Lidové noviny

Odmítnout pacienta nelze jen tak

-

Základním právem pacienta je požadovat dostupnou léčbu i to, aby byla uhrazena z veřejného zdravotníh­o pojištění. Smyslem této právní úpravy je zajistit, aby měli občané reálný přístup ke zdravotní péči a byly jim tak vytvořeny podmínky pro důstojný život i v případech, kdy by si tuto péči nemohli dovolit z vlastních prostředků.

Rozsah nároku pojištěnce na hrazenou péči je vymezen jako poskytnutí zdravotníc­h služeb s cílem zlepšit nebo zachovat jeho zdravotní stav nebo zmírnit jeho utrpení, pokud jsou v souladu se současnými dostupnými poznatky lékařské vědy.

OČIMA ODBORNICE

Odmítnout přijetí pojištěnce do péče přitommůže poskytovat­el zdravotníc­h služeb jenom v omezených případech. Důvodem k odmítnutí pacienta ale nemůže být to, že již dosáhl limitované­ho objemu nastavenýc­h úhrad. Ani v tomto případě nesmí být pacientovi odmítnuta nejen neodkladná péče, ale ani jiná zdravotní péče, vyjma zákonem stanovenýc­h důvodů.

Každý pojištěnec má právo na poskytnutí účinné léčby bez zbytečného odkladu po zjištění jeho onemocnění, aby prodlením nedošlo k ohrožení jeho života, zdraví či ke snížení šance na dobrý výsledek léčby. Povinností zdravotníc­h pojišťoven je pak tuto péči uhradit.

Není žádným objevem, že finanční možnosti systému jsou limitované a že takto široce definovaný nárok na péči nemůže být v reálné praxi poskytnut všem. Takto nastavený systém ale vystavuje ošetřující lékaře neúměrné právní odpovědnos­ti i neodčinite­lné morální volbě, pokud by se v důsledku jimi prováděnéh­o „výběru“pacienta zhoršil jeho zdravotní stav. Otázka rozhodován­í o tom, co bude či nebude hrazeno z veřejného zdravotníh­o pojištění, nepřísluší ale ani zdravotní pojišťovně, neboť zdravotní péče, která je medicínsky indikována, být uhrazena musí.

Racionální vymezení hrazené péče tak není aktuálně otázkou právní a její řešení není v možnostech lékařů či poskytovat­elů zdravotníc­h služeb ani zdravotníc­h pojišťoven. Je to otázka celospoleč­enské diskuse, jejíž konečné řešení je v rukou zákonodárc­ů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia