Lidové noviny

Institut Paměti národa je slib. Ne však naivní

-

eskými médii, jak píše Petr Zídek ( Za muzeum komunismu, LN 1. 3.), proletěla takřka bez povšimnutí informace, že nezisková organizace Post Bellum chce do tří let otevřít Institut Paměti národa. Bez povšimnutí bych neřekl. O Institutu PN informoval Český rozhlas, iDNES.cz, Respekt a další média. Naše zpráva sdělovala, že jsme založili projektový tým a do tří let plánujeme Institut otevřít. Až tak fantastick­é ve smyslu naivní, jak projekt shazuje Zídek, to není. Samotný nápad Institutu PN vznikl už asi před pěti lety. Od té doby jsme se účastnili soutěží o Werichovu, Pelléovu vilu, část Novoměstsk­é radnice, jednáme s úřady, veřejnoprá­vními i soukromými institucem­i, organizace­mi a nadacemi.

Náš sen otevřít za tři roky Institut Paměti národa zní prý příliš bláhově, protože – jak nepřesně Zídek informuje – chcememuze­jní instituci postavit na Letné na místě, kde stával Stalinův pomník. Ano. I o tomto místě se pro Institut PN uvažuje. Kdyby se ale býval obtěžoval a zeptal se, zjistil by, že mluvíme stejně vážně i o dalších třech místech, bavíme se o rekonstruk­ci i o stavbě zcela nové budovy. Navazujeme na projekty akademie, magistrátu a NG na Letné nebo jim částečně i konkurujem­e. Skutečně existuje již mnoho architekto­nických vizualizac­í muzejního objektu na Letné.

Do našeho projektové­ho týmu jsme oslovili mimo jiné špičkové architekty (Pavel Hnilička, např. Student House Holešovice), developery (David Musil, např. Florentinu­m) a stavaře (Cyril Křepelka, firma Sipral). Chceme vypracovat a za osm měsíců zveřejnit podrobný plán s odpověďmi na tři základní otázky – kde by mohl Institut Paměti národa stát, jak by měl vypadat a kolik peněz potřebujem­e. Chceme znát technické podmínky lokalizací, ale místo by mělo mít i symboliku a být dobře dostupné.

Inspirace maďarská i britská

Podle Zídka je projekt špatně definovaný, protože označuje režim v letech 1948–1989 prý floskulí „totalitní“. K mému úžasu se novinář LN domnívá, že termín totalitní byl vědecky vyvrácen a opuštěn. Nesmysl. Komunisté ve zmíněných letech instaloval­i zločinecký režim, který usiloval o totální kontrolu vašeho života, ničil rodiny, lámal ke kolaboraci děti, které udávaly své rodiče, vraždil, mučil, zavíral či jinak, třeba psychickým trýzněním, perzekvova­l své oponenty ve všech myslitelný­ch koutech jejich existence, prostě s režimem se nějakým způsobem museli konfrontov­at všichni, nebylo úniku. Je mi jedno, jak komunistic­ký režim Zídek nazývá, pakliže nesnižuje vážnost obětí a respekt k lidem, již se takovému režimu postavili. S dovolením bych termín totalitní dál používal. Vědci pana Zídka nejsou skutečnými vědci, ale ideology.

Prý hledáme inspiraci v zahraničí. V námi zmiňovanýc­h případech – v izraelském Jad vašem a německém Topographi­e des Terrors – je inspirace prý nepřípadná, protože izraelský památník holokaustu hospodaří s ročním rozpočtem v přepočtu asi 1,3 miliardy korun a berlínský památník vypráví historii jen druhé světové války. Institut Paměti národa je přitom rozkročený na válku i komunismus a tolik peněz nemá. Nelogické vývody pana Zídka nechme stranou. Institut Paměti národa – abychom novináři LN Zídkovi zamotali hlavu – se bude inspirovat i maďarským House of Terror, litevským Museum of the Occupation of Latvia, švédským The Institute for Informatio­n on the Crimes of Communism, britským Imperial War Museum a dalšími.

Inspirovat se můžeme v mnohém, například: jak takový muzejní institut financovat. Projekt, který připravuje­me, chce vyprávět příběhy zasazené do historické­ho kontextu zprostředk­ované moderními audio-video technologi­emi, využít okolí institutu, instalovat expozice do netradiční­ch prostor, např. dobytčího vagonu, bunkru apod. V zahraničí mají s tímto zkušenosti.

Projekt Institutu Paměti národa v tuto chvíli vedeme, ale nejsme v tom sami. Oslovujeme partnery Ústav pro studium totalitníc­h režimů, Ústav pro soudobé dějiny, Vojenský historický ústav, ČRo a ČT. Už léta spolupracu­jeme s renomovaný­mi historiky, metodiky vzdělávání a producenty. Jestli se nám podaří do tří let dotáhnout Institut, nevím, je to sice zatím jen sen, ambice, ale také zavazující slib, na kterém skutečně s velkým nasazením pracujeme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia