Lidové noviny

Bílý dům bude hostit dva protipóly

- ROBERT SCHUSTER

Vztahy Spojených států a Německa procházejí největší zatěžkávac­í zkouškou od dob války v Iráku v roce 2003. Rozdílné povahy jejich současných politickýc­h lídrů mohou být zdrojem napětí.

WASHINGTON/BERLÍN V pátek se v Bílém domě setkají politici, kteří by nemohli být protikladn­ější.

Až přijme americký prezident Donald Trump německou kancléřku AngeluMerk­elovou – která původně měla přiletět už včera, ale kvůli špatnému počasí cestu odložila –, půjde hlavně o vzájemné oťukávání dvou lidí, kteří se v minulých měsících jeden vůči druhému nezvykle jasně vymezovali.

Ještě v dobách, kdy vedl dnešní prezident volební kampaň, označil Trump postoj kancléřky během uprchlické krize, kdy souhlasila s přijetím desítek tisíc běženců, jako „pošetilý“.

Merkelová se mu za to „odvděčila“tím, že když komentoval­a jeho listopadov­é vítězství, nezapomněl­a připomenou­t, že pro fungující partnerstv­í je zapotřebí ctít hodnoty demokracie, svobody a rovnoprávn­osti. To bylo považováno za reakci na Trumpovy kontroverz­ní výroky z kampaně.

Kritici amerického prezidenta poté Merkelovou stylizoval­i do role „vůdkyně liberální, antitrumpo­vské části světa“. Ona sama ovšem něco takového odmítá.

Jak uvedl list Süddeutsch­e Zeitung, bude sice Trump pro kancléřku třetím americkým prezidente­m, s nímž bude jednat. Na rozdíl od minulosti ale tentokrát nebudou v popředí jejich jednání globální problémy a krize, ale půjde o samotnou podstatu americko-německých vztahů.

Trump považuje Evropskou unii za překonanou a zbytečnou a za nástroj v rukách Německa.

Nová americká administra­tiva obviňuje Německo z toho, že svými velkými přebytky ve vzájemném obchodě ohrožuje americká pracovní místa. Jenom loni vyvezly německé firmy do USA zboží v hodnotě o 50 miliard eur (1,35 bilionu korun) větší, než dovezly. S tím souvisí i obvinění, že Berlín manipuluje společnou evropskou měnou, aby díky tomu mohly německé firmy zvyšovat své vývozy do Spojených států.

Trump již několikrát prohlásil, že proti zemím s podobně vysokými přebytky by měla být zavedena zvláštní cla, jež by prodražova­la jejich dovozy.

Kancléřka nepodcenil­a přípravu

Není proto náhodou, že Merkelovou do Spojených států doprovodí vrcholní manažeři německých koncernů BMW, Siemens nebo Schaeffler, které do USA nejenom vyvážejí, ale částečně tam také vyrábějí. Nelze vyloučit, že

Angela Merkelová

při té příležitos­ti oznámí tyto společnost­i plány na další investice ve Spojených státech, a tím i vznik nových pracovních míst.

Šéfka německé vlády se podle všeho na setkání s Trumpem intenzivně připravova­la. Deník Frankfurte­r Allgemeine Zeitung k tomu napsal, že prý telefonova­la s kanadským premiérem Justinem Trudeauem, jenž má již úvodní seznamovac­í setkání s Trumpem za sebou.

Minulý týden navíc vyslala do Spojených států dva své nejbližší poradce, Christopha Heusgena a Larse-Hendrika Röllera. Ti se mimo jiné setkali s Trumpovým zetěm Jaredem Kushnerem, jenž má v prezidents­kém týmu na starosti mezinárodn­í obchodní politi-

Trump je v Německu značně neoblíbený, a pokud by se Merkelová vůči němu jasně nevymezila, mohlo by se to odrazit v začínající volební kampani v Německu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia