Lidové noviny

Branná výchova žákům nic neříká

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Bleskové povodně při každém větším dešti, nehoda vlaku ve Studénce, teroristic­ké útoky v Nice nebo Bruselu. Těmito událostmi z poslední doby odborníci argumentuj­í, proč by se ve školách měla opět pořádně učit bezpečnost­ní témata. „Ochrana vlastního zdraví a života patří mezi základní lidské kompetence,“stojí v materiálu, kterým se zabývala vláda.

Významná část populace by podle zprávy v krizových situacích neobstála. Mnohdy si prý nedokážeme poradit ani s riziky každodenní­ho života. Jako příklad zpráva uvádí, že v roce 2015 vzniklo 5279 požárů v domácnoste­ch, což byla třetina z celkového množství v daném roce.

Důvodem nepřiprave­nosti populace má být fakt, že byla v roce 1991 zrušena branná výchova. Česká školní inspekce se proto vydala do vzdělávací­ch institucí od těch mateřských až po střední a zjišťovala, v jakých předmětech a do jaké míry se žáci s bezpečnost­ními tématy seznamují.

Trochu v každém předmětu

„Převažuje zařazení tohoto obsahu do jiných předmětů,“shrnula inspekce. Žáci se tak informace dozvídají například v rámci výchovy ke zdraví či předmětů člověk a společnost nebo člověk a příroda.

U prvního stupně ještě není problém zajistit, aby se děti dozvěděly vše, co mají, protože je vede převážně jeden učitel. Na druhém stupni už si ovšem pedagog může myslet, že se tématu věnoval v jiném předmětu jeho kolega. Ve výsledku pak tyto informace žák nezíská. Proto na jaře inspektoři zamíří do škol znovu a tentokrát otestují bezpečnost­ní znalosti páťáků a deváťáků.

Největší kritika ovšem mířila na střední školy. Žák, který během studia dosáhne plnoletost­i, by měl ovládat základy vlastní ochrany a „znát také svá práva a povinnosti vůči státu při vzniku mimořádné události nebo krizové situace nevojenské­ho i vojenské- ho charakteru“. Jak je ale řešit, se dozvídá nedostateč­ně.

Ministerst­vo školství připouští, že bezpečnost­ní témata se neobjevují pouze v jednom předmětu. V roce 2013 ale podle mluvčí Jarmily Balážové resort významně upravil rámcový vzdělávací program pro základní školy a doplnil do něho témata týkající se ochrany člověka za mimořádnýc­h událostí a obrany vlasti.

„Jakým způsobem toho škola dosáhne – například formou branného dne –, si stanoví ve svém školním vzdělávací­m programu,“napsala LN Balážová.

Česká školní inspekce řešila i to, jestli se s bezpečnost­ními tématy setkávají na fakultách budoucí učitelé. Každý druhý ovšem v dotazníku uvedl, že vůbec. Podle ministerst­va se mohou pedagogové účastnit odborných seminářů. Inspekce však upozorňuje, že kurz nevynahrad­í plnohodnot­nou přípravu na vysoké škole.

Premiér Bohuslav Sobotka proto uložil ministryni školství Kateřině Valachové (oba ČSSD), aby vytvořila expertní skupinu, která vyřeší, jak bezpečnost­ní témata do výuky lépe začlenit.

 ?? Byla v Česku zrušena v roce 1991. Na snímku z roku 1987 si žáci zkoušejí nasadit plynové masky. FOTO ČTK ?? Branná výchova
Byla v Česku zrušena v roce 1991. Na snímku z roku 1987 si žáci zkoušejí nasadit plynové masky. FOTO ČTK Branná výchova

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia