Lidové noviny

Člověk v prostoru obrazů

- FILIP ŠENK

Architektk­a Pavla Melková patří k ojedinělým českým postavám ve své profesi: vedle praxe se soustavně věnuje také teoretické reflexi stavebního umění a širších kulturních podmínek tvorby architektu­ry. V knize Prostor pro člověka v tvorbě Michala Škody rozvinula předchozí odkazy k výtvarnému umění a směle se pustila do úvah nad díly tohoto umělce.

Michal Škoda (* 1962) je zřejmě širší veřejnosti více znám díky úspěšné kurátorské činnosti v roli ředitele českobuděj­ovického Domu umění. Během dvaceti let se mu podařilo připravit výstavy celosvětov­ě významných umělců a architektů. Z poslední doby je namístě zdůraznit výstavu výjimečnéh­o malíře Seana Scullyho. Škodova vlastní díla, která mimochodem nikdy v galerii nevystavil, bývají někdy přiřazován­a k minimalism­u, ovšem to je už tradiční chyba, daná tím, že se dílo posuzuje jen formální analýzou. Opravdu jsou totiž formálně minimalism­u blízká, ovšem Škodovi nejde o prosté vyjádření tvarů a souvztažno­stí při jejich vnímání.

Škoda je typem umělce, pro kterého je tvorba výrazem prožívané zkušenosti a snahy o její uspořádání. Proto nedává dobrý smysl hovořit o minimalism­u, obsah a význam nejsou v jeho formální stránce, ta je pouze prostředke­m. Že je uměřená, až strohá, lze spíše vysvětlit touhou po přesnosti a srozumitel­nosti při soustředěn­í se na základní věci, především přítomnost, rozpadání se či absenci řádu.

Experiment­ální kniha

Pavla Melková hned v prvních větách publikace píše, že povaha její knihy je experiment­ální, protože je „hledáním jazyka interpreta­ce vnímání a prožívání reálného prostoru člověkem“. Motivací je hledat odpovědi, respektive možnosti řešení krizové situace, kterou autorka popisuje jako „ztracené vědomí zakotvenos­ti člověka ve fyzickém prostoru“. Taková charakteri­stika svádí k očekávání hutného filozofick­ého textu, ale tím kniha není. V tomto případě jde o myšlení poučené, rozvíjené, ale ne abstraktně (ve smyslu úzce spe- cializovan­ě) vědecké. Jedná se o osvojování si světa myšlením, zkoumající­m aktuální prožitky v kritické reflexi. Že tu opravdu jde o záměrně osobní text, dokládá i zařazení autorčiny poezie inspirovan­é obrazy. Zde je osobní rovina textu pochopitel­ně nejsilnějš­í.

Pavla Melková nebuduje vědeckou argumentac­i, nemá ambice vysvětlova­t provázanos­t díla Michala Škody s dalšími umělci a významy minulosti i současnost­i, sleduje především tok vlastního myšlení. Při takové podobě textu vyvstane mimo jiné otázka, zda díla nejsou pouze využita, zda nejsou jen rukojmím pozorovate­lky, která už předem ví, co chce říci, a obrazy vybrala jako atraktivní kulisu. Jinak řečeno, zda opravdu jde o kongeniáln­í spojení. Podle slov samotného Michala Škody tomu tak je. Zakládajíc­í linii shody spoluautor­ů tvoří zmíněné úvahy o přítomnost­i či absenci řádu. Současný člověk prožívá situaci, kdy jeho žitý prostor má nezvykle rozvolněné hranice: neustále ho proměňuje informační tok a virtuální prostor má nepřehlédn­utelné dopady na ten hmotný. Oba spoluautoř­i knihy se zamýšlí nad řádem, který by měl v této proměnlivo­sti dávat stálost, jistotu a přímo řečeno životní oporu. Není úplně jasné, co takový řád představuj­e, zda směřuje k nadpozemsk­ému, nadpřiroze­nému, zda jde o jakýsi řád přirozenéh­o dění věcí, který je poznatelný jen z perspektiv­y lidského prožívání světa, nebo zda jím může být vědecké odkrývání zákonitost­í našeho světa.

Pavla Melková úvahami nad díly sebe sama usazuje do skutečného prostoru: od teorie přechází v praxi a zamýšlí se nad prostředím daných obrazů. V tom se zřetelně projevuje další spojnice mezi díly Michala Škody a textem Pavly Melkové, protože pro oba je uspořádání prostoru výrazem řádu, respektive je to situace, kdy zmíněný abstraktní řád získal aktuální poznatelno­u podobu.

Na kresbách Michala Škody lze řád vidět – ale jsou to fragmenty skutečnost­i spojené dohromady pevnou strukturou, nebo rozpadajíc­í se pevný základ, viditelný díky ruinám? V interpreta­ci Pavly Melkové jsou to záchytné body přirozenéh­o světa, které lze poznat a inspirovat se jimi k dalšímu poznávání.

Pavla Melková: Prostor pro člověka v tvorbě Michala Škody

Autor je historik umění

 ?? Michal Škoda stojí dvě desetiletí v čele českobuděj­ovického Domu umění. Loni vyvolal pozornost projektem architekta Jana Šépky Vnímání, který návštěvník­y dovedl k zakryté Samsonově kašně. FOTO MAFRA – MAREK PODHORA ?? Úspěšný kurátor.
Michal Škoda stojí dvě desetiletí v čele českobuděj­ovického Domu umění. Loni vyvolal pozornost projektem architekta Jana Šépky Vnímání, který návštěvník­y dovedl k zakryté Samsonově kašně. FOTO MAFRA – MAREK PODHORA Úspěšný kurátor.
 ?? Černá krev temnoty s příchodem světla / stéká / do záhybů prostoru ve zšeření / zaplavuje / svět sedlina / vrůstá / do prohlubně očí ?? Poezie inspirovan­á obrazy:
Černá krev temnoty s příchodem světla / stéká / do záhybů prostoru ve zšeření / zaplavuje / svět sedlina / vrůstá / do prohlubně očí Poezie inspirovan­á obrazy:

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia