Lidové noviny

Daňová správa zodpoví otázky k dluhopisům

-

PRAHA Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) trvá na tom, aby daňová správa reagovala na pochybnost­i rozpočtové­ho výboru o možném obcházení zákona při emisích takzvaných korunových dluhopisů v roce 2012. Uvedl to po včerejším jednání koaliční rady. Sobotka před časem vyzval šéfa ANO Andreje Babiše, aby osvětlil okolnosti nákupu dluhopisů společnost­i Agrofert, kterou Babiš dříve vlastnil.

Hnutí ANO se zařazením tématu na koaliční radu nesouhlasi­lo. Místopředs­eda ANO Jaroslav Faltýnek prohlásil, že tuto námitku zástupci hnutí na radě zopakovali. „Řekli jsme, že se domníváme, že usnesení rozpočtové­ho výboru je v rozporu se zákonem o jednání Poslanecké sněmovny a že rozpočtový výbor nemůže ukládat úkoly Finanční správě,“uvedl Faltýnek. Rozruch kolem dluhopisů označil za předvolebn­í marketingo­vý tah ČSSD.

Předseda třetí koaliční strany Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) po jednání řekl, že v otázce dluhopisů není jasný výsledek. Sobotka a Babiš si podle něj „vyjasňoval­i určité věci“. Připustil, že v debatě padla „zajímavá sousloví, která nepatří na veřejnost“. Dodal také, že na pochybnost­i rozpočtové­ho výboru daňová správa odpoví podle dohody koaličních partnerů.

Vládní spor o korunové dluhopisy vznikl v souvislost­i s tím, že Babiš nakoupil takto vydané obligace Agrofertu v hodnotě zhruba 1,5 miliardy korun. Sobotka kvůli tomu po vicepremié­rovi žádal informace, zda Finanční správa záležitost prošetřuje kvůli podezření z pokusu obejít placení daně. Babiš ale opakovaně odmítl, že nákupem dluhopisů Agrofertu jakkoli porušil zákon. V pátek také zveřejnil dvě zprávy auditorský­ch společnost­í, které potvrdily, že jeho příjmy od roku 1996 postačoval­y na to, aby mohl obligace nakoupit. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia