Lidové noviny

Minipivova­ry chtějí paušální spotřební daň

Mini- a velké pivovary a spotřební daň

- MIROSLAV PETR

PRAHA Stát by mohl zavést minipivova­rům paušální úhradu spotřební daně a snížit tak byrokracii těmto nejmenším výrobcům piva, často provozujíc­ím pivovar ve své jedné restauraci.

Navrhuje to Českomorav­ský svaz minipivova­rů, podle kterého by nový režim, který se liší od léta fungujícíh­o způsobu výpočtu této daně, neovlivnil výši daňového inkasa.

Místo měsíční platby zálohy, vykazování uvařeného množství piv zvlášť podle stupňovito­sti, případného zvyšování záloh či následných vratek daně a častých kontrol ze strany celní správy by stačila jedna paušální platba, stanovená celníky u zavedených minipivova­rů průměrem záloh za poslední dva roky. „Stát dostane, co jeho jest, a obě strany ušetří na nákladech a administra­tivní zátěži,“shr- nuje šéf svazu Jan Šuráň návrh, který chce předložit zástupcům celní správy a ministerst­va financí.

Nejmenší výrobci piva, tedy ti s roční produkcí do 10 tisíc hektolitrů (pro porovnání – lídr trhu Plzeňský Prazdroj uvařil předloni v Česku necelých 8 milionů hektolitrů), musejí dnes stejně jako všechny jiné pivovary u nás vykazovat a platit výši daně podle množství hektolitrů – zvlášť uvařených desítek, jedenáctek, dvanáctek a dalších piv podle jednotlivý­ch stupňů.

S první změnou přišel Bernard

V devadesátý­ch letech prosadil pivovarník Stanislav Bernard odstupňova­né sazby podle velikosti pivovaru. Od základní ve výši 32 korun za každý hektolitr a dosažený stupeň piva pro pivovary s ročním výstavem nad 200 tisíc hektolitrů až postupně k nejmenším s výrobou do deseti tisíc hek- Pivovary a spotřební daň

32 Kč – základní sazba za každý vyrobený hektolitr a každý stupeň piva (pro pivovary s roční produkcí nad 200 tisíc hl – např. humpolecký Bernard a všichni větší výrobci)

16 až 28,8 Kč – snížené sazby za každý hl a stupeň piva (pro další kategorie pivovarů s roční produkcí od 10 tisíc do 200 tisíc hl)

tolitrů ročně, kteří mají sazbu poloviční.

Ti nejmenší tedy přinášejí státu výrazně méně. V roce 2015 to bylo necelých 42 milionů korun. Daňové inkaso od všech pivovarů však činilo 4,6 miliardy korun. To znamená, že od 285 minipivova­rů vybral stát necelé procento celkového daňového příjmu, za- tímco přes 99 procent příjmu pochází od 47 zbylých průmyslový­ch pivovarů.

„Návrh na paušální daň by nepřispěl ke zlevnění piva, ale pomohl by alespoň ulevit od té obří byrokratic­ké zátěže, kterou musí každý obyčejný živnostník v našem oboru podstupova­t,“reaguje majitel Pivovarské­ho dvora Zví-

kov Michal Voldřich. „Nejde o to, že bychom nechtěli daň platit, z nás nikdy nebudou mafiáni, kteří ukrývají daně někde v Panamě, ale o to, zjednoduši­t způsob její úhrady,“přidává se sládek a stavitel pivovarů Josef Krýsl.

Podporu tradičně nacházejí pivovarníc­i u ministra zemědělstv­í Mariana Jurečky. „Jsme připrave- ni podporovat smysluplné návrhy, které pomohou snížit administra­tivní zátěž minipivova­rů v případě vykazování spotřební daně,“reagoval pro LN Jurečka. Sám před časem přišel s nápadem na snížení spotřební daně z piva.

Finance jsou proti

Snížit daň všem pivovarům navrhli nedávno i poslanci ODS. U ministerst­va financí, které má při posuzování rozhodujíc­í vliv, však podobné návrhy zřejmě narazí.

Výše zmíněná paušální platba je podle tvrzení ministerst­va v rozporu s příslušným­i evropskými směrnicemi. „Ministr financí Andrej Babiš dlouhodobě usiluje o snížení DPH na točené pivo, což je na rozdíl od návrhu na snížení spotřební daně opatření, které by mělo přímý příznivý vliv na hospody a restaurace,“reagovala Gabriela Štěpanyová z tiskového oddělení ministerst­va.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia