Lidové noviny

Babiš: Ať o dálnicích rozhoduje i lid

- ELIŠKA NOVÁ KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Politici se předhánějí v nápadech, jak rozhýbat zamrzlou výstavbu v Česku. Předseda hnutí ANO teď k možným opatřením přidal švýcarskou inspiraci. „Vybírali by občané v referendu třeba ze dvou nebo více tras. Rozhodli by a pak už by nikdo nemohl danou trasu napadat ve správním řízení nebo u soudu,“prohlásil včera na fóru Babiš. aby stavby ve veřejném zájmu – neboli třeba dálnice, které republika potřebuje – určovala sněmovna speciálním zákonem.

Babiš tuto variantu také připouští, ale není fanouškem zastupitel­ské demokracie, více mu vyhovuje ta přímá. „Já ji prosazuji, funguje například ve Švýcarsku. Pokud se jedná o zájem lidí, měli by se vyjádřit. Nakreslí se trasy podložené objektivní­mi informacem­i a rozhodne referendum,“rozvedl Babiš myšlenku pro LN.

Otázka je, jestli by to neznamenal­o spíš další zdržení, navíc ne levné. Uspořádání referenda stojí peníze a není jasné, co by se dělo, kdyby nepřišlo hlasovat dost lidí. Pak by výsledek nebyl závazný, peníze za organizaci už by se nevrátily a stejně by se pořád nestavělo. Ve Švýcarsku je to mimochodem parlament, kdo stavby schvaluje, a případné referendum může vůli zákonodárc­ů zablokovat. Funguje tam tedy průnik obou řešení, která se v Česku dávají ke zvážení.

Hněv lidu, ať patří lidem

Dostavba dálniční sítě zemi chybí, trpí tím řidiči, přetížená města, kterými jezdí kamiony, i ekonomika, protože investoři nehodlají usadit továrnu do pole, k němuž nevede cesta a nikdo nedokáže říct, kdy se to změní. Podle Babiše jsou z toho lidé frustrovan­í a „blokační menšinu“by šlo zdolat právě referendem. Z jeho slov vyplývá, že by se cílem občanského hněvu stal někdo jiný než politici, kdyby o trase rozhodoval­o všelidové hlasování. Zloba by se zaměřila spíše na ty, kdo vzdorují prodeji pozemku či zdržují projekt napadáním formálních chyb.

Babiš odmítá, že jde o populistic­ký návrh a přehazován­í zodpovědno­sti. „Myslím, že lidem bude příjemnějš­í, kdyby o tom spolurozho­dli, než když přijde stát a nadiktuje to. Teď lidi nadávají na stát. Lidi by měli vědět, že je nějaký soused, který jim znepříjemň­uje život,“sdělil LN. Zatím nemá promyšleno, jestli by o tom, kudy by měly uvažované trasy vést, v referendu hlasovali jen obyvatelé daného území, nebo by se zapojili všichni s voličským oprávněním. Ani to, jak by se referendum popralo s českým fenoménem, kdy chce každý dálnici, ale aby nevedla tam, kde bydlí.

Koalice ČSSD, ANO a KDU si jako jednu z priorit vytyčila zrychlení stavění, ve kterém nejenom že se Česko nezlepšuje, ale naopak si vede hůř. V žebříčku Světové banky za rok 2016 se se svojí délkou povolovací­ho procesu umístilo na 130. místě, což je o jednu příčku za Kosovem. O rok dříve zastávalo 127. příčku.

Stavba dálnic nebo železnic se měla urychlit především záko- nem o liniových stavbách, který na ministerst­vu dopravy chystal už Prachař. Ťok ho ale po svém nástupu do funkce zrušil. Podle něj byl opsaný od Němců, což bylo s českým právním řádem neslučitel­né. Ťok teď začal chystat novou verzi zákona, prosadit ji ovšem už nestihne. Bude tak až pro příští vládu.

Aspoň částečně by stavění měla pomoci novela stavebního zákona z dílnyminis­terstva pro místní rozvoj. Ministryně Karla Šlechtová (za ANO) uznává, že výsledek se od její představy o jednom koordinova­ném řízení, a tedy i jednom razítku, jednom odvolání a jedné žalobě, výrazně liší. Původní ideu zhatila neochota resortů pustit část svých pravomocí.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) přišel s variantou, jak pohnout se zablokovan­ými dálničními stavbami. Jak uvedl včera na Fóru českého stavebnict­ví, do rozhodován­í by vtáhl veřejnost, která by hlasovala v referendec­h.

Expresní vyvlastněn­í

Na novelu, která míří ve sněmovně do třetího čtení, si brousí zuby s pozměňovac­ími návrhy nejen opozice, ale i koaliční poslanci, včetně hnutí ANO. Na konci volebního období se na poslední chvíli snaží v zákoně promítnout opatření, která by výstavbu urychlila významněji.

Jedním z nich je například zavedení takzvaného expresního vyvlastněn­í, tedy že by stát nebyl blokován odmítnutím vlastníka pozemek prodat a i bez jeho souhlasu by mohl začít se stavebními pracemi. Soud by pak rozhodoval jen o spravedliv­é ceně.

Myslím, že lidem bude příjemnějš­í, kdyby o tom spolurozho­dli, než když přijde stát a nadiktuje to

 ?? Podle Babišova nápadu by lidé vybírali trasu v referendu z několika variant. FOTO MAFRA – M. ŠULA ?? Kudy povede dálnice?
Podle Babišova nápadu by lidé vybírali trasu v referendu z několika variant. FOTO MAFRA – M. ŠULA Kudy povede dálnice?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia