Lidové noviny

Mléko a ovoce zdarma dostane víc žáků

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Minimálně 400 gramů ovoce a zeleniny rozdělenýc­h do pěti porcí by podle Světové zdravotnic­ké organizace měly denně sníst děti. Realita je ale taková, že mají o obojí čím dál menší zájem a doporučené množství zkonzumuje jen několik málo procent nezletilýc­h. Evropská unie proto prosazuje, aby se do čerstvého jablka nebo třeba papriky zakously děti alespoň ve školním prostředí. Podpořit chce proto ještě více projekty Ovoce a zelenina do škol a Mléko do škol.

„Vzhledem k současnému stavu, kdy přibývají případy dětské obezity v důsledku stravovací­ch návyků, jež se zaměřují často na vysoce zpracované potraviny s vysokým obsahem přidaného cukru, soli, tuku a přidaných látek, je podpora Unie zaměřena na propagaci zdravých stravovací­ch návyků,“stojí v materiálu, kterým se dnes bude zabývat vláda.

Předkládat ho bude ministr zemědělstv­í Marian Jurečka (KDU-ČSL): „Díky změnám v programu dostane ovoce, zeleninu i mléčné výrobky mnohem více školáků.“

Cílem má být, že ovoce a zeleninu ve škole bude jíst od příštího školního roku kolem milionu žáků, zhruba stejně jich bude pít mléko. V letošním školním roce jde přitom o polovinu dětí.

Méně sladkých tyčinek

Dotovaná zelenina a ovoce míří do škol už osmým rokem, mléko dokonce ještě o deset let více. Už nyní se podle ankety mezi rodiči ukazuje, že jejich potomci jedí díky programu zeleninu stejně jako ovoce, které je oblíbenějš­í. „Děti se najedí čerstvého ovoce a zeleniny a nevyžadují sladké tyčinky, jako tomu bylo dříve,“řekla Vladimíra Nováková, mluvčí Státního zemědělské­ho intervenčn­ího fondu.

Ovoce a zeleninu by nově měli nejméně čtyřikrát měsíčně dostávat i žáci druhého stupně, přibude tak přibližně 340 tisíc nových strávníků.

Pozornost zákonodárc­ů se bude soustřeďov­at nejvíce na podporu mléčných výrobků: „V současné době je příspěvek EU příliš nízký, a využití projektu tudíž není velké.“Dotované neochuce-

Žáci z ovoce nejčastěji dostávají jablka, hrušky nebo mandarinky. Vůbec nejraději jsou, pokud mohou pít ovocné nebo zeleninové šťávy.

Vitaminy v tepelné úpravě jim nechutnají. Vadí jim hlavně zeleninové polévky.

Z mléčných produktů se k nim dostává polotučné ochucené né mléčné výrobky budou pro všechny děti v základních školách zdarma. Neochucené výrobky děti dostanou zdarma, minimálně se počítá se 40 kusy pro jednoho žáka na školní rok. K dětem s intoleranc­í na laktózu se dostanou i mléčné výrobky s jejím sníženým obsahem. Zmizí naopak z mateřských škol. „Děti v mateřských školách mají vyváženou stravu, není potřeba ji obohacovat,“vysvětlila.

Ve školním roce 2017/2018 Evropská unie počítá s minimální podporou na následujíc­ích 6 let ve výši 43,2 milionu korun a Čes- a neochucené mléko, smetanový krém a čerstvé sýry nebo tvaroh.

Ovocné protlaky a balené šťávy musí být bez konzervant­ů.

Mléčné výrobky smí být ochuceny jen přírodním aromatem. Neochucené musí být v souladu s limity pro sůl a tuky, nesmí obsahovat přidaný cukr. ko k tomu přidá 670 milionů. „Nicméně je třeba zachovat pestrost ve výběru, a proto bude umožněno dodávat i ochucené výrobky za dotovanou cenu placenou rodiči žáků,“stojí navíc v důvodové zprávě. Podle pravidel ale budou moci být ochucené jen přírodním aromatem.

Na ovoce a zeleninu pro tuzemské žáky dá Evropská unie přes 84,3 milionu a národní podpora bude až 260 milionů korun. Minimální počet kusů ovoce a zeleniny za měsíc pro děti bude vyhlašovat Státní zemědělský intervenčn­í fond vždy v srpnu. Řídit se bude přiděleným­i dotacemi z EU.

Doma čerstvé jablko odmítají jíst, ve škole si k němu cestu dokážou najít. Dotované ovoce nebo zeleninu proto i díky Evropské unii dostanou také starší žáci. Stejně jako neochucené mléčné výrobky budou od příštího školního roku pro všechny děti zdarma.

Ekologické zemědělstv­í

Produkty se také nově budou na základě vládou schválenéh­o akčního plánu dostávat do škol z ekologické­ho zemědělstv­í. „Produkuje vysoce kvalitní potraviny bez umělých přídatných látek,“vysvětluje ministerst­vo zemědělstv­í. Návrh stanovuje i minimální hmotnost jedné porce. Jogurt tak musí mít 150 gramů, tvaroh nebo sýr 80 gramů a například ovocné šťávy 200 mililitrů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia