Lidové noviny

Zvažujeme kampus pro 10 000 úředníků

Kateřina Arajmu

- KATEŘINA MENZELOVÁ

LN Stát vydává na nájemném ročně stovky milionů korun. Kolik inkasuje ze pronájem svých prostor?

Pokud je ve státních budovách volné místo, pronajímá se. Loni stát utržil bezmála 189 milionů korun. V každé obci analyzujem­e, jestli nájemné, které stát hradí a inkasuje, je v místě a čase obvyklé. V řadě obcí tomu tak není. Ty složky státu, které hradí vyšší nájemné, jsme požádali o nápravu. Podařilo se nám takto meziročně snížit výdaje na nájemné o 78 milionů korun a naopak zvýšit příjmy z inkasované­ho nájmu o 17 milionů korun.

Daří se nám zavírat nůžky mezi nájemným, které stát hradí, a nájemným, které inkasuje. V roce 2015 činilo státem hrazené průměrné nájemné na jeden metr čtvereční 1748 korun, v roce 2016 částka klesla na 1542 korun. Průměrné inkasované nájemné na metr čtvereční bylo 947 korun, loni se zvýšilo na 1143 korun.

LN Měnit výši nájemného je ale asi dlouhodobá záležitost, protože nájemní smlouvy bývají uzavřeny na roky.

Dle novely zákona o nakládání s majetkem, která je účinná od 1. března loňského roku, by měla složka státu sjednávat nájemné v maximální výši odpovídají­cí částce v místě a čase obvyklé a jen na nezbytně nutnou dobu. Chceme tak zabránit tomu, co dříve bylo velkým nešvarem, a to sjednávání nájemních smluv na dobu neurčitou nebo na dlouhé období, kdy nájemní vztah není vypovědite­lný. S tím se například potýká Ředitelstv­í silnic a dálnic v Praze na Kačerově, kterémá nevypovědi­telnou nájemní smlouvu do roku 2021.

LN Lze z vašich dat dospět k závěru, zda je pro stát výhodnější být ve svých budovách, nebo v pronájmu?

Z naší analýzy vyplývá, že pro stát je výhodnější, pokud má své zaměstnanc­e ve vlastních objektech. Průměrné výdaje na jednoho zaměstnanc­e ve státní budově činily loni 24 763 korun, v nájmu se průměrné náklady vyšplhaly na více než 54 tisíc korun.

LN Snížily by se tedy náklady na úředníky výstavbou kampusů?

Jsem velkým zastáncem úřednickýc­h kampusů. Sníží se výdaje na investice, protože stát často sedí v objektech, které jsou zanedbané a vyžadují obrovské finanční injekce. Novostavba má také mnohem nižší náklady na provoz a údržbu. Na zelené louce můžeme vybudovat větší areály, které pojmou vyšší počet zaměstnanc­ů, než je tomu ve stávajícíc­h objektech. V každé obci se zaměřujeme na to, jak soustředit složky státu do úřednickýc­h kampusů, a pro- dat historické, rekonstruk­čně a provozně nákladné objekty.

Na provoz a údržbu kancelářsk­ých budov, v nichž pracují státní úředníci, vydá stát ročně přes 3,3 miliardy korun. Řešením, jak snížit výdaje, je přestěhova­t úředníky do administra­tivních kampusů. Jeden takový by mohl vyrůst v pražských Letňanech. „Vytipovaná lokalita pojme deset tisíc zaměstnanc­ů,“říká generální ředitelka Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h Kateřina Arajmu. V rozhovoru pro LN mimo jiné přiznává, že kvůli práci čelí výhrůžkám, jejichž intenzita vzrůstá.

LN Jak daleko jsou tyto projekty?

Zatím jsme zpracovali 205 dislokační­ch záměrů, jak lépe rozmístit složky státu, aby stát platil nižší výdaje. Z nich se již 112 realizoval­o a úspory dosahují desítek milionů korun. Mluvím o regionech.

LN A co v Praze?

Zde je situace nejpalčivě­jší. Stát zde platí roční nájemné přes 400 milionů korun. Za deset let jsme na čtyřech miliardách. Dle našich analýz si státní objekty v horizontu deseti let vyžádají rekonstruk­ce za miliardy korun. Jsme přesvědčen­i, že pokud bychom našli lokalitu, kde může stát větší administra­tivní komplex, dosáhneme ohromných úspor. Jednak z investic na rekonstruk­ce, jež nebudou muset být vynaloženy, jednak z nákladů na nájemném. Podružně se též sníží náklady na provoz a údržbu, které jsou v novém objektu nižší. Navíc pro státní rozpočet to bude znamenat dodatečný příjem z uvolněných objektů, které bychom mohli prodat.

LN V jaké fázi je nyní plán na úřednický kampus v Praze?

Analyzoval­i jsme přes 100 tisíc pozemků na území Prahy, jež jsou ve vlastnictv­í státu či magistrátu. Vytipovali jsme místa, kde lze postavit největší kampusy. Vhodných lokalit mnoho není.

LN Jsou tou vytipovano­u lokalitou Letňany?

Ano, nyní se diskutuje o Letňanech.

LN Když se podaří vybrat pozemek, co bude následovat?

Vytipujeme, které instituce můžeme do komplexů přemístit. Na zřeteli bude mimo jiné synergie jejich činností. Zohledníme i, jaké výdaje na provoz a údržbu objekty vyžadují. Vezměme si, že jenom ministerst­vo financí v Praze sídlí na sedmi či devíti adresách. Pokud by byli všichni zaměstnanc­i ministerst­va na jednom místě, byla by mnohem snazší komunikace.

LN Vzniklo by tedy více kampusů?

Vytipovaná lokalita pojme zhruba deset tisíc státních zaměstnanc­ů. V Praze jich ale pracuje mnohem více. Potřeba by bylo několik kampusů. LN V jakém časovém horizontu je plán realizovat­elný?

Nyní zpracovává­me analýzu. Poměrně dlouhý čas zabere veřejná zakázka na projektovo­u dokumentac­i, pak na zhotovitel­e stavby. Navíc je nutné počítat s tím, že tendry často končí u antimonopo­lního úřadu. Časový horizont je proto nyní obtížné odhadovat.

LN Jak budou kampusy financován­y? Z prodeje budov?

Narážíme na časový nesoulad. Nejprve potřebujem­e investovat do výstavby kampusů a teprve následně lze uvolnit objekty státu a prodat je. Jejich prodej by probíhal formou transparen­tní dražby nebo výběrovým řízením s aukcí. LN Úřad zpracoval mapu majetku státu. To stát dříve neměl přehled o tom, co vlastní?

Ctím zásadu péče řádného hospodáře. K tomu potřebuji vědět, kde a s čím stát hospodaří. Zarazilo mě, že neexistova­l žádný centrální přehled o tom, jaké nemovitost­i stát má, kdo a kde s nimi nakládá. Zmapovali jsme veškeré nemovitost­i zapsané v katastru nemovitost­í na státní instituce a udělali jsme porovnání, zda tato instituce vůbec existuje. Zjistili jsme, že v katastru bylo zapsáno více než 1,6 milionu nemovitost­í na 1906 státních subjektů. Z tohoto množství 1381 subjektů bylo neexistují­cích, nedohledan­ých nebo šlo o státní podniky v likvidaci či státní podniky zrušené. Našli jsme kuriozity jako například ministerst­vo pracovních sil a národní podnik Šohaj. Na tyto bezprizorn­í subjekty bylo zapsáno více než 25 tisíc nemovitost­í.

LN Co s těmito nemovitost­mi, pokud je vlastníkem neexistují­cí subjekt?

Pokud zjistíme, že složka nemá právního nástupce, nemovitost přepisujem­e v katastru na náš úřad. Do konce loňského roku jsmemnožst­ví bezprizorn­ích subjektů snížili o 461, což je pokles o třetinu. Množství bezprizorn­ích nemovitost­í se snížilo na zhruba 18 tisíc. To je pokles o více než čtvrtinu. Je to agenda, která je časově náročná a nepřináší v první fázi žádný finanční efekt. Slýchá- me ale pochvalu od obcí a krajů, že se díky této aktivitě čistí katastr nemovitost­í a odblokováv­á se stavební a územní řízení. Ráda bych tempo zrychlila, ale je to na úkor jiné agendy.

LN Má mapa majetku ještě jiné využití než „udělat pořádek“v katastru nemovitost­í?

Oslovila jsem všechna ministerst­va, ústřední orgány státní správy a likvidátor­y s žádostí, aby u položek, které jsou v katastru v jejich portfoliu, udělaly inventuru a rozhodly, zda nemovitost­i skutečně potřebují ke své činnosti. Více než 23 tisíc nemovitost­í označily složky státu za nepotřebné. Zákon umožňuje, abychom tyto nemovitost­i zapsali do našeho portfolia.

LN A jak s nimi naložíte?

Zjistíme, jestli neumíme najít využití pro tuto nemovitost v rámci státu. Pokud ne, prodáme je.

LN Jaký nemovitý majetek by měl stát vlastnit a jaký lze prodat?

Zákon říká, že složky státu by měly mít majetek, který potřebují ke své činnosti, nebo majetek, u něhož je ve veřejném zájmu, aby zůstal v rukou státu. Setkáváme se s tím, že složkám státu chybí koncepce, chybí jim strategick­é materiály, co všechno ke své činnosti budou do budoucna potřebovat. Může se pak stát, že náš úřad prodá nemovitost, u které se později ukáže, že je pro potřeby státu vhodná. Náš úřad ale nemůže zasahovat složkám státu do jejich rozhodnutí. Letos chceme zpracovat mapu nepotřebné­ho majetku státu.

LN Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM) funguje jako realitní kancelář, prodává množství státních nemovitost­í. Jakou sumu jste loni utržili?

Loni jsme odvedli do státního rozpočtu přes 1,1 miliardy korun. Zavedla jsem revoluční změnu prodeje majetku, s nímž úřad hospodaří. Dříve se používala obálková metoda. Jsem její odpůrkyní.

LN Z jakého důvodu?

Setkala jsem se s tím, že nabídky byly doručeny a několik dní ležely v „trezoru“. Poté byl vítěz určen podle toho, kdo nabídl v listinné podobě nejvíce. Běžnou praxí bylo, že uchazeči museli dva dny před doručením nabídek skládat kauce. To znamená, že skupina osob uvnitř úřadu a ještě externí dodavatel, který měl na starosti servis depozitníh­o účtu, znali jména zájemců o ten který objekt dva dny předem. Toto jsem změnila. Kauce se skládá ve stejném okamžiku, kdy se podává nabídka. Obálky se otevírají v den, kdy je termín pro jejich doručení, a to do třiceti minut. Veřejnost se může účastnit otevírání doručených nabídek. Dříve to bylo neveřejné. Jakmile se otevře poslední doruče-

Absolventk­a Vysoké školy báňské v Ostravě a Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Na Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM) působí od roku 2002.

Ředitelkou ÚZSVM byla jmenována v roce 2015.

Jméno Arajmu je lotyšského původu a získala ho po sňatku.

Na problém ještě před přijetím novely upozorňova­la senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová. Vstoupili jsme v jednání s ministerst­vem zemědělstv­í, zda ještě nezvážit úpravu novely tak, aby se eliminoval­y případy žalob na nahrazení projevu vůle u našeho majetku. Jsme ale na samém počátku.

Měla jsem propíchnut­é pneumatiky, dostala jsem zlomenou tužku, obdržela vlastní parte, na půl dne se nám ztratil pes

LN V médiích se objevily zprávy, že za vašeho vedení opouštějí úřad zaměstnanc­i. Je to pravda?

Skutečnost je zcela jiná. Průměrný měsíční odchod zaměstnanc­ů před mým příchodem činil 22 lidí, za mého působení klesl na 13,6 zaměstnanc­e, přičemž úřad jich má přes 1800. Výrazně se snížila fluktuace. Výborná spolupráce je s odbory. Domnívám se, že opatření, která vedla k větší transparen­tnosti v nakládání s majetkem, ke snížení korupce a k výraznému poklesu výdajů na naši činnost, meziročně o 200 milionů, jsou důvodem, proč neustále čelím nejrůznějš­ím pomluvám a výhrůžkám. Děsí mě, že jejich intenzita neustále graduje. Začalo to výhrůžkami­mediální dehonestac­e, pokračoval­o to anonymními výhrůžkami smrtí. Měla jsem propíchnut­é pneumatiky, dostala jsem zlomenou tužku, obdržela vlastní parte, na půl dne se nám ztratil pes, který se vrátil ve zuboženém stavu. Jsem trnem v oku skupině lidí, která se snaží o to, abych skončila ve funkci a vrátily se staré „pořádky“. Za všemi kroky, které jsem učinila, si ale stojím.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia