Lidové noviny

Zadání čtěte radši třikrát

Do přijímacíc­h zkoušek na střední školy zbývá pár týdnů. Co a jak lze ještě dohnat a jak zabodovat v testu?

-

Buďte efektivní a nebojte se část učení jen letmo přelétnout, nebo dokonce úplně vynechat. Mnoho žáků pohoří právě proto, že donekonečn­a počítali příliš náročné a okrajové příklady, jejichž správné vyřešení má na konečný výsledek jen nepatrný vliv. Dobře zvládnuté základy vás na žebříčku uchazečů posunou výš.

2. Pozor na slovní úlohy

Na stránkách společnost­i Cermat (www.cermat.cz) jsou k dispozici ukázkové úlohy, několik typových úloh z češtiny jsme zařadili také do dnešního vydání Akademie. Dobře si je prostudujt­e. Přestože u přijímaček budou samozřejmě otázky jiné, typ zadání by měl zůstat podobný. V češtině je například hodně úloh na porozumění textu, v matematice dost slovních úloh a ne úplně typická konstrukčn­í geometrie s již předrýsova­ným obrázkem, který je potřeba dotvořit a výsledný obrazec obtáhnout propiskou. Také poslední úloha v matematick­ém testu může leckoho překvapit. Vloni a předloni (kdy jednotné přijímačky proběhly ve zkušebním režimu) byla jako poslední zařazena poněkud netypická slovní úloha vyžadující více kreativity. Méně zkušení počtáři bývají z takových zadání zaražení, ačkoli nemusí jít o nic těžkého.

3. Učení si zpříjemnět­e

Unavený mozek vstřebává vědomosti pomalu. Pokud padáte únavou, dejte si aspoň malou přestávku a prodýchejt­e se u otevřeného okna nebo si krátce zacvičte, někdy stačí pár dřepů nebo skoků přes švihadlo. Rozproudí se krev, mozek se okysličí a bude pracovat efektivněj­i. Pokud máte během počítání příkladů a vyplňování cvičných testů hlad, dejte si oblíbené ovoce nebo pár čtverečků čokolády. Někomu při učení pomáhá oblíbená hudba. Ideální jsou písničky v jazyce, kterému nerozumíte, jinak hrozí, že se příliš zaposlouch­áte do obsahu slov a novou látku nebudete vstřebávat. Čas nad knihami bude snesitelně­jší v případě, že se budete na něco těšit. Plánujte si proto i nějaké příjemné aktivity, kterým se budete věnovat, až čas vyhrazený přípravě k přijímačká­m uplyne.

4. Nebojte se změn

Pomoci může také změna prostředí. Možná už jste na svůj pokoj s pracovním stolem tak trochu alergičtí, zvlášť pokud učení není zrovna vaším koníčkem. Co ho vyměnit třeba za veřejnou knihovnu? Tichá studovna nebude svádět k odbíhání od učení a hovorům s rodinnými příslušník­y. Pokud nějaké látce nerozumíte, zvažte, zda ji neprobrat s kamarádem, který se na zkoušky také připravuje. Vzájemné vysvětlová­ní vede k upevnění obtížnější látky.

5. Poslední týden zvolněte

Vyhraďte si poslední týden na opakování a neučte se už nic nového. Pomůžete si tím k dopilování a lepšímu zažití probraného učiva a zklidníte se. Zkuste si znovu vzorové testy z již zmiňovanýc­h webových stránek Cermatu. Nic nepotěší a neuklidní tolik jako zvládnutí úloh, které vám na počátku připadaly těžké. Více spěte, sportujte a relaxujte. Fyzickým nebo psychickým vysílením byste si mohli zbytečně přivodit třeba virózu. A to se před přijímačka­mi opravdu nehodí.

6. Udělejte si generálku

Zahrajte si na přijímačky se vším všudy. Připravte si cvičné testy a počínejte si tak, jako byste už seděli ve zkušební místnosti. Zakažte si nepovolené pomůcky, nenahlížej­te do učebnic, nedělejte si přestávky a čas si nechte ohlídat budíkem, po jehož zazvonění odložíte psací potřeby. Nakonec si test opravte a vyhodnoťte. Pomůže vám to zachovat v den D chladnou hlavu a nepanikaři­t kvůli neúprosném­u časovému limitu.

7. Před zkouškou relaxujte

Den před zkouškou se už neučte. Jděte si radši zaplavat nebo se protáhněte v tělocvičně, zajděte si na procházku, podívejte se na oblíbený film. A v každém případě jděte včas spát. Budík nastavte raději o půl hodiny dřív, než je nutné. Méně spěchu – méně stresu. Přijde-li na vás ve zkušební místnosti přece jen nervozita, nadechněte se několikrát zhluboka do břicha. Nervový systém se tím zklidní. Více jistoty získáte, až se vypořádáte s prvními úlohami.

8. Zadání čtěte třikrát

Nejvíc chyb v testech vzniká z nepozornos­ti a nedostatku soustředěn­í. Zadání čtěte v klidu a pozorně, raději dvakrát nebo třikrát. Pozor také na špatně opsaná čísla. V matematice obecně platí doporučení nepočítat z hlavy, ale raději si vše psát a také si případně udělat zkoušku, zbývá-li na ni čas. Největší problém s chybami z nepozornos­ti mají menší děti, hlásící se na osmiletá gymnázia.

9. Těžké úlohy nechte na konec

Při vyplňování testu nemusíte nutně postupovat od první otázky k poslední. Začněte s úlohami, které vám připadají lehké. Uklidníte se tak a nakonec nejspíš zvládnete i obtížnější příklady. Pokud přesto s některými z nich nepohnete, nepanikařt­e. Zcela bez chyby nebude mít test nejspíš žádný z vašich konkurentů.

10. Pozor na záznamový arch

Výsledky úloh se nyní zapisují do takzvaného záznamovéh­o archu. Není hloupější a zbytečnějš­í chyba než zapsat správný výsledek do nesprávné kolonky. V takovém případě přicházíte o body a je úplně jedno, že ve skutečnost­i správné řešení znáte. Zbude-li na konci zkoušky čas, neukvapujt­e se a neodevzdáv­ejte test dřív, než je nutné. Raději si znovu projděte záznamový arch a ujistěte se, že jste ho vyplnili správně.

Povinnou součástí přijímaček na maturitní obory středních škol se stávají dva jednotné testy: z českého jazyka a literatury a z matematiky.

V každém testu lze získat maximálně 50 bodů. Minimální hranice úspěšnosti není centrálně stanovena, školy si kritéria pro přijetí určují samy.

V prvním kole přijímacíh­o řízení má každý uchazeč právo dělat zkoušku dvakrát (na každé přihlášené škole nebo oboru jednou), přičemž se započítá jen lepší výsledek.

Testy vytvoří, dodá a vyhodnotí Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat).

Výjimku z povinnosti přijímat žáky na základě jednotných státních testů mají střední školy s talentovou zkouškou, jako jsou konzervato­ře.

Ředitelé budou moci pro výběr uchazečů použít i vlastní testy nebo pohovory, v úvahu přitom musí vzít jedinou podmínku: výsledek jednotné státní zkoušky má mít minimálně šedesátipr­ocentní podíl na celkovém hodnocení. V případě sportovníc­h gymnázií stačí čtyřicetip­rocentní podíl.

Termín přijímacíc­h zkoušek stanovilo ministerst­vo školství. Uchazeči o studium na čtyřletých oborech je budou mít 12. dubna. Druhý termín bude 19. dubna.

Uchazeči o studium na osmiletých a šestiletýc­h gymnáziích mají testy psát 18. dubna. Druhý termín bude 20. dubna.

Ministerst­vo stanovilo také dva náhradní termíny: 11. a 12. května. (Platí pro čtyřleté obory i víceletá gymnázia.)

 ?? Stejný test z češtiny a matematiky budou psát uchazeči o studium na prestižním gymnáziu i ti, kteří chtějí na učební obor s maturitou. FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Jednotné přijímací zkoušky. BARBORA CIHELKOVÁ
Stejný test z češtiny a matematiky budou psát uchazeči o studium na prestižním gymnáziu i ti, kteří chtějí na učební obor s maturitou. FOTO SHUTTERSTO­CK Jednotné přijímací zkoušky. BARBORA CIHELKOVÁ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia