Lidové noviny

ČSSD před sjezdem: méně členů i peněz

Hospodařen­í vládní strany ublížil prohraný spor s advokátem Zdeňkem Altnerem Úbytek více než 2000 členů znamená i menší příjmy

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Nebývá obvyklé, aby strany, které jsou ve vládě, ztrácely členy. Dvě výrazné polistopad­ové partaje ale takový osud potkal. Stalo se to ODS, jejíž členská základna se ztenčuje od roku 2010, kdy usedla ve Strakově akademii. A nyní stejný osud postihl i ČSSD.

Nejsilnějš­í koaliční strana během dvou let v čele země přišla o desetinu sociálních demokratů. To znamená ztrátu více než 2000 členů. S jejich úbytkem souvisí postupné zanikání místních buněk. Půl roku před volbami ČSSD hlásí, že přišla o skoro šest desítek organizací.

Nepříliš povzbudivá data popisuje zpráva, s níž se straníci seznámí na blížícím se sjezdu sociální demokracie v Brně. LN mají dokument k dispozici. Z textu vyplývá, že nejsilnějš­í základnu měla ČSSD v době, kdy v jejím čele stál Jiří Paroubek.

Na podzim roku 2008 strana pod jeho vedením s převahou zvítězila v krajských i senátních volbách. Masivní úspěch „oranžové tsunami“rapidně zvýšil zájem lidí o vstup do v té době dominantní ČSSD. Ta už o rok později hlásila přelomové číslo: 24 497 členů. Na vyšší počet nikdy předtím nedosáhla. A od té doby množství sociálních demokratů pouze klesá. Aktuální „sjezdová“zpráva s daty platnými ke konci loňského roku hovoří o 20 349 oranžových členech.

Ženy vpřed... tedy zpět!

Strana vedená premiérem Bohuslavem Sobotkou by se sice ráda zaměřovala na mladé a snaží se také prosazovat vyšší podíl žen v politice, ani v jedné z jmenovanýc­h oblastí ale příliš nezáří. Typickým sociálním demokratem je muž mezi 40 a 50 lety, případně mezi 50. a 60. rokem věku.

Během sledovanýc­h dvou let naopak ČSSD ztratila 750 žen. Strana jich tak sice chce mít na kandidátká­ch pro krajské a sněmovní volby 40 procent, nemá ale příliš kam sáhnout. Sociální demokratky činí pouze 35,2 procenta z celé členské základny.

Stejně tak ubylo mladých. Ještě před dvěma lety jich strana měla téměř desetinu, nyní je jich necelých osm procent.

Kasa ve schodku

Podklady pro brněnský „slet“hovoří také o stranickém hospodařen­í. ČSSD v loňském roce skončila ve ztrátě přesahujíc­í 51 milionů korun. Vedení přitom uvažovalo o přibližně polovičním deficitu sociálněde­mokratické pokladny. Jenže pak se rozhodlo přisypat o zhruba 30 milionů navíc do fondu, z něhož platilo výdaje na loňské krajské a senátní volby, které se uskutečnil­y v říjnu.

Další výdaje navíc přinesl prohraný spor s advokátem Zdeňkem Altnerem. Tomu soud před rokem po mnohaletém sporu přiznal téměř 338 milionů korun za právní služby, které ČSSD poskytoval, když ji zastupoval ve sporu o Lidový dům. Nedlouho po vyhraném soudu Altner zemřel, probíhá ale dědické řízení. „Jeho délku nelze spolehlivě odhadnout,“píše ve zprávě o hospodařen­í místopředs­eda Martin Starec. Ten si pochvaluje výnosy z nájmů, neuspokoji­ly ho ale vybrané dary a méně peněz od členů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia