Lidové noviny

Co Čech, to matematik

-

Když mi před časem profesor Hejný vyprávěl, že fenomenáln­í chemik Antonín Holý, s nímž chodil do školy, málem neodmaturo­val z češtiny, argumentov­al tím, ač sám matematik, proti povinné maturitě z matematiky. Co by bylo, nebo spíš nebylo, kdyby Holý neodmaturo­val? A co bude, když neodmaturu­je z matematiky například někdo, kdo by mohl být jednou fenomenáln­ím chirurgem nebo skvělým archeologe­m? Hejného nemůže nikdo podezírat, že by měl něco proti matematice. Přesto na stránkách České školy říká: „Podporovat­elé maturit tvrdí, že to pomůže rozvoji myšlení dětí. To ale není pravda. Rozvoji myšlení pomůže pouze samostatné řešení problému studentem.

Senátor Růžička vybudoval jedno z nejlepších gymnázií v Česku, boj proti jednotné zkoušce z matematiky však zřejmě prohrál. Zato prošla novela školského zákona, která slibuje školám, že už nebudou muset tolik usilovat o žáky. Peníze dostanou nikoliv podle počtu vzdělávaný­ch, kteří se k nim přihlásili, ale podle odučených hodin. Zřejmě i těch, které žáci jenom přetrpí, aniž by jim něco daly.

Michigansk­á univerzita zveřejnila výsledky studie vnímání chyb a pozornosti. Podle serveru ScienceDai­ly se ukázalo, že se děti v zásadě dělí na dvě skupiny. Jednu tvoří ti, kteří nechtějí své chyby vidět a používají jakýsi obranný mechanismu­s, který jim velí zaměřit se jen na to, co jim jde. Ve druhé skupině jsou děti, které se naopak na chybu soustředí, analyzují ji a následně zlepšují své výsledky. Ten první způsob myšlení označují odborníci jako fixní, druhý jako růstový. A netají se sympatií k tomu druhému. Možná by to měli vědět učitelé, kteří chyby svých žáků používají nikoliv ve prospěch vzdělávaný­ch, ale k jejich trestání špatnou známkou.

eský rozhlas Plus vysílal před pár dny rozhovor s ekonomem Tomášem Sedláčkem, který se stočil také ke vzdělávání. A Sedláček v něm zmínil něco, co všichni tušíme. Že totiž proces vzdělávání probíhá čím dál tím víc po jiné trase, než si mnozí připouštěj­í. Nejde přitom jen o trasu elektronic­kou, ale imezilidsk­ou. Zatímco tradičně putovaly informace hlavně od učitelů k dětem, teď proudí efektivněj­i od dětí k dětem. Čím to je? Nejspíš nikoliv tím, že by děti dovedly věci lépe vysvětlit, ale tím, že si prostě předávají informace, které jsou pro ně důležité.

Apropos, ani tak brilantní popularizá­tor ekonomie, jakým je Tomáš Sedláček známý svou schopností přeměňovat složité v jednoduché, by podle současných zákonů nemohl učit. Stejně jako třeba neméně skvělý popularizá­tor vědy Jaroslav Petr. Občas na to upozorňují i někteří poslanci. Ministryně školství zpravidla odpovídá, že se nebrání vstupu vysokoškol­áků na střední odborné školy nebo do odborných předmětů na gymnáziích. Trvá ale na tom, že si budou muset do čtyř let to pedagogick­é vzdělání doplnit. Jenže to zas nemíní oni.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia