Lidové noviny

Evropský jaderný deterent

Nukleární arzenál EU by nakonec ani nemusel vzniknout. Už úvahy o něm mohou pomoci

-

Idea vzniku evropského jaderného deterentu je na stole, alespoň ve veřejné debatě. Mluví o tom někteří politici (i když ne premiéři či ministři), vyjadřují se analytici think tanků, objevují se články v médiích, debaty v televizích a rozhlase. A do tématu se v rozsáhlé analýze dokonce pustil americký deník The New York Times (NYT). Takže to, co bychom ještě nedávno označili za nesmysl či fantasmago­rii, získalo pozornost jednoho z nejprestiž­nějších světových médií.

Náčrt vzniku evropského jaderného arzenálu vlastně znamená, že francouzsk­ý jaderný program by se významně rozšířil a dostal by se pod společné evropské velení, měl by svůj udržitelný plán financován­í a stal by se součástí nějaké společné vojenské doktríny. Celý plán by byl spuštěn vmomentu, když by začalo být jasné, že evropský kontinent už nemůže počítat s americkou jadernou ochranou jako dosud.

USA v současné době mají rozmístěny jaderné hlavice v Německu, Itálii, Belgii a Nizozemsku. Střely a rakety jsou součástí sil rychlé reakce NATO, ale zároveň jde o důležitý symbol či garanci ochrany kontinentu.

Zajistit si autonomii

Podívejme se nyní, kdo z důležitých lidí program podpořil. V Německu je nejdůležit­ějším promotérem této ideje Roderich Kiesewette­r, poslanec Bundestagu a zahraničně­politický mluvčí CDU. Ten začal evropský jaderný arzenál propagovat bezprostře­dně po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidente­m.

Kiesewette­r je bývalý plukovník bundeswehr­u, který sloužil v Afghánistá­nu, odkud se mimochodem dobře zná s americkým ministrem obrany Jamesem Mattisem, kterého si velmi váží. Deník NYT si všiml, že v rozhovoru s jeho reportéry vážil pečlivě každé slovo, věc považuje zjevně za velmi citlivou a zároveň velmi vážnou. Nechce proti sobě poštvat německé veřejné mínění, a už vůbec nechce povzbudit či vyprovokov­at Američany, aby z Evropy opravdu odešli. Chce stavět na existující­m arzenálu Velké Británie a Francie, ale připouští, že odchod Spojeného království možná způsobí, že se Británie nezúčastní. Kiesewette­r chce buď vybudovat paralelní systém k tomu americkému, nebo systém, který americkou ochranu nahradí. Nemusí se jednat o žádné velké množství jaderných hlavic. Stačí prý, když se bude vědět, že jsou zbraně funkční a připraveny k použití.

Nejvýše postavený politik EU, který se za evropský nukleární deterent zatím postavil, je šéf polské vládní strany PiS Jarosław Kaczyński. Kiesewette­r tvrdí, že má i podporu maďarské vlády a některých německých ministerst­ev.

Přestože se Donald Trump a generálové v jeho okolí v poslední době nakonec docela jasně postavili za NATO, ještě z Evropy zdaleka nezmizela obava z toho, že Donald Trump přece jen uzavře nějakou velkou dohodu s Rusy a Evropu nechá na holičkách. Evropa tak předejde tomu, že by jí bylo v budoucnu diktováno z Moskvy či Washington­u, D. C., co má dělat, a zaručí si takto svoji autonomii.

Co by bylo k uskutečněn­í tohoto programu vlastně všechno třeba? Musela by tu být jasná francouzsk­á záruka, že francouz- ské zbraně mohou být použity ke společné ochraně evropského kontinentu. Musela by být jasná záruka německého (nejen) financován­í celého projektu, protože Německo je nejsilnějš­í ekonomika v Evropě. Kromě toho by muselo existovat společné velení a plán na rozmístění francouzsk­ých hlavic po celém kontinentu.

Poslední otočení šroubováku

Nyní už můžeme přejít k otazníkům a slabinám celého projektu. Pozice Francie v rámci EU v posledních letech kvůli ekonomický­m obtížím oslabila a Francie by se mohla cítit více na koni, její důležitost a sebevědomí by tímto zásadním vkladem v EU relativně vzrostly. To vůbec nevadí, naopak. Na druhou stranu si ale Francouzi své jaderné zbraně velmi střeží a lze si zatím stěží představit, že by byli ochotni se svými spojenci sdílet kontrolu nad jejich případným použitím, ale i kontrolu v operativní­m nakládání s nimi a v otázce rozmístění. Většina francouzsk­ých jaderných zbraní se nachází na ponorkách, ty pozemní by se ale mohly rozmístit – jako to dělají v Evropě Američané – třeba na letištích spojenců řekněme v Německu, ale posádka by zůstala francouzsk­á. Pak je tu další otázka: bude Francie ochotna riskovat útok na svoje území kvůli – například – Estonsku?

Další překážka je německé veřejné mínění, které vše výše zmíněné zatím totálně odmítá. Německo se jak známo vydalo v energetice na protijader­nou cestu, tamější jaderné elektrárny úplně skončí v roce 2023.

A nakonec jde o to, jak to všechno připravit, aby Evropa zbytečně nepodněcov­ala americké stažení z Evropy. Možná jde hlavně o to, vyvolat jakousi pojistku či zajištění. Chráněný začne zpochybňov­at ochránce a začne připravova­t určité kroky k vlastnímu zajištění, ale svůj program nedokončí, aby byl protektor motivován zůstat. Zároveň se připraví na to, že protektor odejde. Například o Japonsku se už dlouho říká, že jeho kapacity jsou od jaderné bomby vzdálené na „jedno otočení šroubováku“.

Zajímavé je, že článek NYT připouští, že přípravy a jednání evropského jaderného deterentu zůstanou přísně tajné a my se o nich třeba dlouho vůbec nedozvíme.

 ?? Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS ??
Spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia