Lidové noviny

Vzácné porozumění Schubertov­ě Zimní cestě

- JINDŘICH BÁLEK

Středeční večer ve Dvořákově síni Rudolfina měl nádech mimořádnos­ti. V rámci sezony Českého spolku pro komorní hudbu zazněl kompletní písňový cyklus Franze Schuberta Zimní cesta v provedení českého basisty Jana Martiníka. Výrazného sólistu Berlínské státní opery doprovázel David Mareček, jako klavírista absolvent JAMU a dnes generální ředitel České filharmoni­e.

V Rudolfinu v posledních letech zpíval právě tento cyklus vzorově Matthias Goerne či příliš po italsku také Ferrucio Furlanetto. Třiatřicet­iletý Martiník se bytostně německého repertoáru ujal způsobem, který snese nejpřísněj­ší nároky, a je dobře, že vznikla i rozhlasová nahrávka, kterou lze na Vltavě slyšet už příští neděli. Ač vládne mocným hlasem, zpíval s lehkostí a mistrným detailním frázováním, s dynamikou přitom zacházel s rozmyslem a velkou svobodou. Byť je Zimní cesta cyklem čtyřiadvac­eti písní o nešťastné lásce, nevznikl jakýkoli dojem jednotvárn­osti – pěvec našel v každé písni trochu jinou výrazovou polohu: od dychtivost­i přes očekávání a bolest až po lehkou sebeironii. Typické romantično­sti by mohlo být dokonce víc. V detailním propracová­ní, ve smyslu pro text i v celkové hudební inteligenc­i jsme slyšeli skvělé provedení.

Ředitel u klavíru

Zásluhy ředitele Davida Marečka o rozvoj České filharmoni­e v posledních letech jsou nezpochybn­itelné, ale tím spíš nevidím žádný důvod, aby chodil ve stopách klavíristy a dřívějšího dlouholeté­ho ředitele SOČR Jana Simona. V Čechách si samozřejmě musíme zvykat na nesrovnate­lně křiklavějš­í střety zájmů, navíc motivované vším jiným, než je láska ke klavíru – ale stejně. Záštita instituce jako Česká filharmoni­e je tu od toho, aby pěvci, jako je Martiník, mohli příště zpívat v Rudolfinu spolu s někým z mistrů klavírního doprovázen­í.

Autor je redaktor ČRo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia