Lidové noviny

Sen o pochodni ukončilo nové hnutí

- GÁBOR STIER BUDAPEŠŤO

Velkolepé plány maďarského premiéra Viktora Orbána na olympiádu v Budapešti překazila nová politická síla.

Viktoru Orbánovi nelze prohlásit, že by si netroufal mít velké sny. Obzvláště pokud se jedná o jeho velkou lásku: sport. V minulosti už si například vysnil prvoligový tým i drahý fotbalový stadion ve své sotva dvoutisíco­vé rodné vsi jménem Felcsút anebo kandidoval na pořádání mistrovstv­í Evropy v kopané. I když tento jeho plán ztroskotal na penězích ukrajinský­ch oligarchů, ten další už se mu vyplnil, a tak se v létě v Budapešti sejde špička plaveckého světa. Právě tento světový šampionát měl sloužit jako reference pro členy Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru, kteří budou nedlouho poté v peruánské Limě rozhodovat o pořádání olympijský­ch her v roce 2024.

Avšak přičiněním jednoho mladého politickéh­o hnutí i kvůli přehnanému sebevědomí maďarského premiéra se tento velký sen rozplynul a Budapešť byla nucena svoji kandidatur­u stáhnout. Až dosud takřka neznámému hnutí jménem Momentum se totiž k překvapení mnohých podařilo získat 266 151 podpisů pod petici s žádostí vypsat o otázce pořádání olympiády referendum, a jelikož většina signatářů byla už v zásadě proti celé akci, nezbylo Orbánovi než zachránit, co se ještě dalo, a tak po Bostonu, Hamburku a Římě stáhla svoji kandidatur­u i Budapešť. Vládnoucí strana Fidesz totiž před volbami v roce 2018 odmítla jít do referenda, které by mohlo nejen odpoutat pozornost od jejích oblíbených předvolebn­ích témat, ale také by maďarským voličům, kteří trpí nedostatke­m jakékoliv alternativ­y, mohlo ukázat, že i stranu Viktora Orbána lze porazit. Fidesz, který velmi pragmatick­y vycítil nepříznivo­u atmosféru, tak neměl žádnou lepší možnost než ustoupit, podobně jako to učinil už v minulosti v otázce zdanění internetu nebo nedělní otevírací doby obchodů. To každopádně potvrzuje Orbánův smysl pro politiku, stejně tak to ovšem svědčí o poklesu jeho smyslu pro realitu, v důsledku čehož je opět nucen napravovat škody.

Referendem proti korupci

Faktem je, že nedávný sběr podpisů se ve skutečnost­i netýkal olympiády, ale Viktora Orbána. Premiér zklamaně konstatova­l, že z národní věci se stala věc stranická. Orbán má naprostou pravdu, jen přitom zapomíná na to, že pořádání olympiády v roce 2024 se národní věcí stát ani nemohlo, a to právě kvůli němu, přesněji řečeno kvůli zkorumpova­nosti jeho režimu, která zneklidňuj­e čím dál více lidí. Maďarská společnost totiž v jednom kuse vidí, jak se rozpočty velkých akcí, například již zmíněného plaveckého mistrovstv­í světa, několikaná­sobně zvětšují, zatímco firmy Lőrince Mészárose nebo Istvána Garancsiho, podnikatel­ů blízkých premiérovi, vyhrávají jedno výběrové řízení za druhým a neustále bohatnou. Náklady na stavbu plaveckého stadionu Duna Aréna, jejímž realizátor­em je právě posledně jmenovaný podnikatel, respektive rozpočet samotné akce postupem času vzrostl na pětinásobe­k, zatímco nejtalento­vanější plynař v celém Maďarsku Lőrinc Mészáros dostal zelenou ke stavbě Puskásova stadionu, jenž stojí z ničeho nic dvakrát tolik. To navíc vláda oznámila pouhý den po shromážděn­í podpisů potřebných pro vypsání referenda, jako by tím chtěla pouze potvrdit proti ní vznesená obvinění.

Ovšem korupce nekorupce, nápad na pořádání olympiády v Budapešti podporoval­y v době vynesení definitivn­ího rozhodnutí v roce 2015 kromě strany Politika může být jiná (LMP) i všechny opoziční strany a většina obyvatel hlavního města. Pokud by tenkrát Orbán nechal Maďary hlasovat například v referendu o migrantech i o této otázce, mohl po- čítat s jistým úspěchem a ujistit Mezinárodn­í olympijský výbor, nervózní kvůli celé řadě odvolaných kandidatur, o plné podpoře národa. Jenže Orbán byl přehnaně sebejistý a jako již tolikrát nepočítal s tím, že může uklouznout po banánové slupce.

Voda na mlýn Fideszu

Touto banánovou slupkou tentokrát bylo mladé, v zásadě liberální hnutí, které vycítilo rostoucí nespokojen­ost s vládou a z otázky budapešťsk­é olympiády udělalo politickou záležitost. Stejně jako kdysi hnutí Jobbik i hnutí Momentum vpadlo do veřejného povědomí v podstatě díky jedinému tématu, ovšem zatímco pravicové radikály vynesl svého času romský problém až do parlamentu, v nynějším případě k tomu olympiáda stačit nebude. Toho si je vědomo i samotné hnutí Momentum, které se pokouší posouvat krůček za krůčkem alespoň prostředni­ctvím již tolikrát obehrané otázky spolupraco­vníků tajné bezpečnost­i i tradičně liberálníc­h témat. Ovšem zatímco nástup mnohými tolik očekávané čerstvé síly, která se objevila v souvislost­i s olympiádou, se sympatiemi sledovala velká část veřejnosti, tyto otázky už většinu společnost­i nechávají chladnou.

Snadno se tedy může stát, že i samotný nástup hnutí Momentum bude jen vodou namlýn Fideszu, neboť mladí liberálové, kteří se chtějí transformo­vat v politickou stranu, mohou nakonec ukrást straně LMP právě tolik hlasů, že se do sněmovny nedostane ani ona, čímž by jen dále nabourali už tak rozdrobeno­u levicově-liberální opozici. Je tudíž možné, že i když dokázali Orbánovi ukrást jeho sny o maďarské olympiádě, pro Fidesz a jeho pozici nebudou ani oni představov­at nebezpečí. Lidová strana vládnoucí už sedmým rokem by to však měla chápat jako varování, z nějž se musí poučit, protože další banánová slupka už by se jí mohla pěkně vymstít.

 ?? Takto mohlo například vypadat jedno ze sportovišť letních olympijský­ch her v Budapešti v roce 2024 umístěné přímo v centru města u budovy maďarského parlamentu. FOTO BRICK VISUAL ?? Atraktivní prostředí.
Takto mohlo například vypadat jedno ze sportovišť letních olympijský­ch her v Budapešti v roce 2024 umístěné přímo v centru města u budovy maďarského parlamentu. FOTO BRICK VISUAL Atraktivní prostředí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia