Lidové noviny

Těšte se na apríla, rozhodne

Do konce ligových i přeborovýc­h soutěží šachových družstev zbývají poslední kola

- PAVEL MATOCHA

Blížící se jaro přináší nejen konec lyžařské sezony, ale také závěr šachových soutěží družstev. Ligovým i přeborovým skupinám chybějí sehrát již jen poslední dvě nebo tři kola. Ideální čas podívat se, kde se ještě bojuje a kde je již rozhodnuto, kdo sestupuje a kdo postupuje. A o co se vlastně hraje...

Poslední otázka je nejsnazší, na všech úrovních českých lig a přeborů družstev se hraje o čest a slávu. Finanční prémie pro vítěze není žádná a o jejím zavedení se ani neuvažuje. Mít tým v extralize či v první nebo druhé lize je tak pro každý klub výrazná finanční zátěž. Minimální rozpočet pro extraligov­ý tým se pohybuje kolem půl milionu korun, ty nejlepší týmy vyjde sezona na čtyřikrát tolik.

Na rozdíl třeba od fotbalovýc­h lig, může šachový profesioná­l hrát, v kolika soutěžích chce, a není výjimkou, že velmistři hrají v jedné sezoně třeba v osmi různých národních ligách. V české extralize tak můžete vidět i špičkové velmistry z Indie, Číny, Ruska, Polska, Ukrajiny, Lotyšska amnoha dalších zemí. Týmy svým hráčům musí platit nejen honorář, který se v závislosti na ratingu velmistra a ekonomické­m postavení klubu pohybuje mezi dvěma až dvaceti tisíci korun za partii, ale také ubytování a letenky.

ŠACHY

Nejvyšší soutěži již mnoho let vládne 1. Novoborský ŠK, za který hrají nejen nejlepší tři čeští šachisté (David Navara, Viktor Láznička a Zbyněk Hráček), ale také třeba Alexej Širov, Pentala Harikrišna či Nikita Vitjugov. Asi jedi- ným týmem, který má ambice a finance rvát se s tímto favoritem o první místo, je Výstaviště Lysá nad Labem. A právě tyto dva týmy vyhrály všechny své dosavadní zápasy. Jejich duel, který bude 1. dubna šlágrem desátého kola, tak s největší pravděpodo­bností rozhodne o letošním extraligov­ém vítězi.

Na opačném pólu tabulky si to v závěrečném trojkole, které se uskuteční od 31. 3. do 2. 4. v Brně, o dva sestupové černé Petry mezi sebou hodí Tatran Litovel a dva brněnské celky Lokomotiva Brno a ŠK Duras BVK Královo Pole.

V první i druhých ligách, kterých se dohromady hraje osm skupin, chybějí již jen dvě poslední kola, ale o postupujíc­ích ještě nikde jasno není. Stejně tak v Pražském přeboru, ve kterém paradoxně hrají ratingově silnější týmy než v 2. ligách, není o vítězi ještě vůbec rozhodnuto. Máte-li chuť se přijít podívat, jak bojují špičkoví šachisté, rozpisy všech soutěží, včetně adres hracích místností najdete na webu Šachového svazu ČR (chess.cz).

David Navara – Anton Korobov

1. Novoborský ŠK vs. BŠS Frýdek Místek – Extraliga 2017 Pozice vypadá vyrovnaně, ale není... Bílý stojí lépe, najde-li ně- kolik jediných přesných tahů. Nejlepší český šachista to dokázal.

Výměna věží by byla chybou, pak by partie skončila nejspíš remízou. Kvůli slabé poslední řadě a králi v rohu šachovnice totiž černý nyní nemůže brát 28...Vxd6, protože by přišlo 29.exd6, 30.d7 a 31.De8+.

28.Vd6! 28...Dc8 29.h5 g6 30.e6! Vxd6 31.De5+ Kg8 32.h6!

Po dobrání věže by partie opět asi skončila remízou, bílý ale může hrozit matem na g7.

32...Vd1 33.Kc2 f6 34.gxf6 Vd7 35.f7+ Vxf7 36.exf7+ Kxf7 37. Dg7+ Ke6 38. Dxh7 De8 39.Dg7 Df7 40.De5 Kd7 41.Dxc5 Dxf4 42.h7! Dh2+ 43.Kb3 Dg3+

Černý nemůže sebrat pěšce před proměnou, protože by mu bílý sebral dámu 43...Dxh7? 44.Da7+ Ke6 45.Dxh7.

44.Kb4 De1+ 45.Ka3 Dh4 46.b3 1-0

a černý se vzdal

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia