Lidové noviny

Kliknutím proti zlému internetu

-

V Česku startuje edukativní projekt Sdílej bezpečně. Jeho cílem je osvěta ve sdílení informací na internetu a sociálních sítích.

PRAHA Na internetu, kde se veškeré informace navždy ukládají, je jakýkoli přešlap trestán ztrátou dobrého jména či soukromí. Pokud soukromé záležitost­i sdílíte na sociálních sítích jako Facebook, Twitter, Instagram nebo YouTube, mohou si k nim najít cestu potenciáln­í zaměstnava­telé, kolegové nebo obchodní partner. Ale i podvodníci.

„Každý den je v Česku zneužito tisíce dat. Tato data jsou však volně dostupná na internetu. Skutečnou příčinou zneužití tak není zlý internet, ale my sami, protože se svými daty nakládáme neuváženě,“říká David Albrecht ze společnost­i In medio, která stojí za projektem Sdílej bezpečně.

Nebezpečí odhalení důvěrných informací se týkají i online úložišť jako Ulož.to nebo Rajče, kam mohou uživatelé nahrávat fotografie či rodinná videa.

Zabránit úniku citlivých dat, která by uživatel nechtěl dávat veřejně k dispozici, přitom stojí minimální námahu – několik kliků myší. Vkládání jakéhokoli statusu a fotografie na síti Facebook by mělo být doprovázen­o otázkou, ke komu by se měl zveřejněný příspěvek dostat. Jediným klikem na tlačítko pod příspěvkem lze nastavit, kteří uživatelé danou informaci uvidí. Lze zaškrtnout nejen blízké přátele, ale dokonce jen vybrané osoby. Uživatel bohužel nerozhodne, jaké informace o něm na sociálních sítích zveřejní ostatní. Pomocí uživatelsk­ého nastavení je však schopen ovlivnit, kdo daný příspěvek uvidí.

Chyby ve sdílení informací se netýkají jen mladých uživatelů. „Nešvary při sdílení dat na internetu se týkají všech generací bez výjimky. Ti nejmladší spolu se seniory často sdílejí veřejně nevhodný obsah z nevědomost­i. Případná rizika si neuvědomuj­í. Mladí lidé a střední generace jsou si rizika vědomi, ale chybují z nedbalosti, mnohdy z touhy se pochlubit nebo získat lajky,“dodává David Albrecht.

Na edukativní­m projektu se kromě známých osobností – Tomáše Matonohy, Alžběty Trojanové a Václava Postráneck­ého – podílejí i internetov­é a technologi­cké firmy. kkr

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia