Lidové noviny

Špionská lyrika

-

Jak se pozná, že úředníky jejich práce ještě baví a dokážou se na ni podívat s nadhledem? Třeba tím, že v jejich dokumentec­h najdeme kromě krkolomnéh­o jazyka ještě špetku poetiky. Evropská byrokracie tím příliš neoplývá. Preferuje zkratky, které je většinou těžké rozklíčova­t, a po opravdovém brandingu sáhne málokdy. Výjimkou je snad jen družicový navigační systém Galileo. Snadné, zapamatova­telné a s jasným odkazem k motivu nebeských těles. Ale třeba Althea, někdejší mise EU v Bosně a Hercegovin­ě? Ví někdo, že šlo o dceru krále Thestia a Eurythemis, která měla v hrsti osud svého syna?

Oproti nesmělým pokusům Evropské unie je názvosloví používané zpravodajc­i ze CIA opravdovým zákoutím špionské poetiky. Máme-li věřit dokumentům, které na veřejnost unikly díky organizaci WikiLeaks, zaměstnává americká zpravodajs­ká služba IT specialist­y, kteří jsou na hony vzdáleni představě fachidiotů skrývající­ch se v modravém přísvitu monitorů. Jak jinak by mohli své hackerské nástroje pojmenováv­at s takovou erudicí a fantazií? Tak třeba Weeping Angel (Plačící anděl) je nástroj, který umí z chytré televize na dálku udělat prostorový odposlech. Název je to příhodný – stejně jako postavy z britského sci-fi seriálu Doctor Who (u nás běžel jako Pán času) začnou škodit, až když se nedíváte.

Hackeři ve službách CIA mají navíc podle všeho bezvadný prospěch z mnoha středoškol­ských předmětů. Tak třeba v hodinách přírodopis­u si dělali pečlivé poznámky a vědí, že orel bělohlavý (bald eagle) nebo krahujec (sparrowhaw­k) se k zemi snášejí tak tiše a rychle, že je oběť nemá šanci zaregistro­vat. Nebo že opice mirikina (nightmonke­y) vidí i v temné noci. Mají suverénní přehled v etnografii. RainMaker (vyvolávač deště) byl šaman, který šelestěním dešťové hole spustil vodu z nebes. CIA chce tímto výzvědným nástrojem ovládat přehrávače hudby a videa v počítači. Nejdřív trocha zvuků, pak životodárn­á síla (alespoň z pohledu hackerů).

Zpravodajc­i jistě dávali pozor v hodinách biologie. Neušlo jim, že cytolisis, cytolýza, je proces „vybuchován­í“buňky. Vědí, že tremor je latinsky třes. V antických dějinách slyšeli o Perseovi i bájném obřím hlavonožci Krakenovi. Možná si vzpomněli, že jejich němčinář byl Der Starke, silák. Jistě je v nich ale kus dítěte. Jak jinak si vysvětlit, že mezi různými udělátky, jak se dostat do počítače nebo telefonu někoho na druhém konci planety, je Žabí princ?

Při pohledu na seznam názvů špehovacíc­h prográmků na WikiLeaks nejednoho napadne, že americké školství na tom není tak bídně, jak si na starém kontinentu často namlouváme. A že spíš než o naši bezpečnost bychom se měli obávat o naši vzdělanost. Tím spíš, až se ukáže, že tu studnici středoškol­ského vědění pro CIA vytvořil nějaký čínský gymnazista.

RainMaker (vyvolávač deště) byl šaman, který šelestěním dešťové hole spustil vodu z nebes. CIA chce tímto výzvědným nástrojem ovládat přehrávače hudby a videa v počítači.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia