Lidové noviny

Spartu převezme trenér Rada

Trenéři Sparty za Křetínskéh­o éry

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ ředitel Sparty

PRAHA Aby se v tom jeden vyznal. Sparta vstupovala do sezony na pozici hlavního trenéra se Zdeňkem Ščasným, po domácí porážce Slavií 0:2 v osmém kole jej však vedení týmu propustilo. Nahradil ho jeden z jeho asistentů David Holoubek. Kvůli tomu, že nemá profesioná­lní trenérskou licenci, jej však po 14. kole na pozici hlavního kouče papírově vystřídal další z asistentů Zdeněk Svoboda. V zimní přestávce hledala Sparta trenéra znovu, a k Holoubkovi proto na lavičku dosadila sportovníh­o ředitele Tomáše Požára. Letenským se však nepovedl vstup do jarní části soutěže, a tak skončil Holoubek i Požár.

„Nejsme spokojeni ani s výsled-

ky, ani s předváděno­u hrou. Tým se po vysoké porážce v Rostově nedokázal vrátit na vítěznou vlnu a nepřicháze­ly ani známky zlepšení,“uvedl včera na klubovém webu generální ředitel klubu Adam Kotalík.

Mužstvo tak dočasně vedli Svoboda s dalším asistentem Stanislave­m Hejkalem. Tím však včerejší změny na lavičce neskončily. Podle informací redakce už v pátečním zápase 21. kola doma se Zlínem povede tým bývalý reprezen- tační kouč Petr Rada, který v podzimní části ligového ročníku vedl fotbalisty Příbrami, jimž patří poslední příčka tabulky. Osmapadesá­tiletý Rada si včera večer plácl s Letenskými a už dnes jej vedení klubu má představit jako nového trenéra Sparty. Stane se tak už dvanáctým trenérem pod majitelem Danielem Křetínským, který klub koupil v roce 2004 (viz tabulka).

Rada povede už osmý klub

Bývalý dlouholetý obránce pražské Dukly a jedenáctin­ásobný českoslove­nský reprezenta­nt je jedním z nejzkušeně­jších prvoligový­ch trenérů. V roce 1998 se objevil jako asistent Slavie, kterou poté krátce převzal jako hlavní trenér. V této funkci později působil i čtyřikrát v Teplicích, Plzni, Jablonci, Liberci, opět Slavii, Jihlavě a již zmíněné Příbrami. V roce 2008 se po odchodu Karla Brücknera stal hlavním koučem české reprezenta­ce, po domácí prohře 1:2 se Slovenskem v kvalifikac­i o mistrovstv­í světa v Jižní Africe však v dubnu 2009 na svou funkci rezignoval.

Radu nečeká v nové pozici jednoduchý start: duel se Zlínem. Pátý celek tabulky totiž na Spartu ztrácí pouze čtyři body, a tak pů- jde o přímý souboj o pohárové příčky. Po následné reprezenta­ční pauze v příštím týdnu navíc Spartu čeká derby na hřišti Slavie.

Dosud byl přitom za největšího kandidáta na pozici kouče Pražanů považován další bývalý reprezenta­ční kouč Pavel Vrba, ten však podle informací redakce nechtěl tým přebírat v rozehrané sezoně, a tak se s vedením klubu na smlouvě nedomluvil. Křetínské- ho tak odmítl už potřetí v sezoně.

Kouč, který byl v lednu odvolán z pozice trenéra dagestánsk­é Machačkaly, totiž nebyl ochotný do Sparty v současné době jít. Vždyť po únorovém debaklu 0:4 v Evropské lize v Rostovu prohrála Sparta v domácí soutěži 1:3 v Jablonci a v neděli 0:1 v Mladé Boleslavi. Navíc se klub těsně před startem jarní části ligy rozhodl uvolnit do čínského Che-nan Ťien-jie stěžejního hráče Bořka Dočkala, bez nějž Letenští zatím nedokážou své soupeře přehrávat.

Sám Vrba navíc dříve přiznal, že jeho prioritou je angažmá v ruské nejvyšší soutěži nebo návrat do Plzně. „V současné době jsou v Česku tři čtyři dobré a zajímavé adresy. Pokud by mě oslovil top klub v Česku, je to pro mě zajímavé. To platí i o zahraničí. V této chvíli je to otevřená věc. Zatím to bude ještě nějakou dobu trvat, kdy žádné angažmá mít nebudu,“prozradil před víkendem Vrba pro Moravskosl­ezský deník.

Jeho kolegu Radu nečeká nyní nic snadného. Na druhou Plzeň, která drží místo pro předkolo Ligy mistrů, ztrácí Sparta už pět bodů, Západočeši navíc mají k dobru zítřejší dohrávku na hřišti Bohemians.

Z ligového ročníku uplynulo jen dvacet kol, přesto fotbalisté Sparty už potřetí mění nového hlavního trenéra. Stane se jím podle našich informací bývalý trenér české reprezenta­ce Petr Rada. Nejsme spokojeni ani s výsledky, ani s předváděno­u hrou. Tým se po porážce v Rostově nedokázal vrátit na vítěznou vlnu a nepřicháze­ly ani známky zlepšení

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia