Lidové noviny

Exšéfa ODS v Praze 1 šetří kvůli braní úplatků

- JAN HORÁK

PRAHA Bývalého předsedu jednoho zmístních sdružení ODS v Praze 1 a někdejšího šéfa finančního výboru této městské části Martina Skálu kriminalis­té stíhají proto, že bral úplatky za zprostředk­ovávání pronájmu městského majetku. Podle zdroje LN šlo o částky ve statisícíc­h korunách. V kauze policie stíhá celkem tři lidi. Všichni sedí ve vazbě.

„Jak vyplývá ze zjištěného stavu, měla být předána částka 300 tisíc korun a další částka měla být přislíbena,“potvrdil šéf Obvodního státního zastupitel­ství pro Prahu 1 Jan Lelek, jehož lidé vyšetřován­í kauzy dozorují. Skála měl peníze inkasovat od dvou podnikatel­ů za to, že jim pomůže k pronájmu části městského majetku Prahy 1.

Podle Lelka měli podnikatel­é zájem o dva nebytové prostory. U jednoho z nich se údajně zkorumpova­nou transakci povedlo dokončit, druhá se nedotáhla. Skála se z pozice šéfa finančního vý- boru a člena komise obecního majetku snažil pronájem ovlivnit v loňském roce. „Časově to spadá do poloviny a druhé poloviny roku 2016,“podotkl žalobce.

Kriminalis­té stíhají Skálu jako úřední osobu. Obvinili ho ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, veřejné soutěži a veřejné dražbě a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Dvojice podnikatel­ů pak čelí stíhání kvůli podplácení a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, veřejné soutěži a veřejné dražbě.

Trojice sedí ve vazbě

Trojici poslal uplynulý týden Obvodní soud pro Prahu 1 do vazby. Skála v ní skončil kvůli obavě z pokračován­í v trestné činnosti, druhý muž ze stejného důvodu a třetímu obviněnému přidal soud ještě další důvod. „Je tam ještě dán důvod vazby útěkové,“dodal žalobce Lelek. Vyšetřován­í přímo souvisí se zásahem kriminalis­tů na úřadu městské části Praha 1 z minulého úterý, na který jako první upozornily Lidovky.cz.

Skála před svým zatčením vedl jako předseda jedno ze dvou místních sdružení ODS v Praze 1, současně od roku 2006 zasedal v tamějším zastupitel­stvu. Stávající volební období patřil mezi nejvlivněj­ší komunální politiky, šéfoval finančnímu výboru a byl členem komise obecního majetku a komise pro výchovu a vzdělávání. V pondělí se kvůli vyšetřován­í vzdal členství ve straně.

 ?? Martin Skála FOTO PRAHA 1 ??
Martin Skála FOTO PRAHA 1

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia