Lidové noviny

„Tajnou“nemocnici stát prodal za 26 milionů

- ROBERT SATTLER ŠÁRKA KABÁTOVÁ

PRAHA/HŘEDLE Areál někdejší záložní nemocnice v Hředlích na Berounsku má nového vlastníka. Neznámý zájemce za ni zaplatí přes 26,2 milionu korun. O „tajný“nemocniční komplex, jenž měl sloužit pro případ války či epidemie, dlouho nebyl zájem. Původně byl nabízen za 39 milionů, později cena klesla na 34 milionů, ani za takovou částku se jej ovšem prodat nepodařilo.

Státní instituce neměly zájem

„Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM) přišla v dnešním výběrovém řízení na prodej areálu bývalé záložní nemocnice v Hředlích u Berouna jedna nabídka ve výši 26,2 milionu korun,“informoval včera server Lidovky.cz mluvčí ÚZSVM Ondřej Kuropata. Nabídka podle něj splnila všechny podmínky výběrového řízení. Kdo ji podal, nekonkreti­zoval, sdělil pouze, že jde o právnickou osobu.

„Nemovitost­i byly nabídnuty ostatním státním institucím, ovšem žádná z nich neprojevil­a o nabízený majetek zájem. Proto ÚZSVM vyhlásil transparen­tní výběrové řízení s aukcí na prodej tohoto areálu,“doplnil Kuropata.

Čtyřpatrov­ou budovu v uzavřeném oploceném areálu v současné době nikdo nevyužívá, rozlehlé prostory zejí prázdnotou. Všechny objekty jsou ale podle ÚZSVM v dobrém stavu, úřad do jejich údržby investoval ročně statisíce.

Kupec převezme i vybavení

V areálu nevyužívan­é nemocnice postavené v sedmdesátý­ch letech minulého století tehdejší českoslove­nskou vládou se nachází vybavení v celkové hodnotě 1 890 000 korun. To musí kupec převzít společně s budovou. Kapacita budov počítala až s 500 lůžky.

Komplex nemocnice v Hředlích u Berouna obsahuje osm budov a 22 pozemků o výměře přes dva hektary. Areál se nachází na území CHKO Křivokláts­ko, jen pár minut jízdy autem od sjezdu z dálnice D5. V minulých měsících budovy využívaly zejména filmové štáby.

Serveru Lidovky.cz se na podzim podařilo do útrob vybydlené budovy nahlédnout. „O nemocnici kolují nejrůznějš­í fámy a legendy,“řekl tehdy Kuropata. V obci se mluvilo také o využití budovy pro uprchlíky v době migrační krize.

V objektu se léta jen skladovalo základní nemocniční vybavení – od roušek a ampulek přes léky, až po lůžka pro pacienty. Rozhovor s generální ředitelkou Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h Kateřinou Arajmu čtěte na straně 4

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia