Lidové noviny

Česká jarní invaze do USA

Prezident, několik ministrů a eurokomisa­řka Ani to ale nemusí být konečná soupiska delegací, které poletí přes Atlantik

- MARTIN SHABU

PRAHA Možná už příští měsíc přinesou zpravodajs­ké agentury snímky amerického prezidenta Donalda Trumpa, jak v Oválné pracovně pózuje s méně známým protějškem ze střední Evropy. Návštěva Miloše Zemana v Bílém domě naznačuje oživení vzájemných vztahů.

Jen dva měsíce po Trumpově zvolení se do Washington­u chystá hned několik českých výprav. LN získaly přesný kalendář cest.

Ofenzivu české diplomacie za- hájí v polovině března dosavadní hradní diplomat Hynek Kmoníček, který se má ujmout role velvyslanc­e v USA. Dost možná jako první z českých reprezenta­ntů uvidí i prezidenta Trumpa, jemuž bude předávat své pověřovací listiny.

Příští týden do Států zavítá i šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD), aby se zúčastnil mezinárodn­í konference věnované boji proti Islámskému státu. Setkání 68 zemí světa pořádá ministr zahraničí USA Rex Tillerson.

„Dělá se to všechno dost na poslední chvíli. Zatím to ale vypadá, že se Tillerson na okraj konference bilateráln­ě sejde jen s mimoevrops­kými zeměmi,“řekla LN Michaela Lagronová, mluvčí ministerst­va zahraničí.

Do hry se tak podle ní dostává možnost, že by Zaorálek letěl do USA ještě jednou, a to společně s delegací Miloše Zemana. Pracovní návštěva prezidentů se domlouvá na konec dubna.

Dohadování schůzek s Američany ale není snadné. Nová administra­tiva postupně obměňuje tisí- ce vysoce postavenýc­h úředníků z Obamovy éry. Komplikace jsou patrné zejména na tamním ministerst­vu zahraničí, kde v současnost­i chybějí i náměstci.

„Jsou tam zmatky. Máme sice kontakt s úředníkem, který nás má na starosti, tomu to ale musejí schvalovat šéfové,“přiblížila jednání mluvčí Lagronová.

Do Washington­u míří také ministr dopravy Dan Ťok (ANO). Jeho cílem je podle informací LN podpora českého byznysu a bezpečnost ve vesmíru.

Za americkými spojenci se ještě tentoměsíc chystá také česká eurokomisa­řka Věra Jourová. Kvůli dohodě o ochraně soukromí, uzavřené mezi EU a USA, by měla jednat s ministry spravedlno­sti Jeffem Sessionsem a ministrem vnitra Wilburem Rossem. „Chce se ujistit, že závazky berou v USA vážně i po nástupu Trumpa,“přiblížil LN důvěryhodn­ý zdroj, jenž je obeznámen s detaily návštěvy.

V dubnu by měl s americkými partnery jednat také náměstek ministra obrany Daniel Koštoval. Ve hře jsou kontrakty za miliardy. Pokračován­í čtěte na straně 3

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia