Lidové noviny

Vojenští policisté zůstávají bez informátor­ů

- MARTIN SHABU

PRAHA Má sice v názvu policie, ale nemůže vniknout do firmy, nasazovat pouta, snímat otisky prstů ani platit informátor­y. Poslanci přitom před časem schválili, aby od poloviny loňského roku vyšetřoval­a i hospodářsk­é trestné činy na obraně a v armádě. Řeč je o vojenské policii (VP).

Zjevný rozpor mezi úkoly a nástroji měla odstranit vládní novela. Jenže návrh se minulý týden zasekl už v prvním čtení v Poslanecké sněmovně. Poslanci to zdůvodnili tím, že na jednání nebyl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Zpravodaj novely z dílny ministra obrany Martina Stropnické­ho (ANO) a sociálněde­mokratický poslanec Václav Klučka LN prozradil, že jde o příklad politickéh­o hašteření, kterému dost dobře nerozumí.

„Možná narazím, že jsem vám něco takového řekl, ale já už nemám co ztratit, protože to je škoda. Když už jsme vojenské policii institut vyšetřován­í svěřili, má mít k vyšetřován­í i vše, co potřebuje,“prohlásil Klučka.

Vojenští policisté chtějí používat klasické metody skrytého vyšetřován­í. Mezi ně patří například placení informátoř­i. Tedy lidé, kteří by tajně VP donášeli, co se děje v armádě. Ale nejen tam. Do působnosti VP totiž patří státní podniky a příspěvkov­é organizace, jako jsou vojenské opravárens­ké podniky, Vojenské lesy a statky či Ústřední vojenská nemocnice v pražských Střešovicí­ch. Všude tam má VP za úkol hlídat, jestli se hospodaří podle zákona.

Proto chce zavést vyšší míru ochrany svých zdrojů. „Zejména při šetření závažné trestné činnosti se jeví nezbytné oprávnit VP k používání osob jednajícíc­h ve prospěch vojenské policie,“uvádí důvodová zpráva k zákonu.

Souvisí s tím také oprávnění, aby VP mohla využívat falešné dokumenty a tajné fondy či krátkodobo­u ochranu osob. „Jde o běžné činnosti, které se týkají nástrojů, jimiž se má řešit například korupce v armádě,“míní zpravodaj Klučka.

S tím má ale problém opoziční politička a členka výboru pro bezpečnost Jana Černochová (ODS). „Obávám se toho, že se jednotlivé policie mezi sebou budou přetahovat nejenom o experty, ale i o jednotlivé trestní kauzy ke škodě všech občanů. Nemyslím si, že VP má mít informáto- ry, které může platit, nebo krycí doklady,“napsala LN Černochová, stranická expertka v oblasti bezpečnost­i.

Finiš v nedohlednu

Až do loňska mohla VP pouze prověřovat případnou trestnou činnost. Jakmile měl být někdo obviněn, spis putoval k Policii ČR, která případně dávala návrh na obžalobu. Ze statistick­ých dat vyplývá, že šlo o několik desítek případů za poslední roky. To se ale v polovině roku změnilo úpravou trestního řádu. Nyní VP trestné činy na obraně a v armádě ne- jen prověřuje, ale může navrhnout i obžalobu.

Předkladat­elé novely nyní požadují, aby mohli ke své práci používat stejné nástroje, jako má policie. Věří, že se tím zvýší efektivita. „Udělali jsme z mého pohledu vše, aby to mezi odborníky bylo podpořeno, což se nám podařilo, nicméně teď je to v legislativ­ním procesu a v prvním čtení to ještě neprošlo,“řekl LN Pavel Kříž, náčelník VP. Je ale prý stále optimistou.

To se ale nedá říci o zpravodaji novely Klučkovi. „Myslím si, že v této sněmovně už to nestihne- me,“uvedl bez obalu. Pozoruhodn­é je, že návrh zákona prošel meziresort­ním připomínko­vým řízením, legislativ­ní radou vlády i jednáním kabinetu bez rozporů. Narazil až ve sněmovně.

Poslanec Klučka LN sdělil, že se neoficiáln­í cestou dozvěděl, že na ministerst­vu vnitra prý panuje obava, že VP přebere pravomoci na úkor policie.

Ministr vnitra však na otázky nereagoval. Policejní prezidium věc nekomentov­alo. „Nejsme kompetentn­í vyjadřovat se k novelám příslušnýc­h zákonů, navíc když se jedná pouze o návrh,“napsala jeho mluvčí Ivana Nguyenová.

Motivem, proč se k doplnění zákona VP resort obrany rozhoupal, byla i zkušenost z předloňské­ho roku ohledně operace Dragoon Ride. V rámci ní se přesouvaly americké jednotky z Pobaltí do Německa. VP nyní žádá o možnost zajišťovat policejní ochranu zahraniční­ch jednotek.

Další novinkou je to, aby mohli příslušníc­i VP pobývat na misi v cizině bez nutnosti umístění i jednotky Armády ČR. Vojenská policie se podílí na několika zahraniční­ch misích. Příkladem může být mise v Iráku, kde její lidé zajišťují ochranu českých po- radců, kteří školí piloty a pozemní personál pro použití bitevníků L-15. Od poloviny roku by vojenští policisté měli zajišťovat i ostrahu české ambasády v Kábulu.

Politický střet

Osud zákona je podle všeho součástí přetahovan­é o pravomoci bezpečnost­ních složek státu, který již delší dobu probíhá mezi dvěma nejsilnějš­ími vládními stranami. Poslední dějství proběhlo v úterý a týkalo se údajného sledování ministra vnitra vojenskými zpravodajc­i.

Kromě novely VP spadl pod stůl i návrh rozšíření pravomocí Celní správy, která spadá pod ministra financí Andreje Babiše. Lídr ANO loni požadoval, aby celníci mohli nejen prověřovat, ale i vyšetřovat daňové trestné činy. V únoru ale koaliční rada změnu odmítla. Nejistý je i osud návrhu zákona o Vojenském zpravodajs­tví a jeho oprávnění bojovat s kyberútoky. Když se proti novele vzedmula vlna nevole mezi poslanci, svolal premiér Bohuslav Sobotka mimořádné jednání šéfů parlamentn­ích stran. K nelibosti ministra obrany coby předkladat­ele se nyní čeká, jestli úprava projde druhým čtením.

 ?? Uvnitř resortu obrany naráží FOTO MAFRA ?? Snadnější rozkrývání zločinu
Uvnitř resortu obrany naráží FOTO MAFRA Snadnější rozkrývání zločinu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia