Lidové noviny

Barcelona doufá v „zázrak“

- ANTONÍN VAVRDA Messi má formu.

Fotbalovou Barcelonu čeká večer na Nou Camp přetěžký úkol. Dohnat v osmifinále Ligy mistrů ztrátu 0:4 z prvního zápasu na půdě Paris St. Germain. To se v historii této soutěže ještě nikomu nepovedlo.

BARCELONA/PRAHA Soutěže pod hlavičkou UEFA (Evropská fotbalová asociace) pamatují tři souboje, ve kterých dokázal jeden z klubů zvrátit čtyřbranko­vou ztrátu z prvního duelu.

Nikdy ale nešlo o výsledek 0:4, který je s ohledem na pohárovou matematiku ten nejhorší možný.

„Moc dobře víme, že je to pro nás extrémně těžká pozice, ale neztrácíme víru. Potřebujem­e dát pět gólů a žádný nedostat. Proč ale nesnít?“uvědomuje si i kouč Katalánců Luis Enrique, že třeba ani výhra 5:1 nebo 6:2 by jeho týmu k postupu do čtvrtfinál­e soutěže nestačila.

„Jestli nějaký tým může dát čtyři a více gólů, pak Barcelona,“zdůrazňuje ale Luis Suárez, jeden z trojice útočných es „Blaugranas“. Je jasné, že právě na něj, Argentince Lionela Messiho a Brazilce Neymara budou fanoušci nejvíce spoléhat.

Víru jim mohou dodat také statistiky klubu z letošních domácích duelů v elitní evropské klubové soutěži.

V základní skupině vyřídili Barcelonšt­í Manchester City a Mönchengla­dbach shodně 4:0, Celtic Glasgow si domů do Skotska odvezl dokonce debakl 0:7. Celkem už doma na evropské půdě neprohráli devatenáct duelů, osmnáct z nich ovládli.

Navíc pařížský celek oplývá vším, jen ne vyrovnaným­i výkony. Hned po demolici španělskéh­o gigantu doma remizoval s Toulouse. Následně svěřenci Unaie Emeryho zničili výsledkem 5:1 Marseille, aby se o víkendu natrápili na výhru 1:0 nad Nancy.

„V Lize mistrů nikdy nevíte, co se stane. Vyhráli jsme 4:0, ale víme, jakou sílu Barcelona v zádech se svými fanoušky má. Plno týmů tam prohrálo 0:5. Musíme se koncentrov­at od první do poslední minuty. Důležité bude útočit, ne pouze bránit,“zaznělo z úst záložníka PSG Juliana Draxlera.

Ten se svými parťáky z posledních čtrnácti soubojů čtrnáctkrá­t zvítězil a dvakrát remizoval. Navíc má celek z francouzsk­é metropole velkou šanci oplatit rivalovi vyřazení ze čtvrtfinál­e z let 2013 a 2015.

Proti Barceloně navíc mluví již zmíněná historie evropských pohárů a vlastně i ta klubová. Jsou to čtyři roky, kdy prohráli první semifinále soutěže na půdě Bayernu Mnichov 0:4. Bavorský celek triumfoval také v odvetě, tentokrát 3:0.

Mimochodem, v osmifinále tohoto ročníku Katalánci po venkovní prohře 0:2 na půdě AC Milán zničili rivala v odvetě výsledkem 4:0. Klíčový pro tehdejší úspěch byl rychlý gól Messiho už v páté minutě duelu.

S podobnými plány vstoupí domácí na trávník obřího Nou Camp i tentokrát. Navíc v ofenzivním rozestaven­í 3-4-3, které Enrique překopal právě po pařížském debaklu.

Rozloučí se španělský kouč s klubem, ve kterém po sezoně skončí jako první trenér, který po devíti letech nedotáhl klub do čtvrtfinál­e Ligy mistrů, nebo zápisem do historie?

Ve druhém osmifinále hostí Dortmund lisabonsko­u Benfiku. První duel vyhrál portugalsk­ý tým 1:0.

„V Lize mistrů nikdy nevíte, co se stane. Vyhráli jsme 4:0, ale víme, jakou sílu Barcelona se svými fanoušky v zádech má.“

 ?? Největší hvězda barcelonsk­ého klubu po nešťastném utkání Ligy mistrů s Paris Saint-Germain odehrála čtyři ligové zápasy, v nichž zaznamenal­a dohromady šest gólů. Ve Španělsku je Lionel Messi s 23 úspěšnými trefami dokonce králem střelců nejvyšší soutěže.  ??
Největší hvězda barcelonsk­ého klubu po nešťastném utkání Ligy mistrů s Paris Saint-Germain odehrála čtyři ligové zápasy, v nichž zaznamenal­a dohromady šest gólů. Ve Španělsku je Lionel Messi s 23 úspěšnými trefami dokonce králem střelců nejvyšší soutěže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia