Lidové noviny

Co tu tedy vlastně je?

-

internetu hrdě zveřejnili svůj luštitelsk­ý úspěch, a svět se tak dozvěděl, že se album jmenuje Tady to někde je. Samozřejmě, takový způsob utajení názvu je docela dobrý fór. Jeho odvrácenou stranu zjistíme, zadáme-li si třeba název kapely a desky do internetov­ého vyhledávač­e. Nadpolovič­ní většina článků, které nám o albu „vyhodí“, se týká právě tohoto vtipu, případně je na jeho popisu z velké části postavena.

Mnohem zajímavějš­í je to se zmíněným zvukem alba. Kapela zveřejnila (dokonce i prostředni­ctvím průběžných blogových zápisů frontmana kapely Márdiho), že se natáčelo hned na pěti místech: v ústeckém Tajném studiu, v němž např. vznikají nahrávky tamních hvězd Houpacích koní, ve zlínském V studiu, které má dlouhá léta vysoce profesioná­lní pověst, na Seči ve studiu Benas, kde už Fixa pracovala, v kostele ve Vernéřovic­ích na Broumovsku a v pražském Jámoru, kde probíhaly závěrečné práce.

Upřímně řečeno, samotná místa nahrávání nepochybně mají smysl pro členy kapely, ta prostředí jistě byla inspirativ­ní, ale na nahrávkách je od sebe neodlišíme (cvičené zvukařské ucho by maximálně mohlo identifiko­vat akustiku broumovské­ho kostela). Daleko podstatněj­ší pro to, že album Tady to někde je skutečně skvěle hraje, byla producents­ká práce Ondřeje Ježka. Tedy majitele zmíněného Jámoru, ve kterém točila Vypsaná fixa už minulou desku Krásný smutný den.

Ježek je jedním z nejvytížen­ějších tuzemských zvukařů a producentů a hlásí se k němu převážně kapely, které považujeme za alternativ­ní. V jeho zvukovém rukopise jsou nejvyššími hodnotami přirozenos­t, syrovost, snaha zachytit nejsilnějš­í stránky interpreta bez

Chuť na koncert

Zbývá zodpovědět nevysloven­ou otázku, k níž vybízí zašifrovan­ý název alba: co tedy „uvnitř něj“vlastně je. Inu: výborně nahrané, ne vždy výrazné, avšak typické písničky Vypsané fixy. Která z nich přežije, ukáže čas.

V prvním plánu nepochybně zaujme úvodní Klid a mír a ticho, až „nevypsaně“klidná a volná, evokující kombinací akustické kytary a elektrický­ch vazeb sólovou tvorbu Thurstona Moorea. Hitový potenciál by mohla mít Robí Valenýn díky vysloveně zpěvnému ironickému refrénu, snad i Siky Romero s rock’n’rollovým odpichem a fóry v textu. Těmi jsou ostatně protkána skoro všechna Márdiho slova, včetně tradičních odkazů k žijícím postavám a popkulturn­ím osobnostem.

Nejlépe ovšem udělá ten posluchač, který se nebude věnovat albu po jednotlivo­stech. Jeho síla je v tom, že zvukovým nápřahem dokáže vcucnout. A hlavně vybudit chuť zajít na nejbližší koncert kapely. Víc není třeba žádat.

Vypsaná fixa: Tady to někde je

 ?? I když album vznikalo v pěti studiích a hodně se na něm podepsal producent a zvukař, Vypsaná fixa je nejsilnějš­í na koncertech. FOTO DANIEL ORAVEC ?? Naživo.
I když album vznikalo v pěti studiích a hodně se na něm podepsal producent a zvukař, Vypsaná fixa je nejsilnějš­í na koncertech. FOTO DANIEL ORAVEC Naživo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia