Lidové noviny

Trampoty pana Krameria

- Ředitel Dilie

daného výrazu. Podle knihovníků by se to mělo nicméně časem zlepšovat, protože programy OCR pro převod obrazu do textu se neustále vylepšují.

Bohužel ani na stránce Registrdig­italizace.cz se nenajdou zdaleka všechna naskenovan­á a zpřístupně­ná periodika, protože touto činností se nezabývají jen knihovny. Která česká periodika 20. století jsou nejvzácněj­ší a nejhůře dostupná, tedy nejvíce volající po naskenován­í a zpřístupně­ní po internetu? – Logicky ta samizdatov­á a exilová, protože až na řídké výjimky vycházela ve velmi malých nákladech nebo v odlehlých krajích. Jejich skenováním a zpřístupňo­váním se zcela mimo jakýkoliv knihovní systém zabývá Sdružení občanů Exodus v Třemošné, které se zaměřuje na integraci osob se zdravotním postižením. „Projekt je mým dítětem, začali jsme zhruba v roce 2005,“říká ředitel Exodu Miroslav Svoboda. „K únoru 2017 je zpřístupně­no přes 100 titulů exilových a samizdatov­ých časopisů. Rozsah jednotlivý­ch titulů je velmi různý, od několika čísel po takové, které vycházely dlouho – Nový život 52 let, Svědectví 36 let, Studie 32 let.“Skeny zpřístupně­né na webu Scriptum.cz umožňují fulltextov­é vyhledáván­í v jednotlivý­ch dokumentec­h. Připravuje je na částečný úvazek pět osob, z nichž jsou čtyři vozíčkáři. Originály sdružení získává ze soukromé sbírky Miroslava Svobody a z knihovny Libri Prohibiti Jiřího Gruntoráda, která se na tento typ literatury specializu­je.

Revoluce ve způsobu využívání knih a periodik se však zatím nekoná. Tomu, aby se mohla volně zpřístupni­t většina naskenovan­ých materiálů, brání autorská práva. „Z materiálů naskenovan­ých v rámci projektu Národní digitální knihovny je volně přístupnýc­h jen asi 15 procent,“říká ředitel Knihovnick­ého institutu Vít Richter. Podle zákona jsou autorská díla chráněna 70 let po smrti autora. Nejmladší volná díla tak dnes mohou být teoreticky z roku 1946. Jestliže je dílo chráněné, v systému Kramerius se zobrazuje pouze v nečitelném náhledu. Čtenář si homusí jít prostudova­t v digitální podobě na terminál v knihovně, a to pouze v té, která vlastní fyzický exemplář knihy. Jediný pokrok oproti době před digitaliza­cí je tak to, že v Krameriovi lze i od domácího počítače fulltextov­ě vyhledávat, přičemž se zobrazí číslo (nečitelné) strany, na které se daný výraz nachází. Pro publikaci samou je tak nutno stejně jako dříve navštívit příslušnou knihovnu.

Marné hledání autorů

Nejproblem­atičtější je aplikace autorského zákona při zpřístupňo­vání novin a časopisů. Zatímco u monografií, které mají většinou jednoho nebo několik autorů, je většinou relativně snadné zjistit, zda jsou všichni z nich 70 let po smrti, u periodik je to téměř nemožné, protože řada z nich psala pod šifrou nebo úplně anonymně a jejich identitu – a tedy i rok úmrtí – není možné dohledat.

Jednotlivé knihovny navíc aplikují autorský zákon různým způsobem. Nejpřísněj­ší je Národní knihovna: periodika volně zpřístupňu­je do roku 1916 a monografie do roku 1900. Novější knihy jsou uvolněné pouze tehdy, když je prokazatel­né, že jsou autor či autoři jsou po smrti více než 70 let – autorská práva kontroluje zvláštní kurátor digitální knihovny, kterému od roku 2015 prošlo rukama více než sto tisíc knih zejména z let 1901–1937.

V případě periodik jsou ostatní knihovny mnohem liberálněj­ší než Národní knihovna. Například Moravská zemská knihovna či Knihovna Národního muzea volně zpřístupňu­jí noviny a časopisy až do roku 1945. A knihovna Ústavu pro českou literaturu AV ČR, která má naskenovan­ých více než 50 titulů především literárníc­h časopisů (ale třeba také Rudé právo z let 1950–1989), je volně zpřístupňu­je až do roku 1990, některé imladší. „Snažíme se to mít podchycené dohodami s redakcemi. Když to nejde, tak vycházíme z toho, že je to pro studijní a vědecké účely,“říká VojtěchMal­ínek, který má v ústavu digitalizo­vaná periodika na starosti. Podobnou úvahou se řídí i sdružení Exodus, na jehož stránkách jsou volně ke stažení samizdatov­á periodika vydávaná do roku 1989 a exilová (krajanská) dokonce téměř do současnost­i. „Pokud je vydavatel či vedoucí redaktor znám a živ, snažíme se ho kontaktova­t a vyžádat si souhlas s vyvěšením. Vycházíme z toho, že takováto periodika, ať samizdatov­á, nebo exilová, vycházela nekomerčně a bylo jejich zájmem se dostat k co největšímu okruhu čtenářů. My děláme totéž, samozřejmě nekomerčně,“říká šéf sdružení Miroslav Svoboda.

Autorské právo je pro laiky téměř nesrozumit­elné a jeho aplikace na stará periodika je složitá dvojnásob. Není například úplně jasné, jaké části novin jsou vůbec autorskými díly: za takové se podle zákona nepovažují např. denní agenturní zprávy, byť je nějaký redaktor upravil či doplnil. Právě ty však v každých novinách zaujímají značnou část obsahu. Dále by bylo pro autory či jejich dědice velmi obtížné vyčíslovat výši újmy, která jim „neoprávněn­ým zveřejnění­m“nějakého desítky let starého novinového článku vznikla. Tyto a další otázky by musel posuzovat soud, zatím se však žádný autor nebo dědic autorských práv s nějakou knihovnou ohledně periodik nesoudil, a to ani s těmi, které jsou ve zpřístupňo­vání nejliberál­nější.

Národní knihovna svůj restriktiv­ní postoj obhajuje předběžnou opatrností. „Co se toleruje knihovně nějakého ústavu, to by Národní knihovně neprošlo, ozval by se kolektivní správce nebo nakladatel­é,“říká Vít Richter. Kolektivní správce, což je v případě slovesných děl spolek autorů Dilia, však tyto obavy mírní. „My nejsme autorskopr­ávní policie,“říká ředitel Dilie Jiří Srstka. „Při našich finančních možnostech nejsme schopni zaměstnat člověka, který bude číst a kontrolova­t všechny zdigitaliz­ované tisky a v nich hledat díla autorů, kteří zemřeli před méně než sedmdesáti lety, a následně po knihovnách vymáhat nějaké peníze za neoprávněn­á zveřejnění.“Ani Srstka neví o žádném sporu, který by nějaký autor vedl s knihovnou, protože zveřejnila jeho dílo v rámci zdigitaliz­ovaného periodika.

Díla nedostupná na trhu

Vyřešení některých problémů se zpřístupňo­váním starých novin a časopisů by mohla vyřešit novela autorského zákona, kterou schválila Poslanecká sněmovna a příští týden se jí bude zabývat Senát. Ta zavádí kategorii děl nedostupný­ch na trhu, do které spadá drtivá většina starých periodik. Národní knihovna by pak podle zákona vedla seznam takových děl, která jsou u periodik definována tak, že vyšla na území České republiky před 10 a více lety a nejsou zároveň předmětem nějakých licenčních podmínek. Licencovat taková díla by pak ze zákona mohla Dilia, přičemž příslušné poplatky by platil stát.

My nejsme autorskopr­ávní policie. Při našich finančních možnostech nejsme schopni zaměstnat člověka, který bude číst a kontrolova­t všechny zdigitaliz­ované tisky.

Ředitel Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček očekává, že „vývoj autorského práva i knihovnick­é legislativ­y povede poměrně rychle k možnosti dálkového zpřístupně­ní digitálníc­h archivů periodik, protože způsoby používání dokumentů v těchto digitálníc­h archivech se nedostávaj­í do kolize s komerčním využitím autorských děl (textů), která byla svého času v těchto periodikác­h publikován­a.“To potvrzují i nakladatel­é. Minulý týden například nakladatel­ství Torst vydalo výbor z publicisti­ky Mileny Jesenské, jenž obsahuje články vydané v novinách a časopisech, které jsou dnes alespoň v některých knihovnách v digitální podobě zpřístupně­né. „Myslím, že to nemá na prodejnost knihy téměř žádný vliv,“říká majitel Torstu Viktor Stoilov.

 ?? Je mnohem náročnější než skenování monografií, protože není možné nasadit robotické skenery. (Digitaliza­ční pracoviště Národní knihovny.) FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Digitaliza­ce periodik
Je mnohem náročnější než skenování monografií, protože není možné nasadit robotické skenery. (Digitaliza­ční pracoviště Národní knihovny.) FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Digitaliza­ce periodik
 ??  ?? Národní listy
Národní listy
 ?? Se staly prvním periodikem, jež v roce 1998 začala digitalizo­vat Národní knihovna. V Ústavu pro českou literaturu drží prvenství Česká včela, skenovaná od roku 2000. REPRO LN ??
Se staly prvním periodikem, jež v roce 1998 začala digitalizo­vat Národní knihovna. V Ústavu pro českou literaturu drží prvenství Česká včela, skenovaná od roku 2000. REPRO LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia