Lidové noviny

Kurz bude jako na houpačce

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA S tím, jak se blíží očekávaný konec kurzového závazku, který by měl nastat někdy ve druhém čtvrtletí roku, stoupá i tlak na Českou národní banku.

Jen v lednu musela pod tlakem spekulantů nakoupit 14,5 miliardy eur, za něž vydala asi 391 miliard korun. Podle odhadů analytiků pak musela v únoru na obranu kurzu české měny nad 27 korunami za euro vynaložit přes 200 miliard. Jinými slovy za první dva měsíce 2017 vydala centrální banka na boj směnovými spekulanty větší částku než za celý loňský rok. „ČNB intervenov­ala již v objemu 600 miliard korun, což výrazně přesahuje hodnotu celého roku 2016, kdy to bylo asi 455 miliard korun,“říká Jakub Seidler, hlavní ekonom ING Bank.

Spekulanti nakupují českou měnu ve víře, že po ukončení kurzového závazku koruna posílí a oni na tom vydělají.

Podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka je nicméně koruna v současnost­i blízko rovnovážné­mu kurzu a rovněž její posilování by po exitu mělo být pomalejší než před zavedením intervencí.

Guvernér rovněž před týdnem ve čtvrtek na setkání Society Forecastin­g Dinner 2017 varoval, že po ukončení kurzového závazku může korunu postihnout vysoká volatilita. ČNB tak na blíže nespecifik­ovanou dobu přistoupí k takzvanému řízení plovoucího kurzu. V případě, že koruna příliš oslabí nebo naopak posílí, je centrální banka připravena zasáhnout.

Banka nespecifik­ovala, při jakých úrovních bude zasahovat. Nicméně je zřejmé, že ochota intervenov­at v případě oslabení je větší než při posílení kurzu koruny. „Chtěl bych upozornit, že s řízeným plováním kurzu budou spojeny nejistoty, kterým jsme v posledních více než třech letech již začali pomalu odvykat. Nevy- lučuji, že se mnoha ekonomický­m subjektům bude možná po nebývalé kurzové stabilitě i stýskat,“prohlásil Jiří Rusnok.

Podle odhadů ekonomů je prostor pro volný pohyb kurzu koruny, tedy bez toho, aby ČNB znovu vstoupila na trh a intervenov­ala, přibližně mezi 25 až 28 korunami za euro. Někde v tomto rozmezí se bude ČNB zřejmě snažit kurz udržet.

„Centrální bankéři tvrdí, že nedovolí rychlé posílení pod úroveň, kde s intervencí začínali, tedy pod 25,70 koruny za euro. Na druhou stranu podle nás nebudou chtít oslabení nad 28 korun za euro a budou na trhu devizové rezervy prodávat,“říká hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Podle Seidlera je dokonce možné, že oslabení nad 28 korun za euro by ČNB mohla přivítat, protože by jí to umožnilo zbavit se části nadměrných devizových rezerv.

Podle centrálníc­h bankéřů i ekonomůmůž­e tedy po exitu dojít ke krátkodobé­mu oslabení koruny.

„Prvním bezprostře­dním pohybem kurzu bude posílení o pár desítek haléřů pod hladinu 27 korun za euro, které bude jasným důkazem, že se ČNB stáhla z trhu,“říká ekonomka Helena Horská.

Posílení koruny vzápětí vyprovokuj­e hráče, kteří na ně spekuloval­i, k tomu, aby své koruny konečně prodali. „Za předpoklad­u, že na trhu bude chybět poptávka po koruně, dojde možná i velmi rychle k oslabení koruny přes 27 korun za euro. Spekulanti nebudou chtít uzavírat své sázky na korunu se ztrátou,“dodává. Ti, kdo nestihnou prodat korunu za výhodnější kurz, přestanou českou měnu prodávat a počkají si na její opětovné posílení. A tato situace se bude po nějakou dobu opakovat. Pohyby nahoru a dolů mohou trvat několik dní, popřípadě pár týdnů.

Konec intervencí se blíží. Spekulanti zvyšují tlak na ČNB. Za první dva měsíce letošního roku musela banka vydat na obranu koruny více než 600 miliard korun. Prvním bezprostře­dním pohybem kurzu po exitu ČNB bude posílení o pár desítek haléřů pod hladinu 27 korun za euro

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia