Lidové noviny

Tokio dráždí Čínu válečnou lodí

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

TOKIO/PRAHA Oficiálně ho vláda v Tokiu označuje jako vrtulníkov­ý torpédobor­ec. Bezmála 250metrový kolos Izumo tak ale tituluje z čistě politickýc­h důvodů. Kvůli pacifistic­ké poválečné ústavě, která – přinejmenš­ím zatím – dovoluje budovat arzenál jen k obraně. Svými parametry podle odborníků spíš lehká letadlová loď, která pojme i na čtyři stovky vojáků, je největším válečným plavidlem, jaké od druhé světové války ostrovní císařství spustilo na vodu. A podle všeho má už zanedlouho zamířit na ostře sledovanou výpravu do Jihočínské­ho moře.

Tedy do sporných vod, v nichž se vede jeden z nejvyostře­nějších teritoriál­ních sporů současnost­i. Na 90 procent si jich totiž nárokuje Peking na úkor šesti dalších zemí a buduje v nich umělé ostrovy s vojenským zázemím. Jak ale ukazují satelitní snímky, se stavbou pevniny začal i Vietnam.

Japonsko se sice tohoto sporu bezprostře­dně neúčastní, i tak jej ale sleduje zvlášť bedlivě. Samo totiž s Pekingem vede obdobnou při ve Východočín­ském moři o skalnaté souostroví. Japonci ho znají jako Senkaku, Čína jako Tiao-jü-tao. Vedle strategick­é polohy je v hledáčku obou zemí i proto, že okolní vody patrně ukrývají ložiska ropy.

O plánu Tokia vyslat Izumo od května na tříměsíční demonstrat­ivní plavbu napříč Jihočínský­m mořem informoval­a agentura Reuters s odkazem na tři různé zdroje. Japonská vláda se k tomu sice odmítla jakkoliv vyjádřit, prezident Filipín Rodrigo Duterte, kde má válečná loď při svém tur- né načas také zakotvit, to ale nepřímo potvrdil. „Pozval jsem je všechny,“reagoval na dotaz novinářů k diskutovan­é zastávce japonské lodě v zálivu Subic. Duterte, jenž se přitom ještě donedávna chtěl sbližovat s Čínou a Ruskem, také uvedl, že se možná podívá na její palubu. Když bude mít čas.

Japonské plavidlo má zakotvit také v Singapuru, Indonésii a na Srí Lance, než zamíří do Indického oceánu na společné námořní manévry s americkou a indickou armádou a v srpnu pak zpět do Japonska. Tokio tímto bezprecede­ntním tahem zřejmě chce vyslat důrazný vzkaz do Pekingu.

Už dříve ovšem do Jihočínské­ho moře vypravilo námořnictv­o Spojených států. Podle Washington­u je toto teritorium, jímž proudí více než třetina námořní dopravy celé planety, z většiny mezinárodn­ími vodami. Smocenským střídáním v Bílém domě se přitom zdá, že se USA chystají zaujmout vůči Pekingu co do sporných vod tvrdší stanovisko než předchozí Obamova administra­tiva, která nechtěla Čínu příliš dráždit.

Ostatně, japonská loď, již poprvé spustili na vodu v roce 2013, se nebude plavit sama. „Bude společně cvičit s námořnictv­em Spojených států,“řekl agentuře Reuters jeden ze zdrojů. Jihočínské moře od února brázdí americká letadlová loď USS Carl Vinson.

Vláda v Tokiu pod vedením premiéra Šinzóa Abeho ve světle rostoucích mocenských ambic Číny tak začíná přehodnoco­vat svůj poválečný pacifismus. Zhruba od roku 2008 totiž Peking zintenzivn­il jak verbální výpady ve státních médiích, tak demonstrat­ivní plavby k Japonskem nárokovaný­m ostrovům. Zvlášť s nástupem současného prezidenta a generálníh­o tajemníka komunistic­ké strany Si Ťin-pchinga se námořnictv­o stalo prioritou.

Japonsko chystá ve sporných vodách Jihočínské­ho moře rozsáhlé manévry. Ostrovní císařství, jež dodnes formálně svazuje pacifistic­ká ústava, tam ve světle eskalace sporů s Pekingem plánuje spolu s USA vyslat na demonstrat­ivní plavbu svoji největší válečnou loď Izumo.

Do Japonska, ale i do Pekingu zavítá šéf diplomacie USA

Už v roce 2015 dolní komora japonského parlamentu schválila zákony, které umožňují nasadit síly v zahraničí, bude-li ohroženo císařství anebo jeho blízký spojenec. Optikou Tokia je jím přitom v zásadě jediná země: USA. Do Japonska zkraje února jako první člen Trumpova kabinetu, jenž zavítal za hranice, zamířil ministr obrany James Mattis. Ve druhé půlce tohoto týdne pak totéž turné čeká i šéfa diplomacie Rexe Tillersona – s tím rozdílem, že přidá k Soulu a Tokiu i ostře sledovanou zastávku v Pekingu.

Někdejší šéf ropného gigantu Exxon tam bude jednat o bezpečnost­i v regionu, a to především v souvislost­i s pokračujíc­ím severokore­jským jaderným programem. V reakci na něj minulý týden začaly USA v Jižní Koreji rozmisťova­t protiraket­ový systém THAAD. Proti tomu se ovšem ostře staví Čína, která namítá, že ohrožuje její vlastní bezpečnost.

 ?? ČÍNA
VIETNAM Jihočínské moře JAPONSKO TCHAJ-WAN
FILIPÍNY BRUNEJ
MALAJSIE INDONÉSIE n eá oc hý Tic ??
ČÍNA VIETNAM Jihočínské moře JAPONSKO TCHAJ-WAN FILIPÍNY BRUNEJ MALAJSIE INDONÉSIE n eá oc hý Tic

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia