Lidové noviny

S šavlemi na EU

Jak na summitu posílit obraz neakcescho­pné Unie

-

Kdo chce ukázat, jakou sílu mají obrazové mýty, často sáhne po obrazech ze září 1939. Každý přece zná polské hulány útočící šavlemi na tanky wehrmachtu. Je to tresť polského étosu velícímu k boji za všech okolností, i když je předem ztracený a racionálně vzato nesmyslný. Že je to jen mýtus? Že ve skutečnost­i tam sice polští huláni byli, ale s šavlemi na tanky neútočili? To je zřejmě pravda. I to, že některé „autentické záběry“pocházejí z propagandi­stického filmu nacistů. Ale zkuste to někomu vykládat, když tím podrýváte tak krásnou legendu. A jak říkají Anglosasov­é: je-li legenda v rozporu s fakty, drž se legendy.

Poláci ale mají talent tyto legendy podporovat i současnými postoji. Takže i když sympatizuj­ete s Poláky i jejich odbojem proti carskému impériu, nacismu a komunismu, i když se snažíte uvádět stereotyp o hulánech, šavlích a tancích na pravou míru, někdy sami zaváháte. Třeba včera při scénách před summitem Evropské unie.

Koncem roku 2014 zaznamenal­o Polsko – a s ním i postkomuni­stická Evropa – velký úspěch: polský expremiér Donald Tusk se stal předsedou Evropské rady („evropským prezidente­m“). Nyní šlo jen o to, zda se má Tuskův mandát prodloužit o další 2,5 roku, do listopadu 2019. A právě Polsko je proti, přesněji řečeno jeho konzervati­vní vláda. Hrome, není to útok šavlemi na tanky, nota bene na vlastní?

Tento text byl psán v době, kdy o Tuskově mandátu ještě nebylo rozhodnuto. Běžně v takovém případě čekáme až na výsledek hlasování. Jenže tady nešlo o to, zda ve finále volby zvítězí kandidát A, či kandidát B. Reálným kandidátem byl jen liberál Tusk (s podporou drtivé většiny EU), takže šlo hlavně o atmosféru (a technicky o to, zda polská delegace skrze nějaký procedurál­ní háček hlasování odloží).

Ta atmosféra ilustruje obecný problém. Je to atmosféra přenášejíc­í bojové instinkty do situací běžného života. Že v Polsku má absolutní většinu konzervati­vní vláda, je věc Polska. Věcí Polska jsou i následné ideologick­é čistky ve státní správě, ba i ve vedení armády. Ale přenáší-li je vláda na fórum Evropské unie, trvá-li vyděračsky na svém truckandid­átovi místo na široce přijímaném Tuskovi, přispívá k tomu, že Unie skýtá obraz neakcescho­pnosti, který jí tato vláda sama vyčítá. Možná má pocit šavlového útoku, ale spíše pokládá otázku, kde je hranice mezi vzdorem a fanatismem. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia