Lidové noviny

Příliš rychlý europoslan­ec

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Stanislav Polčák (STAN) má smolné období. Radiožurná­l na konci února upozornil na jeho e-mailovou komunikaci s kontroverz­ním zlínským podnikatel­em Michalem Redlem, blízkým Radovanu Krejčířovi. Teď Polčák řeší, že překročil rychlost na dálničním přivaděči. Na úseku mezi Jihlavou a dálnicí D1 je povolená devadesátk­a, Polčák tudy prosvištěl rychlostí 135 kilometrů v hodině.

„Jel jsem z jednání a motal se na Vysočině. Najel jsem na čtyřpruh a domníval se, že už jsem na dálnici. Je to několikaki­lometrový rovný úsek. Zastavila mě policejní hlídka a řekla, že tam je devadesátk­a,“potvrdil Polčák LN. Silnice první třídy mezi Jihlavou a D1 je na seznamu komunikací, které se mohou změnit na rychlostní silnice s povolenou „stodesítko­u“v hodině. K vyřešení Polčákova problému by to ale nestačilo – i tak by byl 25 kilometrů nad limitem.

Trest pro místopředs­edu Starostů řeší Evropský parlament, Polčák si vybral discipliná­rní řízení namísto zaplacení pokuty. „Normálně bych ji uhradil, ale policistka mi řekla, že tam chytají právě proto, že se to lidem plete. To mě rozčililo, proto jsem zvolil discipliná­rní řízení. Až později se ukázalo, že není jasné, zda lze můj případ discipliná­rně řešit i v Bruselu, v Česku to jde. Teď se to zkoumá,“dodal Polčák s tím, že se policie podle něj chovala účelově.

Discipliná­rní řízení je opatření, kterého mohou využít čeští poslanci, pokud se dopustí přestupku. Ten pak řeší sněmovní výbor amůže uložit pokutu pět až deset tisíc korun. Ve správním řízení jde o stejnou částku, navíc také o přidělení tří „trestných“bodů. V discipliná­rním řízení se o body nepřichází.

Pokud Brusel řekne, že podle evropské legislativ­y není možné problém takto řešit, europoslan­ec bude muset podstoupit správní řízení na magistrátu v Jihlavě.

Vyšší hra

Informace o Polčákově přestupku začala kolovat v době, kdy STAN jedná s KDU-ČSL o tom, zda spolu utvoří volební koalici do pod- zimního klání o sněmovnu. Námluvy probíhají už od října, na vytvoření koalice obě strany kývly v únoru. Myšlenka má silnou podporu ve vedení křesťanský­ch demokratů, ale některým řadovým lidovcům se nelíbí, že by do voleb nešli sami. A to nejen kvůli tomu, že v koalici se Starosty by museli riskovat překročení desetiproc­entní hranice, aby se vůbec do sněmovny dostali. Zejména na Moravě, kde jsou lidovci silní, se členům nezamlouvá ani to, že by se s hnutím museli dělit o místa na kandidátká­ch a přišli by tak o několik volitelnýc­h pozic.

„Přestupek jsem udělal už před tři čtvrtě rokem, v tomto světle to pokládám za osobní útok. Vždy když mi byla uložena pokuta, zaplatil jsem ji,“dodává Polčák.

Podobně po mediálním trhu ko- loval příběh o zmíněné e-mailové komunikaci s Redlem, kterou zveřejnil na konci února Radiožurná­l, ale poprvé zkazky o Polčákově pochybení prosákly už závěrem loňského roku. Redl byl stíhán ve dvou případech Radovana Krejčíře. Podle policie s ním měl v roce 2002 tunelovat Českou spořitelnu. Soudu se nakonec vyhnul, protože během vyšetřován­í dostal od lékařů potvrzení, že je duševně nemocný.

Europoslan­ec Stanislav Polčák jel příliš rychle, teď čeká na trest. Tři čtvrtě roku starý příběh se aktuálně vynořil jako součást politické nevraživos­ti části lidovců vůči spojení se Starosty.

Nesvéprávn­ý rádce

Místopředs­eda hnutí se chtěl poradit o vhodných odbornícíc­h do pražských energetick­ých nebo vodárenský­ch společnost­í. I když se nikdo z lidí vypsaných v e-mailu v městských firmách následně neobjevil, Polčákovi uškodil fakt, že se chtěl radit s někým, o kom lékaři prohlásili, že by nepochopil, co se u soudu děje.

Polčák pro sebe vyvodil důsledky sám, na březnovém volebním sněmu nebude vůbec kandidovat do vedení STAN. „Vysvětlil jsem, že mé kontakty s Michalem Redlem nikdy neovlivnil­y má politická rozhodnutí ani se nepromítly do personální politiky hnutí. Fakt, že byl někdo před patnácti lety stíhán, aniž byl odsouzen, podle mě není důvodem ke společensk­é izolaci. Chápu ale, že na politiky, zejména před volbami, je pohlíženo přísněji. Protože nechci, aby věc byla zneužita k poškození dobré pověsti hnutí, rozhodl jsem se, že si svou neopatrnos­t odpracuji jako řadový člen,“prohlásil politik.

Polčák se později bránil také tím, že radu nechtěl od Michala Redla, ale jeho otce Petra, který si jako starší člověk nerozumí s technikou. Redl starší sponzoruje hnutí STAN od roku 2010, peníze posílal i dalším stranám.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia