Lidové noviny

Blokáda Donbasu kazí plány boháčů

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

KYJEV/PRAHA Blokáda Donbasu, kterou před více než měsícem zahájili ukrajinští aktivisté a bývalí členové dobrovolni­ckých oddílů, překazila i plány dvou mužů, jejichž majetek je řadí mezi nejbohatší v postsověts­kém prostoru. Ukrajinský oligarcha, rodák z Donbasu a první na seznamu nejbohatší­ch občanů Ukrajiny

vlastní uhelné doly, koksárny, železárny a řadu dalších obřích podniků, které činí Donbas Donbasem. Bývalý gubernátor ruské

Achmetov Rinat

Čukotky, majitel fotbalovéh­o klubu Chelsea, několika luxusních jachet a paláců po celém světě, toho času obyvatel Londýna, ale jinak rodák ze Sibiře Roman Abramovič má také zájem na tom, aby na Donbase, ať už ho kontroluje kdokoliv, byznys vzkvétal. Přestože Rusko a Ukrajina jsou téměř ve válečném stavu, ruští podnikatel­é v čele s Abramoviče­m na Ukrajině v klidu působí, vyrábějí a obchodují.

Achmetovov­i došel koks

Ukrajinec Achmetov vlastní holding Metinvest. Je to obří konglomerá­t závodů vyrábějící­ch potrubí a další výrobky ze železné rudy, hutí a koksoven. Metinvest spotřebová­vá obrovské množství metalurgic­kého koksu. A ten teď nemá. Vše vázne kvůli blokádě. Nejdřív ji vyhlásili ukrajinští aktivisté, pak na ni zareagoval­i separatist­é ovládající podstatnou část průmyslové­ho Donbasu: Ukrajinci s námi obchodovat nechtějí, budeme tak vyvážet své nerostné bohatství do Ruska, kam máme dveře otevřené. Achmetov si koks vyráběl ve své koksovně veměstě Avdijivka. To leží přímo na frontě, je dnes a denně ostřelován­o. Už vloni se proto Achmetov rozhodl koupit koksochemi­cký závod EVRAZ Južkoks, který se nachází v ukrajinské­m městě Kamjanske kontrolova­ném ukrajinský­mi vládními vojsky a nehrozí mu, že se stane štábem jedné či druhé z válčících stran.

EVRAZ patří právě ruskému miliardáři Abramovičo­vi. V říjnu tito dva slavní zbohatlíci už dokonce uzavřeli smlouvu o smlouvě. Jenže na scéně, respektive na kolejích, se objevili ukrajinští aktivisté, v pátek obchodní blokádou odpověděli i separatist­é. Oligarchov­é a jejich obchody se tak ocitli v úzkých.

V té části Ukrajiny, kterou kontroluje Kyjev, je totiž koksovatel­ného uhlí velmi málo. Většina ho pocházela z Donbasu kontrolova­ného proruskými separatist­y. Ti až do ledna velmi ochotně uhlí prodávali ukrajinský­m podnikům na nepřátelsk­ém území, aniž by jim vadilo, že s kupujícími vedou válku. Aktivisté, kteří odmítají tezi, že obchody nezastaví ani frontová linie, zavedenou praxi překazili. Achmetov zůstal bez koksu. Zkouší ho kupovat v Číně, což se ale prodražuje, a i když navzdory válce – nebo možná i díky ní, neboť ocel je ve válkách zapotřebí – jeho byznys vzkvétá, čisté zisky klesají.

V příběhu dvou oligarchů ze znepřátele­ných zemí – Rusa Romana Abramoviče a Ukrajince Rinata Achmetova – je hlavní uhlí. Pak peníze a nakonec válka. Tu ale vnímají jako fakt, který je třeba využít.

Humanitárn­í pomoc nestačí

Achmetov, který byl považován za krále Donbasu, se dlouho dokázal dohodnout jak s rebely, tak s Kyjevem na vzájemném neútočení. Aby separatist­y uklidnil, posílal na Donbas tučnou humanitárn­í pomoc. Ani to však nestačilo. Separatist­ické vedení v Doněcku nedávno rozhodlo, že veškeré ukrajinské závody na území samozvané Doněcké lidové republiky (DNR) budou nyní řízeny „státní správou DNR“. Znárodněny byly i šachty Rinata Achmetova. Přišel tak o uhlí pro podniky na Ukrajině. Nadějí byla koupě koksovny od Abramoviče. Jenže přišla další rána – blokáda aktivistů i rebelů. Koksovna sice není pod palbou, ale kvůli blokádě je bez uhlí. Podle expertů ale oligarchov­é nepřízeň osudu přežijí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia