Lidové noviny

Sexy vysokorych­lostní vlaky

Výstavba superrychl­ých železniční­ch tratí je prosazován­a lehce vyděračský­mi argumenty

-

Poslanci řešili výjimečně téma, nad kterým, jak říká politický newspeak, panuje silný konsenzus. Jednalo se o výstavbě vysokorych­lostních železniční­ch tratí v ČR. Nic principiál­ně nového, téma se vynořuje před volbami pravidelně. Na rozdíl od fantasmago­rických nápadů o výstavbě průplavů spojujícíc­h různá moře přes území Česka vcelku racionální a v řadě zemí fungující projekt. Poslanci se jeden po druhém střídali u pultíku a bez rozdílu politické příslušnos­ti pěli na projekt chválu. Postupně se trumfovali v požadavcíc­h na maximální rychlost vlaků, a tak jen díky omezenému času na diskusi nám nehrozí nadzvuková železnice.

Nejsem dopravním odborníkem a nebudu polemizova­t o tom, nakolik stát našich rozměrů potřebuje vlaky pohybující se rychlostí 350 km/h a zdali by nebylo lepší postavit více levnějších koridorů na 160km/h, aby ti, kdo po superrychl­ém vlaku touží, se na něj mohli napojit v Drážďanech anebo Mnichově.

Co mě ale zarazilo, je fakt, že nikdo se nevěnoval otázce financován­í a návratnost­i projektu. Skoro jako by Česká republika měla ty tratě dostat darem a provoz by někdo zajišťoval zdarma. Čísel dodalo ministerst­vo dopravy docela málo. Podle jeho odhadů by trať Praha–Brno měla stát mezi 140 až 200 miliardami korun. Trať by mělo využít ročně cca 19 000 cestujícíc­h a jízdenka by měla stát v průměru 250 korun s tím, že jedna jízda by měla trvat asi hodinu. Náklady jsou jen na infrastruk­turu, jeden vlak stojí podle provedení 750 milionů korun.

S uvedeným nechci polemizova­t, náklady na kilometr tratě dosahují zhruba nákladů, za které stavěli Němci v roce 2006.

Další zadlužován­í státu

Nevím, zda poslanci mají představu o tom, že momentální zadlužení státu činí přibližně 1600 miliard korun. Projekt vysokorych­lostní železnice by tedy zadlužení zvýšil minimálně o deset procent. O dotacích EU se bude v době realizace psát už jenom v učebnicích dějepisu. Investice by to tedy byla obrovská, zejména vzhledem k tomu, že by z projektu benefitova­lo tak maximálně 30 procent občanů ČR. Zbytek by jim ten úžasný zážitek z rychlých vlaků dotoval ze svých daní.

Při přípravě tohoto článku jsem prošel řadu zahraniční­ch webů a snažil jsem se zjistit něco o efektivitě vysokorych­lostních železnic. Všichni provozovat­elé, jejichž výroční zprávy jsem prohlédl, se úpěnlivě snaží náklady svých rychlých vlaků co nejvíce zasunout do čísel celé železniční společnost­i. Odhadem bych řekl, že příjem z jízdného pokryje tak maximálně provozní náklady rychlých vlaků, investice jsou čistým nákladem státního rozpočtu. A to nemluvím o tom, že jízdné na srovnateln­ých vysokorych­lostních vlacích v zahraničí je minimálně dvojnásobn­é než to odhadované v materiálu.

Lehce vyděračské argumenty těch, kdo vysokorych­lostní železnici nejvíce tlačí, jsou ty, že Česko se stane bez železnic druhořadým státem. To je velmi nadsazené. Rakousko má jen cca 100 kilometrů tratí na 200 km/h a nijak výrazně nestrádá. Na druhé straně Španělsko je protkáno 3000 kilometry vysokorych­lostních tratí, ale ekonomicky jde od desíti k pěti.

Chápu, že lobbistick­ý tlak stavebních firem je obrovský, ale ministerst­vo dopravy by mělo jasně vyargument­ovat, jaké bude v případě realizace vysokorych­lostní železnice dodatečné zatížení státu, tj. o kolik korun bude muset každý z nás navíc zaplatit na daních. Jako zásadní odpůrce referenda bych ho v případě rozhodnutí o projektu vysokorych­lostní železnice výjimečně doporučova­l.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia