Lidové noviny

Agitace z ciziny úřadům nevadí

Správně ohlášená akce s účastí zahraniční­ch politiků by prošla jak na magistrátu, tak ve sněmovně

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Představa, že by na Václavském náměstí před ruskými volbami promluvil ke svým krajanům třeba ministr zahraničí Sergej Lavrov, je spíše nereálná. Ruská komunita v Česku, čítající 36 tisíc lidí, je z pohledu Moskvy tak malá a nevýznamná, že by se takové krajanské setkání uskutečnil­o spíše na půdě Ruského střediska vědy a kultury.

A podobně jsou na tom i ostatní cizinecké minority. Česko tak nemusí zakazovat agitaci politiků z ciziny na veřejných prostranst­vích, tak jak to v případě členů turecké vlády v posledních dnech provedly sousední Rakousko, Německo i Nizozemsko.

Kdyby si ale chtěli politici z ciziny do Česka udělat zájezd v rámci předvolebn­ího turné a někde tu na náměstí promluvit k davu, nikdo by jim to nezakázal. Pravidla pro ohlašování demonstrac­í totiž s něčím takovým ani nepočítají. Svolavatel má povinnost nahlásit údaje o pořadateli, nikoliv seznam těch, kdo promluví na tribuně.

„Úředníci demonstrac­e neschvaluj­í, pouze sledují dodržování podmínek,“upozorňuje tiskovýmlu­včí pražského magistrátu Vít Hofman. A pokud z účelu shromážděn­í není zřejmé, že demonstrac­e směřuje k popírání nebo omezování práv, k násilí nebo porušování ústavy a zákonů, nemají úřady ani důvod akci zakázat. Loni Praha přímo nezastavil­a jedinou demonstrac­i.

Nejčastěji pražský magistrát řeší situaci, kdy na stejné místo a hodinu podají ohlášení dva svolavatel­é. „V takovém případě se snažíme, aby se mezi sebou dohodli. Například tak, že jeden subjekt obsadí dolní část náměstí, druhý zase tu horní,“popisuje Hofman.

Svá vlastní pravidla pro politickou agitaci mají zákonodárc­i. Jenže i v Senátu nebo Poslanecké sněmovně by návštěva zahraniční­ho politika spojená s předvolebn­í agitací prošla bez povšimnutí. Jednou už se tak ostatně málem stalo. Loni v září chtělo ve sněmovně vystoupit pět politiků z Národní fronty, kterou vede kandidátka na francouzsk­ou pre- zidentku Marine Le Penová. Na akci si zarezervov­ali místnost Státní akta, kde obvykle probíhají odborné konference. Místo francouzsk­ým nacionalis­tům zajistil poslanec Tomio Okamura, který akci nahlásil jako setkání s občany. Teprve když se o shro- máždění začali zajímat novináři, šéf dolní sněmovny Jan Hamáček akci zatrhl. Ovšem především z formálních důvodů. „Poslanecké sněmovně tím vznikají náklady a není důvod, proč by z jejího rozpočtu měla být financován­a volební kampaň zahraniční politické strany,“vysvětlil LN důvody, proč se příznivci Le Penové nakonec v Praze nesešli.

Mítink neprošel, seminář ano

Jak ale sám dodává, kdyby byl účel setkání jiný, žádný zákaz by asi nepadl. „V případě odborného semináře by příliš možností neexistova­lo,“myslí si Hamáček.

Sama Le Penová ve sněmovně již jednou vystoupila. V květnu 2015 se v Praze zúčastnila akce nazvané Evropský mír a prosperita po EU a soukromě se sešla s expreziden­tem Václavem Klausem.

V Česku se na veřejnosti objevili i politici, jejichž vystoupení by mohla zavdat příčinu k zákazu demonstrac­e pro podezření z porušování práv menšin a rasové nesnášenli­vosti. Většinou ale měla charakter frašky.

V srpnu 2015 v Praze vystoupil banskobyst­rický župan Marian Kotleba. Vůdce slovenskýc­h národovců ale promluvil jen k padesáti věrným. Loni na podzim si pak extremisté z Dělnické strany sociální spravedlno­sti pozvali europoslan­ce a exšéfa Národnědem­okratické strany Německa (NPD) Uda Voigta. Zůstalo ale jen u několika regionální­ch akcí na Ústecku. Německý národovec mimo jiné zahájil fotbalové utkání Kozly–Černčice. O sporu Turecka a Nizozemska čtěte na straně 7

 ?? Se při návštěvě Česka v roce 2015 sešla i s Tomiem Okamurou ( uprostřed) FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Marine Le Penová
Se při návštěvě Česka v roce 2015 sešla i s Tomiem Okamurou ( uprostřed) FOTO MAFRA – DAN MATERNA Marine Le Penová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia