Lidové noviny

ND Brno uvede hru Teror o únosu letadla

- BRNO

Národní divadlo Brno se v sezoně 2017 bude muset obejít bez prostor Janáčkova divadla, které se bude rekonstruo­vat. Přesto divadlo plánuje stejný počet premiér jako v předchozíc­h letech. Zvýší se počet zájezdů a zároveň se bude hrát v náhradních prostorách, jako je pavilon P brněnského výstaviště, open air scéna na Špilberku a v Biskupském dvoře nebo vyhřívané šapitó zapůjčené od rodiny Berousků v Lužánkách.

Podle ředitele Martina Glasera bude Janáčkovo divadlo, kde sídlí opera a balet, mimo provoz již v dubnu, i když se rekonstruk­ce o něco opozdí. „Už jsme si naplánoval­i náhradní řešení, takže jsme dokázali vytížit Janáčkovo divadlo jen částečně. Například na červen prodáme jen 11 500 vstupenek, což je méně než polovina proti loňsku,“řekl Glaser.

Kvůli opuštění scény začnou výrazně klesat tržby, předpoklád­á se, že brněnské Národní divadlo bude ve ztrátě více než desetimili­onů korun. „Město jako zřizovatel s tím počítá. Naše vedení, které přišlo před třemi a půl lety, dokázalo předchozí špatné hospodařen­í výrazně vylepšit a není ve ztrátě,“dodal ředitel. Janáčkovo divadlo potřebuje kompletní rekonstruk­ci včetně střechy, předpoklád­aná cena je 650 milionů korun. Loni v létě skončila první část oprav za 40 milionů, která Národní divadlo v provozu neomezila. „Chceme zahájit sezonu 2018/19 opět ve svém, nejzazší termín je pro nás závěr roku 2018, kdy se koná festival Janáček Brno,“řekl Glaser.

Činoherníc­h premiér bude v příští sezoně devět. Jednou z novinek je současná hra Teror Ferdinanda Schiracha, která se hraje v mnoha evropských divadlech. Pojednává o únosu letadla směřujícíh­o z Berlína do Mnichova. Teroristé jej chtějí shodit na mnichovsko­u Allianz Arenu. Modelová situace autorovi umožňuje klást otázky právní, etické i psychologi­cké.

Kabaret české státnosti

Ve stanu v Lužánkách se bude hrát novocirkus­ové pojetí Vančurova Rozmarného léta v režii Jakuba Nvoty. Homérova Odyssea je česko-německý projekt, který nastuduje mladá německá režisérka Julia Wissertová. Inscenace chce především reagovat na současnou krizi evropské identity. Dalším titulem bude „kabaret české státnosti“Hoří v sadě rodném květ, na němž se podílí pětice režisérů – Jan Antonín Pitínský, Jan Nebeský, Jiří Jelínek, Jan Frič a Martin Františák. Přímo pro Národní divadlo Brno vznikla hra Věra, která líčí osudy Věry Čáslavské, v Redutě ji bude režírovat Tereza Karpianus. V Redutě také nastuduje Břetislav Rychlík hru Milana Uhdeho Zázrak v černém domě a sezonu uzavře Marie Stuartovna v režii Martina Čičváka.

Opera plánuje šest premiér a nezapomněl­a ani na soudobou tvorbu. Budou to Pravidla slušného chování v moderní společnost­i skladatele Michala Nejtka v režii Jiřího Adámka nebo Kocour v botách Jiřího Temla. Z klasiky je v plánu Gounodova opera Faust a Markéta, Mozartovo dílo Cosí fan tutte či Čajkovskéh­o Piková dáma. Balet nastuduje West Side Story v choreograf­ii Mária Radačovské­ho, dále večer tří choreograf­ií Nacha Duata, Jiřího Kyliána a Lukáše Timuláka pod titulem Gnawa/Falling Angels / Sarabande. jmc

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia