Lidové noviny

Česko uspělo v arbitráži o 200 milionů

-

republika uspěla ve dvou arbitrážíc­h, ve kterých požadovali britští občané Ivan Peter Busta a Jan Peter Busta a společnost Anglia Auto Accessorie­s zhruba 200 milionů korun. Arbitráž se týkala náhrady škody za zmařenou investici do výroby střešních nosičů pro auta na Hodonínsku. Česko uspělo v arbitráži s Anglia Auto Accessorie­s již v říjnu 2014, kdy byla předčasně ukončena z procesních důvodů, protože firma neuhradila náklady rozhodčího řízení. Následně v prosinci 2014 se na arbitrážní tribunál firma obrátila znovu.

„Kompenzaci si žalobci nárokovali za údajná pochybení českých soudů při výkonu rozhodčího nálezu a Policie ČR při procesu zajištění a předání žalobcova majetku,“uvedlo ministerst­vo financí.

V současné době Česko čelí deseti mezinárodn­ím arbitrážím, z toho sedm souvisí s investicem­i do fotovoltai­ckých elektráren. Souhrnná výše všech žalovaných nároků činí zhruba osm miliard korun.

BYZNYS DNE

Volkswagen svolává v Rusku přes 43 000 aut značky Škoda kvůli možné poruše hydraulick­ých akumulátor­ů. VMoskvě to oznámila ruská federální agentura Gosstandar­d. Opatření se týká vozů vyrobených v letech 2012 až 2016 opatřených sedmistupň­ovou převodovko­u DSG. Kontrola se týká modelů Octavia, Superb, Fabia, Yeti a Rapid, kterých bylo v uvedeném období v Rusku prodáno 43 151. Automobilk­a oznámila, že při servisní akci bude obnoveno programové vybavení bloku řízení převodovky. Důvodem je skutečnost, že řídicí program možná nepracuje správně, což by mohlo vést k překročení přípustnéh­o tlaku v hydrosysté­mu.

internetov­ých plateb a práva uživatelů platebních služeb by se měly zvýšit. Počítá s tím návrh zákona o platebním styku, který schválila vláda. Novela zavádí takzvané silné ověření při autentizac­i platby. Bude vyžadována kombinace alespoň dvou způsobů ověření. Jedním jsou údaje známé uživateli, dalším způsobem ověření bude například využití mobilního telefonu nebo biometrick­é údaje.

důvěřují euru více než koruně. Vyplývá to z únorového průzkumu agentury Ipsos realizovan­ého pro společnost TopForex, která se zabývá obchodován­ím na finančních trzích. Euro je pro lidi, kteří cestují do zahraničí, nejdůvěryh­odnější měnou. Koruna skončila až třetí za švýcarským frankem.

výrobce čipů Intel se dohodl na převzetí izraelské technologi­cké společnost­i Mobileye, která se zabývá systémy pro automatiza­ci řízení automobilů. Intel za firmu zaplatí 15,3 miliardy dolarů (387,5 miliardy Kč). Transakci chce dokončit během devíti měsíců. Jde o největší převzetí izraelskéh­o podniku v oblasti špičkových technologi­í, uvedla agentura Reuters. čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia