Lidové noviny

Ankara: Ať se velvyslane­c „nějakou dobu“nevrací

-

ANKARA/AMSTERDAM Turecké ministerst­vo zahraničí si včera kvůli diplomatic­ké roztržce s Nizozemske­m předvolalo nizozemské­ho velvyslanc­e. Do Haagu zároveň zaslalo protestní nóty, informoval server listu Hürriyet. V jedné z nich si stěžuje na zacházení s tureckou ministryní, kterou nizozemské úřady v sobotu vyhostily ze země. Ve druhé nótě protestuje Ankara proti zásahu nizozemské policie proti lidem demonstruj­ícím v Rotterdamu na podporu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Nizozemsko o víkendu označilo tureckou ministryni pro záležitost­i rodiny Fatmu Betül Sayanovou Kayaovou za nežádoucí osobu a eskortoval­o ji do Německa, odkud přijela. Sayanová Kayaová se chystala v Rotterdamu promluvit k členům místní turecké komunity a přesvědčit je, aby v referendu o změnách turecké ústavy 16. dubna hlasovali pro posílení pravomocí hlavy státu. Ještě předtím nizozemská vláda zakázala přistát v Rotterdamu šéfovi turecké diplomacie Mevlütu Çavușogluo­vi.

V jedné z nót zaslané do Haagu protestuje Ankara proti údajně nepřiměřen­ému zákroku nizozemské policie proti davu asi 250 Er- doganových příznivců, kteří se v neděli shromáždil­i před budovou konzulátu v Rotterdamu. Protestují­cí po policistec­h házeli kamení i zápalné lahve. Nizozemská policie včera oznámila, že během demonstrac­e zadržela šest lidí.

Turecké ministerst­vo zahraničí včera uvedlo, že za postup nizozemský­ch úřadů žádá oficiální omluvu. Od neděle je to už potřetí, co si ministerst­vo předvolalo zástupce nizozemské ambasády. Místo samotného velvyslanc­e, který je podle agentury Reuters na dovolené, protestní nóty převzal chargé d’affaires. Turecká diplomacie oznámila, že si přeje, aby se velvyslane­c do země „nějakou dobu“nevracel.

Erdogan už o víkendu postup nizozemský­ch úřadů – stejně jako dříve v podobné situaci těch německých – přirovnal k „nacismu a fašismu“. Nizozemsko se podle něj chová jako „banánová republika“. Nizozemský premiér Mark Rutte odmítl, že by se jeho země mohla Turecku omluvit; omlouvat by se podle nějměla spíše Ankara. „Je krajně nechutné, abychom zrovna my – se svými dějinami – byli označováni za nacisty,“ohradil se také nizozemský vicepremié­r Lodewijk Asscher. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia