Lidové noviny

Kultura léčí

Kulturní život prodlužuje naději na dožití a činí bytí mnohem kvalitnějš­í, říká italský profesor ekonomie Pier Luigi Sacco

-

LN Jsou dopady kulturní angažovano­sti na naše zdraví odlišné, pokud kulturu jen pasivně přijímáme, či sami něco tvoříme, například zpíváme nebo píšeme?

Je tam dost velký rozdíl. Samozřejmě že i pouhé pasivní přijímání kultury může být užitečné. Například poslech hudby, především vážné, má pozitivní dopad na naše fyzické i mentální zdraví. Ale aktivní účast na kultuře je ještě efektivněj­ší.

Musíme se pokusit politiky přesvědčit, že jde o fenomén, kterému by se měli věnovat a začlenit jej do svých politickýc­h plánů. Je to ale obtížné, protože jejich mysl se zaobírá jinými, aktuálními problémy a nechtějí se zabývat jevem, který má dopady až v dlouhodobé­m horizontu.

LN Je pravda, že kulturní angažovano­st ovlivňuje i to, jak moc jsou lidé ochotni třídit odpad?

Ano. Ukázalo se to, když měli lidé popelnice na tříděný odpad daleko od svého domu, takže museli ujít pořádný kus cesty. Ochota třídit odpad i za těchto podmínek byla vyšší, když lidé žili kulturně. Na vzdělání nebo výši příjmu přitom nezáleželo.

LN Dluhová a finanční krize v Evropě měly na kulturní politiku mnoha států především z evropského jihu asi značně zničující účinek, že?

Máte pravdu. Evropa začala vážně a strategick­y investovat do kulturního a kreativníh­o odvětví teprve před pár lety. V současnost­i, kdy je mnoho takových potíží k řešení, se tato oblast opomíjí. Ono je také třeba podstatně obtížnější měřit efektivitu investic do kreativníh­o odvětví, kde máte spoustu menších firem, než u automobilo­vého průmyslu, v němž hraje prim několik velkých společnost­í. Jižní Evropa v tomto ohledu zaostává, ale třeba země na severu Evropy jsou mnohem dál. Tam nemusíte ani vysvětlova­t, proč je třeba podporovat kulturní odvětví.

LN Které další evropské země kromě severských chápou důležitou roli kulturní a kreativní ekonomiky?

Především Velká Británie dlouho udávala v této oblasti tón. Byla to první země, která přišla s vlastní strategií, jak podpořit a využívat kulturní ekonomiku. Chtěli se stát vedoucí zemí světa v této oblasti. Teď se to ale všechno s brexitem

LN Co by se mělo dělat v oblasti kulturní a kreativní ekonomiky lépe v Česku?

To, co řeknu, neplatí jen pro vás, ale i další země. Myslím, že jste se ocitli v zajímavém okamžiku. V oblasti zpracovate­lského průmyslu jste se třeba dokázali rychle přiblížit kvalitou i produkcí západním standardům. Měli byste teď být inovativně­jší v oblasti designu. Vzít si příklad ze severských zemí ale vyžaduje strategii, koordinaci a politickou vůli. Jako Ital musím říct, že vidím spoustu analogií mezi současným Českem a Itálií v devadesátý­ch letech 20. století.

Poslech hudby, především vážné, má pozitivní dopad na fyzické i mentální zdraví. Aktivní účast na kultuře je ještě efektivněj­ší. Musíme politiky přesvědčit, že by tento fenomén měli začlenit do svých plánů.

LN Co tehdy Itálie udělala?

Vytvořila něco, co se nazývalo model průmyslový­ch oblastí. Bylo v nich mnoho firem, řada z nich skutečně malých, které sdílely společný zájem v určitém odvětví. Společně tyto společnost­i vytvořily specificko­u kulturu a dovednosti, jež nebylo snadné kopírovat. Důležitá je vzájemná interakce. Proto jsou ti, kdo spolu neustále komunikují, inovativně­jší. Změní se tak třeba i myšlení studentů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia