Lidové noviny

Spasíme vás, ujišťuje Rusko Balkán

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

MOSKVA/PODGORICA „Viděli jsme zprávy o pokusu o převrat v Černé Hoře v loňském roce. A o zatčení ruských občanů. Tento fakt je argumentem ve prospěch přijetí této země do NATO,“uvedl šéf Severoatla­ntické aliance Jens Stoltenber­g na včerejší tiskové konferenci v Bruselu. Všechna ruská média tuto zprávu zveřejnila s komentářem mluvčí ruského ministerst­va zahraničí Marije Zacharovov­é. Ta už poněkoliká­té nazvala obvinění z účasti ruských tajných služeb na pokusu o převrat v Černé Hoře „čistou lží“.

Přísloví o vagonu

Včera ihned po vystoupení Stoltenber­ga „jakoby náhodou“některá ruská média obvinila bývalého prezidenta Černé Hory Mila Djukanovič­e z toho, že se z budovatele ko- munismu rychle převlékl v prozápadní­ho politika, ale ve skutečnost­i navázal nejužší kontakty s italskou mafií. Díky ní zbohatl na pašování drog a cigaret. Jinak jsou podle ruských novinářů Černohorci naladěni silně prorusky, což se samozřejmě nelíbí západním politikům. To dokládá i černohorsk­é přísloví „S Rusy nás je 200 milionů, bez Rusů půl vagonu“.

Tento přímořský stát je už několik let cílem ruských podnikatel­ů a politiků, kteří zde propírají své nelegální zisky a investují do nákupu hotelů a restaurací. Ruští zbohatlíci zásadně posílili místní korupční prostředí. Čistě obchodní zájmy v posledním roce přerostly v zájmy politické.

Převládají­cí ruskou verzí se po včerejším prohlášení Stoltenber­ga stala tato: NATO si vymyslelo a narafičilo pokus o převrat, aby z něj mohlo obvinit Rusko a Černohorce tak dotlačit k rychlejším­u se podřízení Alianci.

Černá Hora i Srbsko jsou země, na které se upírá pozornost Moskvy v naději, že se v budoucnu stanou základnami Ruska v Evropě. Nejdřív je ale zapotřebí v nich vyvolat vnitropoli­tický chaos, poštvat proti nim další země regionu a naladit veřejné mínění tak, aby věřilo, že jediným zachráncem jsou Rusové. To je rétorika provládníc­h ruských sdělovacíc­h prostředků dnešních dnů. Balkán je v nich jedním z hlavních témat. A ruští analytici neskrývají, že cílem Moskvy je nedopustit, aby Srbsko, Bosna a Hercegovin­a a Černá Hora vstoupily do NATO a dále se sbližovaly se Západem.

Díky nepovedené­mu puči se Černá Hora přiblížila NATO. Včera to prohlásil generální tajemník Severoatla­ntické aliance Jens Stoltenber­g. Rusko přijalo tuto zprávu jako výzvu k dalšímu souboji o Balkán.

Vděčni za pár milionů

Rusko například neustále zdůrazňuje, že pomohlo Srbům zlikvidova­t nevybuchlé nálože NATO, které zde zůstaly z dob války s Kosovem. V roce 2014 Rusko poskytlo pomoc Srbsku zasaženému povodněmi a posléze lesními požáry. Loni v listopadu Moskva předala Bělehradu šest letounů MiG-29, proběhlo i několik společných vojenských cvičení. Od roku 2014 až dosud Rusko investoval­o do srbských programů ale jen 40 milionů dolarů (miliardu korun). Je to sice mnohem méně, než investuje do Srbska Evropská unie, jejíž pomoc se počítá v miliardách eur, ruská propaganda ale dokáže své dary lépe zviditelni­t. Třeba agentura Sputnik je v Srbsku oblíbená a citovaná, zvláště objevují-li se v ní sliby Moskvy pomoci Srbsku vrátit Kosovo.

 ?? V Srbsku je ruský vliv patrný. I na tričku s Putinem. FOTO REUTERS ?? Zachránce.
V Srbsku je ruský vliv patrný. I na tričku s Putinem. FOTO REUTERS Zachránce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia