Lidové noviny

Vydělat na koruně bude těžké

Zahraniční zboží a zájezdy nejspíš nezlevní Polovina cestovek ale sází na posílení měny

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Uměle držený kurz 27 korun za euro není daleko přirozeném­u stavu, míní guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Jinými slovy má za to, že po letošním očekávaném konci intervencí by ekonomika neměla příliš tlačit měnu pod 27korunovo­u hranici. Zatím má ale centrální banka co dělat, aby kurz udržela. Včera zveřejnila, že jen v lednu musela nakoupit kvůli nájezdům spekulantů eura za 391 miliard korun. Za celý loňský rok to bylo 455 miliard korun.

Ekonomové věští koruně jiný pohyb než ČNB po skončení intervenčn­ího závazku. „Naše modely naznačují, že koruna je nyní podhodnoce­na a žemá prostor pro posílení – a to i blízko k předinterv­enčním hodnotám,“tvrdí třeba Helena Horská, ekonomka Raiffeisen­bank. I když by nakonec došlo k většímu posílení koruny, nemusí to znamenat, že lidé ušetří. Firmy včetně velkých dodavatelů a prodejců se zajišťují, aby na ně neměly kurzové výkyvy velký dopad. Vliv budou mít i spekulace na trhu. „Ve chvíli, kdy koruna posílí, se jí budou někteří spekulanti zbavovat, takže zas oslabí,“míní Jakub Seidler z ING Bank.

Na posílení koruny ale sází až polovina cestovních kanceláří. „Registruje­me jak ty, které se proti výkyvům koruny zajistily (nákupem zájezdů nebo eura v hodnotě 27 korun), tak i ty, které hrají na její posílení,“říká Jan Papež, místopředs­eda Asociace cestovních kanceláří ČR. „Kdo na uvolnění vydělá, získá konkurenčn­í výhodu a bude moci snížit ceny,“dodal. Více čtěte na straně 12

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia