Lidové noviny

Maďaři přitvrdili, Brusel hledá bič

- ROBERT SCHUSTER

Zadržování­m migrantů v tranzitníc­h zónách až do chvíle, než se rozhodne o jejich žádostech o azyl, Budapešť zavede model, který uplatňuje Řecko na svých ostrovech v Egejském moři.

BUDAPEŠŤ/BRUSEL Maďarský parlament včera schválil zákon, který výrazně omezuje pohyb běženců v zemi.

Tamní poslanci rozhodli, že uprchlíci, kteří přijdou do Maďarska anebo se tam již nacházejí, budou umístěni do takzvaných tranzitníc­h zón na hranici se Srbskem. Zde budou mít nově povinnost pobývat v obytných kontejnere­ch tak dlouho, dokud nebude rozhodnuto o jejich žádosti o azyl. Naopak běženci, kteří nemají šanci na získání azylu, budou tak jako dosud okamžitě vyhoštěni. Na tři dny byla zkrácena doba, po kterou mohou proti rozhodnutí podat odvolání.

V loňském roce bylo v Maďarsku z celkového počtu 29 432 žádostí o azyl vyhověno pouze 425 případům. V uprchlický­ch zařízeních je aktuálně zhruba 600 lidí.

Svým včerejším rozhodnutí­m se Maďarsko vrátilo k praxi, kterou jeho úřady uplatňoval­y až do roku 2013. Tehdy ji kvůli kritice ze strany Evropské unie, NATO či Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) na přechodnou dobu zrušilo.

Vláda premiéra Viktora Orbána, která disponuje v parlamentu pohodlnou většinou, usnesení parlamentu odůvodňuje nutností chránit Evropu před případným dalším náporem běženců.

Argumentuj­e tím, že na srbské straně hranice je údajně zhruba sedm tisíc lidí, kteří čekají na příležitos­t dostat se do Maďarska.

Do 1. května navíc plánuje vláda postavit na jižní hranici se Srbskem druhý, 150 kilometrů dlouhý plot.

Praxi takzvaných tranzitníc­h zón zavedlo Maďarsko během vrcholící migrační krize v roce 2015. Dosud ale sloužily pouze k registraci uprchlíků.

Ti pak byli následně umístěni do zařízení v maďarském vnitrozemí. Běžně ale docházelo k tomu, že migranti nečekali na rozhodnutí o udělení azylu a po několika dnech z uprchlický­ch zařízení utekli. Většinou mířili do Rakouska nebo Německa.

Podobný model, kdy jsou běženci zadržováni v azylových centrech až do okamžiku, než je rozhodnuto o jejich žádostech, uplatňuje i Řecko na svých ostrovech v Egejském moři.

Vláda také souběžně s tím prodloužil­a „nouzový stav“, vyhláše- ný v roce 2016. Díky němu mohou armáda a policie zadržet a okamžitě vyhostit běžence, kteří se snaží překonat hraniční plot mezi Maďarskem a Srbskem.

Restriktiv­ní přístup maďarské vlády vůči běžencům dlouhodobě kritizuje Evropská komise, která dbá na dodržování principů práv- ního státu jednotlivý­mi členskými zeměmi.

Je ovšem otázkou, jaké páky má k dispozici vůči státům, které z jejího pohledu tyto principy porušují.

Jourová navrhuje omezit čerpání z eurofondů

Loni v lednu Komise vůbec poprvé spustila mechanismu­s na ochranu právního státu. Stalo se tak v souvislost­i se změnami ve fungování ústavního soudu, jež na přelomu let 2015 a 2016 schválila tehdejší nová konzervati­vní vláda v Polsku.

Varšava poslala před několika týdny do Bruselu odpověď k výhradám Komise, přičemž většinu z nich odmítla.

Nyní by Komise mohla iniciovat aktivaci článku 7 Smlouvy o Evropské unii, jenž bývá někdy označován jako „ nukleární opce“. V konečném důsledku totiž může vést až k zmrazení hlaso- vacích práv u daného členského státu.

Eurokomisa­řka pro spravedlno­st a ochranu spotřebite­lů Věra Jourová v rozhovoru pro německý server Spiegel Online naznačila ještě další cestu. Pokud by nějaký členský stát porušoval základní pravidla, měla by Komise buď omezit jeho přístup k evropským penězům nebo jej z jejich čerpání vyloučit úplně.

V souvislost­i se sporem mezi Bruselem a Varšavou Jourová uvedla, že Komise již své možnosti, které má k dispozici, vyčerpala. Nyní prý bude na ostatních členských státech, aby se do celého procesu zapojily.

Některé, jako například Maďarsko, již signalizov­aly, že nebudou souhlasit s jakýmkoli omezením polských hlasovacíc­h práv v Evropské radě. A stejnou podporu Budapešti předem avizovala i Varšava, pokud by i Maďarsko čelilo řízení ze strany Komise.

Do 1. května navíc plánuje maďarská vláda postavit na jižní hranici se Srbskem druhý, 150 kilometrů dlouhý plot

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia