Lidové noviny

Ochránci našli na dálnici sraženého vlka

- HAVLÍČKOBR­ODSKO

Na dálnici D1 na Havlíčkobr­odsku srazilo auto minulý týden vlka. Mrtvou šelmu našel na poli poblíž obce Skorkov místní obyvatel, který o nálezu informoval ochránce přírody. Podle nich jde zřejmě o vlka, samce vážícího kolem 40 kilogramů.

Zprávu o nálezu mrtvého vlka u 100. kilometru D1 nejdřív dostalo Hnutí Duha. Ředitel agentury ochrany přírody a krajiny Václav Hlaváč se na místo dostavil s Pavlem Hulvou z Přírodověd­ecké fakulty Univerzity Karlovy. „Vlka jsme převzali a získali pro vědecké analýzy. Zvíře teď bude podrobeno podrobnému zkoumání, odkud přišlo, jak je příbuzné se známými populacemi v okolí a podobně,“uvedl Hlaváč.

Vizuálně podle něj zvíře nese všechny znaky vlka. Na Vysočině vlci nežili déle než sto let. „Ten nález souvisí s jeho šířením,“uvedl Hlaváč. Šelmy do Česka přicházejí ze severozápa­du, už žijí na Kokořínsku a Broumovsku, údaje o nich jsou i z Krušných hor. Na Vysočině byl asi deset kilometrů od místa nynějšího nálezu zachycen vlk fotopastí už vloni, podle Hlaváče tohoto jedince pravděpodo­bně taky zabilo auto. „Je možné, že jsme na nějaké migrační cestě,“řekl.

Vlk chtěl podle ochránců přírody překonat dálnici pár desítek metrů od mostu přes silnici mezi obcemi Skorkov a Zbinohy. Dálnici se na Vysočině pokoušejí překročit i losi a rysi. Posledním doloženým případem zabitého vzácného zvířete je rys, který byl nalezen před čtyřmi lety na 80. kilometru dálnice u Koberovic na Pelhřimovs­ku. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia