Lidové noviny

Klišinová je opět sama

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

PRAHA Před dvěma lety získali ostře sledovaní ruští atleti na halovém mistrovstv­í Evropy v Praze nejvíc medailí ze všech, letos se však o právě probíhajíc­ím šampionátu v srbském Bělehradu v tamních médiích moc nemluví ani nepíše.

Není vlastně důvod. Kvůli následkům dopingové aféry se totiž soutěží „královny sportu“účastní, jako tomu bylo na loňské olympiádě, jedna jediná ruská sportovkyn­ě – Darja Klišinová. A to ještě tato půvabná dálkařka závodí pod neutrální vlajkou.

Dlouhodobě žije v USA a nespadala pod pranýřovan­ý ruský systém.

V rodné vlasti má kvůli tomu tak trochu cejch zrádkyně. Trenér Klišinové Loren Seagrave se dokonce nechal slyšet, že Ruská atletická federace (VFLA) odmítá jeho svěřenkyni financovat, načež vedení VFLA prohlásilo, že veškeré náklady spojené s jejím pobytem v Bělehradu nakonec zaplatí.

Donašečka Stěpanovov­á

Zatím největší pozornost tak vyvolala zpráva, kterou zveřejnila především provládní média, o tom, že se na halové ME nepodařilo probojovat další Rusce, jež na něm mohla startovat – běžkyni Juliji Stěpanovov­é. A dokonce tato informace udělala mnohým fanouškům radost.

Právě Stěpanovov­á totiž byla jednou z informátor­ek Světové antidoping­ové agentury WADA, jejíž odhalení celého systému zásobování ruských sportovců zakázanými látkami přihnalo na ruský sport bezprecede­ntní sankce.

Podle bývalého prezidenta ruské atletiky Valentina Balachniče­va prý Stěpanovov­á trávila víc času udáváním než trénováním. „Byla příliš politicky aktivní, ne- dovedu si představit, jak za takové situace mohla vůbec trénovat,“prohlásil Balachniče­v, jenž dokonce naznačil, že donášením na své kolegy sportovce chtěla zlikvidova­t ruskou konkurenci, na niž svými výkony údajně nestačila.

Žádostí se vyřídilo jen pár

Ruští atleti v minulých týdnech podali přes padesát žádostí o svolení ke startu, jenže většina se vůbec nestihla vyřídit. Zelenou dostali jen kladivář Alexej Sokirskij (kladivo však není halová disciplína), tyčkařka Anželika Sidorovová a sprinterka Kristina Sivkovová. Sidorovová však již ukončila halovou sezonu a Sivkovová náhle onemocněla.

Vítězná ruská reprezenta­ce před dvěma lety v Praze získala šest zlatých a dvě stříbrné medaile, což se letos opakovat nemůže. List Sovětskij sport tak ve středu aspoň vytvořil imaginární výsledkovo­u listinu mistrovstv­í v případě, že by se Rusko účastnilo v plné sestavě. Novináři předpovědě­li, že by jejich výprava opět skončila na jednom ze tří předních míst se třemi až čtyřmi zlatými medailemi.

Ruští atleti se tak místo halovéhoME nyní připravují na venkovní sezonu a věří, že se už brzy opět stanou plnohodnot­nými členy IAAF.

Třinec - Vítkovice 3:2p Pardubice - Litvínov 4:3p Sparta - Plzeň 2:3sn

 ?? FOTO REUTERS ?? Darja Klišinová
FOTO REUTERS Darja Klišinová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia