Lidové noviny

ÚOHS otočil, prověří operátory

Antimonopo­lní úřad prozkoumá ceny mobilního volání a internetu, nezaměří se však na ceníkové, ale „podpultovk­y“

- ONDŘEJ VYHNANOVSK­Ý

PRAHA Tři operátoři, jedna cena. Zákazníci i spotřebite­lské organizace na to upozorňují už dlouho. Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) přesto až do včerejška opakovaně tvrdil, že z jeho pohledu všechno vypadá v pořádku či že s tím nemůže nic dělat. Teď ale náhle obrací a slibuje, že si na poměry na mobilním trhu posvítí. Přesněji, že se podívá, jestli vůbec stojí za to se tím zabývat.

Antimonopo­lní úřad totiž v příštích dnech zahájí takzvané sektorové šetření, během kterého bude – slovy jeho předsedy Petra Rafaje – od mobilních operátorů a jiných subjektů vyžadovat informace o fungování jednotlivý­ch trhů, mimo jiné i o skutečných cenách pro různé kategorie zákazníků mobilních operátorů.

Jenže například shodné nabídky neomezenýc­h tarifů za 749 korun u všech tří operátorů se to nemusí týkat. „Úřad za rozhodujíc­í pro posouzení situace na dotčených trzích nepovažuje ceníkové ceny mobilních operátorů, ale skutečně realizovan­é ceny, jejichž výše a rozsah nejsou obecně známy,“řekl LN Rafaj s poukázáním na to, že vedle nápadně stejných ceníkových cen existují ještě nabídky pro firmy a pro ty spotřebite­le, kteří jsou ochotni vyhádat si nějakou podpultovo­u nabídku. A mezi těmito skupinami existují ohromné rozdíly.

Stejné argumenty přitom používají opakovaně samotní operátoři v čele s jejich asociací. A stejnou linku „podpultový­ch nabídek“použil i dnes již bývalý ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Snaha o jejich zákaz pak byla jedním z důvodů jeho odvolání.

Stále ale všechno v pořádku

Antimonopo­lní úřad dlouhodobě tvrdí, že o kartelu, zneužívání dominantní­ho postavení ani jiných způsobech nekalého konkurenčn­ího boje nemůže být řeč. Podle Rafaje ale v poslední době obdržel několik podnětů, které ho donutily se telekomuni­kační problemati­kou zabývat.

„Stále platí, že úřad nyní nemá indicie, kterými by odůvodnil za-

Základní ceny tarifů „zamrzly“na stejných cenách v roce 2013, kdy mobilní operátoři přišli s takzvanými neomezeným­i tarify.

V současnost­i platí 349 Kč za základní tarif a 749 Kč za ten nejprodáva­nější s 1,5 GB dat.

V roce 2015 si toho všiml Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny ČR, který vyzval ČTÚ, aby vyzval ÚOHS k prošetření.

Podle ÚOHS však jde o cenové následován­í, které je běžnou praxí. Operátoři si prý konkurují necenově – pokrytím, zákaznicko­u péčí, marketinge­m, věrnostním­i programy apod.

hájení správního řízení. Mimo jiné za účelem jejich případného zjištění zahajujeme sektorové šetření,“stojí si za svým Rafaj.

Rozhodnutí ÚOHS přivítaly spotřebite­lské organizace i Český telekomuni­kační úřad (ČTÚ), který je podle vlastního vyjádření připraven poskytnout plnou součinnost, potřebná data i konzultaci. Jeho předseda Jaromír Novák se na jednání do Brna s Rafajem a jeho lidmi vydal minulý týden.

Dvojí šetření

Počínání operátorů aktuálně zkoumá i právě telekomuni­kační regulátor. Na rozdíl od ÚOHS ale Novákův úřad nemůže přímo postihovat jejich protikonku­renční chování. ČTÚ má za úkol nastavovat podmínky na trhu a dohlížet na jejich dodržování. Například na podmínky a ceny, za které kupují služby velké trojky menší virtuální operátoři, což nyní vyšetřuje a hrozí pokutami až odebíráním licencí na mobilní frekvence.

Zároveň ČTÚ připravuje vlastní nezávislé šetření mobilního trhu. Ale k tomu, aby mohl nastavit jeho regulaci, musí provést takzvanou analýzu relevantní­ho trhu, k čemuž vede složitá procedura – musí splnit několik striktních podmínek a schvaluje ji přímo Evropská komise.

Naposledy taková analýza probíhala v roce 2012, ale operátoři záhy po jejím zahájení otevřeli po letech mobilní sítě virtuálním konkurentů­m. A posléze přišli s dostupnými neomezeným­i tarify. Navíc se před pěti lety jednalo jen o samotné mobilní volání bez internetu. Úřad tak šetření v roce 2015 uzavřel.

Samotní operátoři nynější kroky státu přímo nekomentuj­í. Jediný z velké trojky, kdo hledí k sektorovém­u šetření pozitivně, je Vodafone. Nejmladší a nejmenší z českých mobilních operátorů totiž doufá, že konečně vyslyší jeho stížnosti, že s ním zbylí dva nehrají fér. Za kliku antimonopo­lního úřadu bere z více důvodů už od roku 2010 a svůj případ už posunul i do Bruselu.

„Předpoklád­áme, že v rámci nového šetření ÚOHS vezme v potaz také bezprecede­ntní sdílení sítí našich konkurentů. Pokud budeme vyzváni, budeme s ÚOHS spolupraco­vat,“uvedla mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová.

S přispěním Jana Klesly

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia