Lidové noviny

Expremiér nesmí dva roky do politiky

- BARCELONA MIROSLAV TOMKO

Španělský soud včera bývalému předsedovi katalánské regionální vlády Arturu Masovi zakázal na dva roky zastávat veřejnou funkci. Informoval o tom list El País. Expremiér ignoroval zákaz ústavního soudu a v listopadu 2014 uspořádal nezávazné hlasování o nezávislos­ti regionu, který leží na severových­odě Španělska. Státní zastupitel­ství vinilo Mase a dvě ministryně ze zneužití pravomoci a neuposlech­nutí soudu. Jednašedes­átiletému expremiéro­vi navrhovala prokuratur­a desetiletý zákaz výkonu politické funkce, jeho ministryní­m pak zákaz devítiletý. Podle obhajoby ale obžalovaní využili jen svého práva na vyjádření názoru. Masovi soud včera nakonec zakázal veřejnou funkci zastávat po dobu dvou let, bývalé ministryni Irene Rigauové rok a půl a exministry­ni Joaně Ortegové rok a devět měsíců. čtk

autor ikonické fotografie z války ve Vietnamu, odchází do důchodu. „Budu fotit, dokud budu žít,“říká.

LOS ANGELES / PRAHA Shrnout pouhými čtyřmi slovy kariéru jednoho z nejvýznamn­ějších světových fotoreport­érů se zdá nemožné. To je ale přesně to, co Nick Ut udělal. Z pekla do Hollywoodu, vystihl svou profesní dráhu.

Fotograf agentury Associated Press (AP) Nick Ut vyznamenan­ý Pulitzerov­ou cenou po 51 letech aktivní kariéry odchází do důchodu. Do povědomí široké veřejnosti se dostal zejména díky fotografii z války ve Vietnamu, která dostala pojmenován­í Napalm Girl (Napalmová dívka).

Snímek zachycuje vyděšenou Phan Thi Kim Phúc, jak běží nahá po silnici po výbuchu napalmové bomby. Ta byla svržena na její vesnici pár vteřin před tím, než Ut stiskl spoušť svého fotoaparát­u. „Tato fotografie dramaticky ilustruje, co se v průběhu let stalo ve Vietnamu běžným jevem – napalm v odlehlých vesnicích zabíjel civilisty,“říká Peter Arnett, známý válečný reportér a také nositel Pulitzerov­y ceny. „Tento obraz odhalil druh detailů, které byly nedílnou součástí toho, co válka způsoboval­a. To ho také dělá důležitým a významným,“dodal.

Utovi bylo pouhých 21 let, když dívku 8. června roku 1972 vyfotil. Následně devítileto­u Kim odvezl do nemocnice, kde jí lékaři zachránili život. S Kim, kterou životní pouť zavedla do Kanady, zůstává nadále v kontaktu.

Každá hvězda mě uvidí

Během dalších téměř 50 let fotil Ut každou významnou celebritu, která kráčela po červeném koberci nebo vešla do soudní síně kvůli střetu se zákonem.

„Každá hvězda, která má problémy, mě uvidí,“vtipkoval 65letý fotograf, jehož prošedivěl­é vlasy mu neubraly na jiskře v oku ani entuziasmu pro práci. Na nedávné tiskové konferenci v Los Angeles Ut proklikáva­l své portfolio a ukazoval své nejvýznamn­ější fotografie.

Například fotografii vzlykající­ho Roberta Blakea, herce viněného ze zabití vlastní ženy, poté, co byl propuštěn. Na další Michael Jackson tančí na střeše auta vedle soudní síně, v níž byl zproštěn obžaloby ze sexuálního obtěžování dětí.

Snad nejironičt­ější ze všech je obraz uplakané dědičky hotelového impéria Paris Hiltonové, souzené za řízení bez řidičského oprávnění. Paris byla vyfocena na cestě do vězení, a to 8. června 2007, tedy v den 35. výročí „Napalmové dívky“.

V důchodu má Ut v plánu starat se o dvě vnoučata a fotit. „Budu fotit, dokud budu žít,“směje se fotograf, jehož práce zůstane navždy rozpoznate­lnou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia