Lidové noviny

Jak posílit nechuť k matematice

-

Matematika je krásná a je skvělým nástrojem pro rozvoj logického a přesného uvažování, učí koncentrac­i, vytrvalost­i, ale i představiv­osti, schopnosti řešit problémy. Kultivujem­yšlení. To ovšem jen tehdy, pokud je vyučována vhodně a když ji žák pokládá za smysluplno­u. Bohužel až příliš často je u nás vyučována nevhodně a je až příliš mnoho žáků, kteří ji za smysluplno­u nepokládaj­í. Záměrně používám slovo nevhodně a nikoliv špatně či nesprávně, protože vhodnost je závislá na žákovi. Co je vhodné pro jednoho, nemusí být vhodné pro jiného.

Nevhodnost má řadu příčin, jednou z nich je nepřiměřen­ost požadavků na všech stupních. Test k maturitě je podle některých příliš snadný, vždyť je z poloviny, což na složení maturity stačí, složen z látky základní školy. Inu to je pravda. Otázka je, zda problém není v té látce základní školy. Každý si může zkusit příklady z přijímacíc­h zkoušek na střední školy. Páni ministři, poslanci a senátoři, umíte dělit mnohočlen mnohočlene­m? A paní ministryně, poslankyně a senátorky, co úlohy o pohybu nebo za jak dlouho se napustí bazén třemi kohouty... Umíte? To je látka základní školy.

Mně matematika vždycky šla. S radostí a červeným diplomem jsem absolvoval matfyz. Takové štěstí má ale málokdo. Znám řadu lidí, kterým to skvěle myslí, jsou vytrvalí, umějí řešit problémy. Jsou v životě i v práci úspěšní. Matematiku jim ale znechutili, a tak často neumějí pořádně ani procenta, ani přímou úměrnost. MUDr. Zahradníče­k, který učí na Lékařské fakultě v Brně, to vystihl přesně: „Problém není v tom, že by maturanti neuměli řešit složité kvadratick­é rovnice, které ostatně v práci ani v životě většina z nich nikdy nepoužije. Problém je v tom, že se neumějí logicky zamyslet nad problémem, přijít na to, co kam dosadit do obyčejné trojčlenky, vyřešit úkol, který se dá číselně vyjádřit jako 2 × 2 × 2 = 8.“A povinná maturita to jen prohloubí a zafixuje. Ano, donutí žáky se matematice více věnovat, jenže to budou dělat s nechutí a na úkor jiných věcí. Budou mechanicky bez porozumění nacvičovat šablonovit­é úlohy. A hned po maturitě všechno zapomenou. To, co jim zůstane, je nechuť k matematice.

Prosím všechny, kteří matematiku umějí a povinnou maturitu z matematiky prosazují, aby si přesně a logicky rozmysleli následujíc­í: Z toho, že vy matematiku umíte a že kultivoval­a vaše myšlení, nijak nevyplývá, že to tak musí být u každého. To, že vás učili matematiku vhodně, neznamená, že se učí vhodně pro všechny. Neučí! O tom se lze ostatně snadno přesvědčit. Jistě ve svém okolí najdete bystré a schopné lidi, kteří matematiku neumí, rádi ji nemají, nebo ji dokonce nenávidí, a přece žijí smysluplný život a jsou to skvělí lidé.

Zbývá uvést, že s případným zavedením povinné maturity z matematiky nepochybně hodně vzrostou příjmy společnost­i Scio z přípravy na tyto zkoušky, mnohem více, než jak letos vzrostly v souvislost­i s povinnými přijímacím­i zkouškami na SŠ. Nic, jak známo, neprodává lépe než strach. A ten povinná maturita z matematiky vyvolá zcela jistě. Radost z toho ale nemám, protože žákům, rodičům, české vzdělanost­i, ba ani zájmu o technické obory povinná maturita nic dobrého nepřinese. ONDŘEJ ŠTEFFL

Povinná maturita donutí žáky více se matematice věnovat, ale budou to dělat s nechutí a na úkor jiných věcí. Budou mechanicky bez porozumění nacvičovat šablonovit­é úlohy.

 ?? Ředitel společnost­i Scio ??
Ředitel společnost­i Scio

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia