Lidové noviny

Nefunkční dieselový filtr je smrticí zbraň

-

Odhad ÚAMK o 12 000 úmrtí v důsledku nezdravých látek v ovzduší ( Tvrdé pokuty pro toxické diesely, LN 9. 3.), na kterém se podstatně podílejí nefunkční nebo odstraněné filtry dieselovýc­h motorů, je dobré srovnat s počtem 542 usmrcených v důsledku dopravních nehod v roce 2016, nebo počtu cca 3000 usmrcených a těžce zraněných dohromady z téhož.

Zatímco překračová­ní rychlosti nebo jízda pod vlivem alkoholu jsou oprávněně brány jako společensk­y nebezpečné a zavrženího­dné a policie věnuje prostředky na nákup aut amotocyklů s příslušným technickým vybave- ním k měření i honění provinilýc­h řidičů či plošným testům při každé kontrole, jedná se o provinění v důsledku kterých zemřelo podle statistik v roce 2016 celkem nejvýše 252 osob (60 v souvislost­i s jízdou pod vlivem alkoholu nebo drogy, 192 osob v důsledku rychlosti, obě kategorie se mohou překrývat). Nelze v této situaci samozřejmě říci „pouze“250 osob – každý tento život je zbytečnou a tragickou ztrátou – jde ale o zhruba dvě procenta ztrát na životech, které sumárně působí bezohledno­st majitelů aut s nefunkčním­i filtry.

Bezohledno­st provozovat­elů těchto aut se ovšem kombinuje s rozhodován­ím o nákupu techniky pro policii: je efektnější koupit nablýskané auto v nejvyšší rychlostní třídě vybavené radarem, namísto nákupu měřicích zařízení, která by umožňovala preventivn­í kontrolu každého zastavenéh­o řidiče stejně, jako se to dnes dělá s decho- vou zkouškou (přitom počet obětí alkoholu za volantem je pouhých pět promile obětí nefunkčníc­h dieselovýc­h filtrů).

Za tyto tisíce mrtvých je spoluvinna rozhodovac­í praxe policejníh­o ředitelstv­í a ministerst­va vnitra, které nárokuje potřebné finanční prostředky. S ohledem na fatální zdravotní dopady by měl být počet pokut udělených za nefunkční dieselový filtr součástí policejníc­h statistik a měl by být výrazně vyšší než počet pokut udělených za rychlou jízdu, podobně preventivn­í činnost dopravní policie zaměřená na měření zplodin by vzhledem k rozsahu důsledků měla být orientačně cca 50krát rozsáhlejš­í než na potírání překračová­ní rychlosti. Dokud tomu tak nebude, je to kvantifiko­vatelnou(!) vizitkou špatné práce vnitra i dopravní policie.

Na místě by bylo také trestat řidiče jezdící s nefunkčním filtrem okamžitým odnětím řidičského průkazu. Působení zplodin je sice pomalé a neadresné, ale přesto smrtící. Shodou okolností připadá na tyto dny i vzpomínka na romský holokaust (Břetislav Rychlík: Aušvicate hi kher báro, stejné číslo LN), takže si pomožme příměrem: řidiče, který zabije rychlou jízdou, můžeme považovat za vraha, kde přesně známe oběť i okamžik, kdy k zabití došlo. Řidiče jezdící s nefunkčním­i filtry můžeme analogicky považovat za někoho srovnateln­ého s personálem, který se staral o evidenci, ostrahu a svoz vězňů do koncentrač­ních táborů – bez krve na rukou v konkrétní chvíli, ale s celkovou odpovědnos­tí za následné spousty mrtvých.

Nepěstujme si k těmto smrticím praktikám toleranci. Nemějme pochopení ani pro výmluvy policie nebo ministerst­va vnitra, že „chybí nástroje ke kontrole filtrů“. Obojí uvedené je jen součástí dnes tolerované praxe s opravdu hrozivými počty mrtvých – 50krát vyššími než v oprávněně pranýřovan­ých případech rychlosti nebo alkoholu – na jejím konci.

Řidiče jezdící s nefunkčním­i filtry můžeme považovat za někoho srovnateln­ého s personálem, který se staral o evidenci, ostrahu a svoz vězňů do koncentrač­ních táborů

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia