Lidové noviny

Zpravodajs­ký trik

Chovancovo znovuzvole­ní za pomoci „kompra“

-

Jdou po ministrovi. Tři slova, na kterých dost pravděpodo­bně vydělal Milan Chovanec. Jak? Jen tři dny před startem sjezdu sociálních demokratů, na němž obhajoval post statutární­ho místopředs­edy strany, prosákla zpráva, že se Chovanec údajně cítí být obětí zpravodajs­ké hry. Podle ní mělo Vojenské zpravodajs­tví v rukou ministra z hnutí ANO sbírat informace o ministru Chovancovi. Přišlo se na to prý tak, že jeho ochranka přistihla před ministersk­ou vilou vojenského špiona s fotoaparát­em na krku.

Rázem byla na světě kauza Nagyová II. Místo manželky premiéra se ale začalo všemožně spekulovat, že armádní zpravodajc­i sledovali Babišova úhlavního kritika. A že když už nic jiného, tak je prý skandál to, že se nechali nachytat na švestkách. Utrhla se lavina reakcí. Ve středu ráno jsme se o detailech operace dočetli na titulce deníku Právo, odpoledne se sešla Bezpečnost­ní rada státu, proběhla schůzka dotčených ministrů s premiérem a zasedl Výbor pro zpravodajs­kou činnost.

Vykopnutí těžkého kalibru – v podobě možného zneužití tajné služby k politickém­u boji – zabralo. A to už jen proto, že z povahy věci se veřejnost nikdy nemůže dozvědět, jak to bylo doopravdy. Média ale získala na několik dní potravu. Další várku emocí přinesl čtvrteční rozhovor s ministrem Chovancem. V pátek už následoval­a úspěšná obhajoba postu druhého muže ČSSD.

Bezprostře­dně nato případ zhasl. A to když se narychlo (za aktivního přispění opozice) sešla sněmovní komise ke kontrole Vojenského zpravodajs­tví. Vyslechla si jak šéfa tajné služby, tak ředitele ochranné služby, která má na povel bezpečnost politiků. Závěr? Nikdo neporušil zákon. Chovanec ani dům, kde měl přebývat, terčem zájmu špionů nebyli.

Zavlečení zpravodajc­ů do politiky bývá vždy nebezpečné. Ani raději nedomýšlet, co na veřejnost „prosákne“, až budeme blíže k termínu sněmovních voleb. Martin Shabu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia