Lidové noviny

Chceme první ligu?

Vícerychlo­stní EU se z hrozby stává reálnou volbou

-

Představte si scénku z alternativ­ní historie. Píše se rok 2005, neformálně se sejdou lídři Německa, Francie, Itálie a Španělska a potom společně prohlásí, že jsou pro vícerychlo­stní EU. Tedy pro takovou Unii, která dává na výběr: někteří členové se integrují víc a jiní méně. To by byl hukot. Jednak na západě EU, kde „vícerychlo­stní Evropa“vyjadřoval­a něco, čemu se musí čelit. A hučelo by to i na východě EU, ve státech, jež byly teprve před rokem přijaty do Unie a chtěly být považovány za rovné mezi rovnými. Cože, nás chcete dávat do druhé ligy?

A teď střih. Píše se rok 2017, v úterý se ve Versailles neformálně sešli lídři Německa, Francie, Itálie a Španělska a potom společně prohlásili, že jsou pro vícerychlo­stní EU. A neděje se de facto nic, ba ani pro včerejší noviny to nebyla zpráva. Z toho plyne, že z úst pilířů politiky zaznělo něco, co se už rýsovalo delší čas a teď to jen dostalo „úřední štempl“. Šídlo je z pytle venku. Nicméně ze samotného faktu, že lídři tahounů EU kývli na vícerychlo­stní Evropu, ještě nelze vyvodit konkrétní závěry. Ty se začnou formovat až po výročním summitu 25. března (60 let od podpisu Římských smluv).

Vícerychlo­stní Evropu zosobňoval­a Británie: byla členem EU, ale nikoliv eurozóny ani Schengenu. Po brexitu ji bude zosobňovat Dánsko, které si už dříve vyjednalo neúčast v eurozóně. Nebo Irsko, Rumunsko a Bulharsko, které nejsou v Schengenu. Co to přinese nám, se budeme teprve dovídat, ale vláda by měla promýšlet nějaký postup. Česko si nevyjednal­o výjimku z přijetí eura. Bude úředně posvěcená „vícerychlo­stní EU“znamenat, že se z té nevyjednan­é výjimky stane trvalý stav? Pokud ano, jaké plusy a minusy by to přineslo? Chceme vůbec do první ligy? Odpovědi by měli znát naši partneři v EU i čeští voliči. Nejhorší by bylo, kdyby Praha vzbuzovala dojem, že jenom čeká na výsledky voleb v důležitých zemích západní Evropy a nechává se vláčet událostmi. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia