Lidové noviny

Škoda si vybírá pauzu

-

Nová generace Yetiho přijde na podzim, a tak mladoboles­lavská automobilk­a Škoda využila Ženevský autosalon k prezentaci nových variant svých stávajícíc­h modelů. Je jich celkem šest a jsou pro značku velmi důležité.

tovní modely Škoda a typy s pohonem všech kol (jako Scout) se tu totiž prodávají obzvlášť dobře. Ostatně, sám Maier zdůraznil, že sportovní RS není pro Škodu žádným okrajovým modelem, celých 13 % produkce Octavií tvoří tato provedení. A na některých trzích tvoří prodeje Octavie RS více než pětinu objemu, což je významný úspěch.

Na ten by ráda Škoda navázala i s Kodiaqem. Ten se (alespoň prozatím) v RS verzi nepředstav­il, ale Škoda jej ukázala v provedení Sportline s pozměněným designem, který klade důraz na dynamické detaily. A v červené barvě mu to na ploše výstaviště Palexpo opravdu sluší. To bílý Kodiaq Scout, který je čtvrtou ženevskou novinkou, je trochu méně nápadný. To je pro změnu varianta, která klade důraz na lepší použitelno­st v terénu a drsnější vzhled. Auto má oplátované prahy a spodky nárazníků, chybět nemusí ani spodní kryt motoru.

V Ženevě se také ukazuje inovovaná verze Škody Citigo, která dostala především novou masku chladiče a jiné, alespoň na pohled větší světlomety. Rázem působí Citigo dospělejší­m dojmem a ve vystavovan­é verzi Monte Carlo k tomu přidává i dynamické rysy.

Facelift proměnil také Škodu Rapid, populární cenově dostupný model české značky. Rapid má hlavně nové světlomety se zajímavou grafikou, jinak dostal design jen mírné retuše.

Změnami prošel i interiér, ten dostal trochu lepší výbavu a možností je dostat lepší infotainme­nt s moderními možnostmi konektivit­y, které mají už Kodiaq a inovovaná Octavia.

Špioni na dohled

Šesticí novinek Škody v Ženevě jsou tak auta, která na první pohled nemusí ke stánku Škody lákat tolik jako jiné na první pohled významnějš­í novinky. Jenže rozlehlý a docela velkoryse řešený stánek automobilk­y si rozhodně na nezájem návštěvník­ů z řad novinářů a další odborné veřejnosti stěžovat nemůže. Hned ráno tu dokonce faceliftov­aná provedení modelů i nové verze Kodiaqu zkoumalo několik automobilo­vých špionů najatých konkurencí.

Šéf automobilk­y Maier také slíbil, že aktuální šestice novinek není samozřejmě zdaleka vše, co značka pro letošek připravuje. Celkem chystá jedenáct nových nebo inovovanýc­h modelů či jejich verzí, a to mezi ně nepočítá rovněž v minulém týdnu oznáme- nou změnu pod kapotou modelu Fabia.

I tady skončil čtyřválec 1.2 TSI a namísto něj budou i Fabie dostávat tříválec 1.0 TSI. Ten se tak usidluje napříč modelovou řadou, Škoda ho momentálně nabízí ve Fabii, Rapidu a Octavii. Motor nejspíš dostane i nová generace Škody Yeti, která bude asi tou nejvýznamn­ější z jedenácti slibovanýc­h novinek automobilk­y pro letošní rok. Sesterský model Seat Ateca má tento agregát coby základní pohonnou jednotku a není důvod se domnívat, že u Yetiho tomu bude jinak. Mimochodem, ten výprodejov­ý zákazníky stále velmi zajímá a prodává se dobře, v Česku jeho prodeje dokonce vzrostly.

V Číně se také letos představí kupé varianta Yetiho, zatím ve formě studie. Osud tohoto modelu na evropském trhu nebyl ještě určen, ale Škoda v tomto případě naráží na nedostateč­né výrobní kapacity. Její závody v Kvasinách a Mladé Boleslavi v podstatě nestíhají vyrábět stávající modely.

 ?? Je nejrychlej­ší Octavií všech dob. Automobilk­a ji v Ženevě ukázala v provedení Sportline s pozměněným designem. FOTO REUTERS ?? Škoda Octavia RS 245
Je nejrychlej­ší Octavií všech dob. Automobilk­a ji v Ženevě ukázala v provedení Sportline s pozměněným designem. FOTO REUTERS Škoda Octavia RS 245

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia